Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Обречените усилия на госпожа Габриел

Силните мускули на краката правят мозъка по-здрав в напреднала възраст

Всеки, които се съмнява в интелектуалната мощ на професионалните футболисти, трябва да помисли още веднъж. Учени са открили връзка между силните крака и способността на мозъка да устоява на ефектите на остаряването, пише The Guardian, цитиран от “Фокус”.

Десетгодишно изследване е установило “впечатляваща взаимовръзка” между мускулната сила на краката и запазването на умствените способности и мозъчната структура. Смята се, че проучването на идентични близнаци е първото по рода си, показващо тази специфична връзка при нормални, здрави хора.

Идентичните близнаци имат една и съща ДНК, затова разликите помежду им се обясняват с външни фактори, какъвто може да бъде поддържането на добър физически тонус. Ръководителят на изследването – д-р Клер Стивс от Лондонския кралски колеж, посочва: “Изключително въздействащо е да наблюдваш такива разлики в познавателната функция и мозъчната структура при идентични близнаци, които са имали различна сила на краката. Това предполага, че съвсем прости промени на начина на живот, които увеличават физическата ни активност могат да ни помогнат да останем както ментално, така и физически здрави.”

Учените са изследвали група от 324 доброволци, състояща се от жени близнаци на средна възраст 55 година за повече от десет години от 1999 година. Екипът е наблюдавал различни фактори, свързани със здравословното състояние и начина на живот. Резултатите, публикувани в журнала Gerontology, показват, че мускулната сила на краката е по-тясно свързана с асоциираните с остаряването промени в умствените функции, отколкото който и да е друг тестван фактор.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.