Кога адвокатите четат Библията?

Скутер с повече мощ и стил С литър бензин се изминават 48 км

Над половината българи очакват напрежението между Запада и Русия да расте Бележат съществен ръст антизападните настроения

Задържаха 35-годишен мъж, изнасилил 4-годишно дете

Полицаите в Сливен събират средства за лечението на Гергана Зашева

Кампанията “Книги за смет” се провежда днес в пет града

Атентат в център за регистрация на гласоподаватели в Кабул

Словашкият посланик: Една страна не може сама да се справи с международната мафия

Смъртна присъда за изнасилване на деца въвеждат в Индия

Над 300 известни личности подписаха манифест срещу новия антисемитизъм във Франция

Джулиана с нов нос и чужд мъж на парти Вдига наздравици с Христо Сираков

Иран възобновява ядрената си програма, ако САЩ върнат санкциите

Канада и Япония подписаха споразумение за военно сътрудничество

В Парагвай гласуват за президент, парламент и губернатори

Турският президент призова за мир с Гърция

Учени откриха какво определя формата на носа

снимка: pixabay.com

Учени идентифицираха четири гена, които определят големината и формата на човешкия нос, съобщи ЮПИ, пише Independent. Тези гени могат да обяснят различията в размерите и формата на носовете сред различни популации хора.

Лондонски учени са разучавали лицата на повече от 6000 човека, за да установят причините и предпоставките за размерите и формите на носовете им. Участниците в изследването са жители на Южна и Централна Америка – регион, известен с генетичното си и биологично разнообразие.

След проучването, са изолирани 4 гена, които се отразяват върху широчината и остротата на човешкия нос – DCHS2, RUNX2, GLI3 и PAX1.

Бил идентифициран и генът EDAR, който пък оформя брадичката.

“Малко изследвания са посветени на еволюцията на нормални лицеви особености. Открихме специфични гени, които влияят върху формата и размерите на особености у индивидите”, отбелязаха учените.

Получените резултати са ще помогнат на специалистите в търсенето на отговора защо и как са еволюирали някои лицеви особености. Учените са на мнение, че формата на носа е била повлияна от средата, в която са еволюирали ранните прадеди на човека.

“Например относително тесните носове на европейците могат да се отъждествят с приспособяване към студен сух климат. Идентифицирането на гени, които влияят върху формата на лицето, ни осигурява нови възможности да проучим не само този въпрос, но и еволюцията на лицето при други видове.

Идентифицирането на гените може също да ни помогне да разберем какво се е объркало, за да се стигне до поява на лицеви аномалии”, поясни ръководителят на изследването, експертът по бионауки Андрес Руис-Линарес от колежа.

Учените констатирали, че GLI3 играе най-голяма роля за определяне ширината на ноздрите, докато с DCHS2 е свързан острият нос.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.