Земетресение от 3 по Рихтер край Белица Няма данни за пострадали хора

„Левски“ затъва финансово

Пет неща, които Първа лига да взаимства от Мондиала

На 20 юли 2018 да почерпят

Автоиндустрията в САЩ призова Тръмп да не налага мита върху вноса на коли

Муслин и Янкович отпадат като вариант за „Левски“

1700 незаети места останаха в софийските гимназии

Новият британски министър за Брекзит иска по-интензивни преговори с ЕС

Творчески терминал „България – Израел” Този нов културен формат е продължение на фестивала „Българска душа на Святата земя”

Кнесетът прие спорен закон, даващ право на самоопределение само на евреите

Погазват се правата на психично болните

Учени регистрираха нова сеизмична активност край вулкана Етна

Сменяме валидните винетки с електронни Общините искат 20% от таксите

Борисов пред „Известия“: Влизането на Турция в ЕС в момента е невъзможно

Нараства броят на заразените със Западнонилски вирус в Гърция

Учени откриха какво определя формата на носа

снимка: pixabay.com

Учени идентифицираха четири гена, които определят големината и формата на човешкия нос, съобщи ЮПИ, пише Independent. Тези гени могат да обяснят различията в размерите и формата на носовете сред различни популации хора.

Лондонски учени са разучавали лицата на повече от 6000 човека, за да установят причините и предпоставките за размерите и формите на носовете им. Участниците в изследването са жители на Южна и Централна Америка – регион, известен с генетичното си и биологично разнообразие.

След проучването, са изолирани 4 гена, които се отразяват върху широчината и остротата на човешкия нос – DCHS2, RUNX2, GLI3 и PAX1.

Бил идентифициран и генът EDAR, който пък оформя брадичката.

„Малко изследвания са посветени на еволюцията на нормални лицеви особености. Открихме специфични гени, които влияят върху формата и размерите на особености у индивидите“, отбелязаха учените.

Получените резултати са ще помогнат на специалистите в търсенето на отговора защо и как са еволюирали някои лицеви особености. Учените са на мнение, че формата на носа е била повлияна от средата, в която са еволюирали ранните прадеди на човека.

„Например относително тесните носове на европейците могат да се отъждествят с приспособяване към студен сух климат. Идентифицирането на гени, които влияят върху формата на лицето, ни осигурява нови възможности да проучим не само този въпрос, но и еволюцията на лицето при други видове.

Идентифицирането на гените може също да ни помогне да разберем какво се е объркало, за да се стигне до поява на лицеви аномалии“, поясни ръководителят на изследването, експертът по бионауки Андрес Руис-Линарес от колежа.

Учените констатирали, че GLI3 играе най-голяма роля за определяне ширината на ноздрите, докато с DCHS2 е свързан острият нос.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.