Жилище в София все още добра инвестиция срещу инфлацията какво показват цифрите

Ако човек има готови пари или възможност за евтин кредит, покупката на жилище в столицата продължава да бъде ефективен лек срещу инфлацията, която изяжда спестяванията. И по трите показателя, по които се наблюдават индексите на цените на жилищата в България от НСИ, се вижда, че стойността на имотите в София покрива инфлацията и осигурява печалба.

Ето как експертите от сайта за обяви за недвижими имоти в София Реалистимо анализират данните.

Първият ценови показател взима за база 2015 г. Според него недвижимите имоти в София са увеличили цената си почти двойно (92 пункта) към края на второто тримесечие на 2022 г. В същото време инфлацията за периода е около 40 на сто, но дори при този висок процент печалбата от стойността на жилище в София е значителна.

Вторият ценови показател на НСИ е измерване на пазарната стойност спрямо предходното тримесечие. За София повишението на цените на имотите през периода април - юни 2022 г. спрямо януари – март т.г. е 3,3 пункта средно, като при новото строителство този показател е 2,7, а при вече съществуващите жилища – 3,7. В същото време натрупаната инфлация за същите периоди е 1,6, което означава, че стойността на имота в столицата я покрива двойно.

Третият показател на НСИ за индекса на цените на жилищата е съответното тримесечие към същия период на предходната година. Към момента последните данни на статистическия институт за движението на индекса на цените на жилищата е към края на второ тримесечие на настоящата година. Спрямо същи период на миналата година изменението за София е със 17,3 пункта нагоре, като новите жилища са поскъпнали по-малко (14,4), а съществуващите с почти 20 пункта (19,4). За този дванадесетмесечен период инфлацията е 16,9% по данни на НСИ, т.е. средното повишение на цените на имотите в столицата отново е защитило собствениците си от поскъпването на живота като цяло. Вече цени от 150 хиляди евро за двустаен апартамент в София са нещо нормално.

Успоредно с поскъпването на жилищата, наемите на имоти в София също тръгват нагоре. Ако преди година двустаен в София можеше да се намери и за 600 лв., то сега минималният праг не е под 700 лв. на месец, като наемите могат да достигнат съвсем спокойно 1000 евро на месец за тристаен апартамент.

Информацията в статията е само с информативна цел и не е инвестиционен съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти