Учени откриха какво определя формата на носа

снимка: pixabay.com

Учени идентифицираха четири гена, които определят големината и формата на човешкия нос, съобщи ЮПИ, пише Independent. Тези гени могат да обяснят различията в размерите и формата на носовете сред различни популации хора.

Лондонски учени са разучавали лицата на повече от 6000 човека, за да установят причините и предпоставките за размерите и формите на носовете им. Участниците в изследването са жители на Южна и Централна Америка - регион, известен с генетичното си и биологично разнообразие.

След проучването, са изолирани 4 гена, които се отразяват върху широчината и остротата на човешкия нос - DCHS2, RUNX2, GLI3 и PAX1.

Бил идентифициран и генът EDAR, който пък оформя брадичката.

"Малко изследвания са посветени на еволюцията на нормални лицеви особености. Открихме специфични гени, които влияят върху формата и размерите на особености у индивидите", отбелязаха учените.

Получените резултати са ще помогнат на специалистите в търсенето на отговора защо и как са еволюирали някои лицеви особености. Учените са на мнение, че формата на носа е била повлияна от средата, в която са еволюирали ранните прадеди на човека.

"Например относително тесните носове на европейците могат да се отъждествят с приспособяване към студен сух климат. Идентифицирането на гени, които влияят върху формата на лицето, ни осигурява нови възможности да проучим не само този въпрос, но и еволюцията на лицето при други видове.

Идентифицирането на гените може също да ни помогне да разберем какво се е объркало, за да се стигне до поява на лицеви аномалии", поясни ръководителят на изследването, експертът по бионауки Андрес Руис-Линарес от колежа.

Учените констатирали, че GLI3 играе най-голяма роля за определяне ширината на ноздрите, докато с DCHS2 е свързан острият нос.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука