НАСА основа служба за отбрана срещу астероиди

НАСА основа Служба за координация на планетарната отбрана. Целта й ще бъде да пази и защитава Земята от небесните тела.

Американската космическа агенция предприема важна стъпка за осъществяване на координация на ответните действия срещу застрашаващи Земята небесни обекти както между институциите в САЩ, така и на междуправителствено ниво, пише space.org.

Линдли Джонсън, директорът на съществуващата в момента програма за близки до Земята обекти, ще поеме ръководството на новосъздадената служба за планетарна отбрана. Седалището й ще бъде в дивизията за планетарни науки на НАСА във федералната столица Вашингтон.

До момента са засечени над 13 500 близки до Земята обекти с различни размери, като повече от 95 процента от тях са открити след началото на финансирани от НАСА проучвания през 1998 г.

Едно от последните такива събития, които някои експерти нарекоха "събуждащо обаждане" - това бе челябинската метеорна експлозия в Русия през 2013 г. Инцидентът насочи вниманието към потенциалните опасности от прелитащи в близост до планетата небесни обекти. Дългосрочните цели на НАСА включват разработване на методи и технологии за отклоняване и пренасочване на обекти, които биха се сблъскали със Земята. Наскоро приетият федерален бюджет за т.г. предвижда 50 милиона долара за наблюдения и планетарна отбрана. Сумата се е увеличила десетократно по време на управлението на администрацията на президента Барак Обама.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука