Откриха скрита популация лъвове в Етиопия

Скрита популация на лъвове са открили учени в Етиопия. Домът им е националният парк “Алаташ” в северозападна част от страната. Досега той е смятан за възможен хабитат на големите котки, но отдалеченият регион рядко е посещаван от хора, пише New Scientist, цитиран от "Фокус".

Експедиция от Оксфордския университет е открила, че паркът действително е обитаван от лъвове. “По време на професионалната си кариера съм ревизирал многократно данните за разпространението на лъвовете,” казва Ханс Бауър, ръководител на експедицията. “Изтривах популации една след друга. Това е първият и вероятно последен път, когато добавям нова популация.”

Екипът на Бауър е поставил камери в сухо речно корито. “Още докато търсех дървета, на които да монтираме камерите, видях следи,” разказва ученият. “Това беше моментът на откритието, когато разбрах със сигурност, че там наистина има лъвове.”

“Алаташ” се намира близо до значително по-голям парк в Судан - националния парк “Диндер”. Бауър смята, че вероятно и там живеят лъвове, като в двата парка общият им брой е между 100 и 200 животни.

В цяла Африка са останали приблизително 20 хиляди лъва. Популациите в Западна и Централна Африка намаляват, като има изгледи след 20 години да се преполовят. Според Бауър лъвовете в “Алаташ” са изправени пред по-малко заплахи в сравнение с голяма част от останалите популации.

Коментари

Задължително поле