На 24 август 2019 да почерпят

„Лудогорец“ втори по шутове в Лига Европа

Г-7 в очакване на нов трус от Тръмп Срещата на най-развитите икономики започва утре

Шест членки на ЕС приемат 356 мигранти от кораб до Малта

Космическа сянка тегне над местните избори Ретроградният Меркурий залага капан, сочи прогнозата на астролога Светлана Тилкова - Алена

Пожар избухна на ферибот в Индонезия, трима загинаха

Ердоган се чул по телефона с Путин, ще посети Русия на 27 август

Бразилия няма пари да се справи с пожарите в Амазония

Бурак Дениз остана на сухо

Авантаджии с палатки превзеха плажа на Крапец Румънци отдават незаконно каравани под наем на пясъка, български “еколози” ползват гората за тоалетна

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Китай с нови мита за внос на американски стоки, Тръмп обеща отговор

Борис Джонсън: Ще връщаме обратно мигранти, които прекосяват Ламанша незаконно

Голям пожар гори до село Бегово Засега няма опасност за населението

Крадците на данни от НАП опитвали да заметат следите си Файл, изтрит от Кристиян, напълно идентичен с получен в редакцията на “Капитал”

Учени откриха какво определя формата на носа

снимка: pixabay.com

Учени идентифицираха четири гена, които определят големината и формата на човешкия нос, съобщи ЮПИ, пише Independent. Тези гени могат да обяснят различията в размерите и формата на носовете сред различни популации хора.

Лондонски учени са разучавали лицата на повече от 6000 човека, за да установят причините и предпоставките за размерите и формите на носовете им. Участниците в изследването са жители на Южна и Централна Америка – регион, известен с генетичното си и биологично разнообразие.

След проучването, са изолирани 4 гена, които се отразяват върху широчината и остротата на човешкия нос – DCHS2, RUNX2, GLI3 и PAX1.

Бил идентифициран и генът EDAR, който пък оформя брадичката.

„Малко изследвания са посветени на еволюцията на нормални лицеви особености. Открихме специфични гени, които влияят върху формата и размерите на особености у индивидите“, отбелязаха учените.

Получените резултати са ще помогнат на специалистите в търсенето на отговора защо и как са еволюирали някои лицеви особености. Учените са на мнение, че формата на носа е била повлияна от средата, в която са еволюирали ранните прадеди на човека.

„Например относително тесните носове на европейците могат да се отъждествят с приспособяване към студен сух климат. Идентифицирането на гени, които влияят върху формата на лицето, ни осигурява нови възможности да проучим не само този въпрос, но и еволюцията на лицето при други видове.

Идентифицирането на гените може също да ни помогне да разберем какво се е объркало, за да се стигне до поява на лицеви аномалии“, поясни ръководителят на изследването, експертът по бионауки Андрес Руис-Линарес от колежа.

Учените констатирали, че GLI3 играе най-голяма роля за определяне ширината на ноздрите, докато с DCHS2 е свързан острият нос.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.