Kметът на Монтана Златко Живков: Северозападът е най-дивото, красиво и хубаво за живот място

Обновяваме паркове и училища, строим храмове и индустриални зони

- Г-н Живков, Монтана отново посреща празника си - Деня на Светия Дух? Какво се промени за една година в областния град и какво получават за празника жителите му?

- Най-важното, което ще получат хората, е подобрената жизнена среда и усещането, че положителните промени продължават. Това го правим през всичките години и през всички мандати досега. Навремето са наричали Михайловград “цветна градина” заради многото зелени площи. Сега тази цветна градина е увеличена с обновените паркове “Стадиона”, “Калето”, “Слънчевата градина”, “Монтенензиум”, Централната градска градина,, градинката на Иван Вазов, алеята “Хаджи Димитър” и най-вече паркът “Свети Дух” с площ от 16 дка. Това е цяла нова модерна зелена система. И хората я оценяват… Семействата с децата са в парковете и, който твърди, че в града няма хора - нека види... Сред най-големите ни придобивки и повод за гордост е и храмът “Свети Дух”, който ще бъде открит на празника - красив, внушителен молитвен дом, пантеон на православната ни вяра. Започнахме работа и по намаляване замърсяването на въздуха. В следващите години вместо печките на дърва и въглища около 3500 домакинства ще получат нови екологични уреди за отопление по програмите “Лайф” и “Околна среда”, финансовият ресурс е 12,5 млн. лева.

- Осигуряването на чиста среда и отдих са важни неща, но хората се интересуват от възможностите за реализация, от образованието на децата, от качеството на услугите, които получават!

- И в тези сектори вложихме много средства и усилия. Образователната инфраструктура в Монтана е, може би, с най-високия си връх в последния половин век. Двете най-големи учебни заведения - езиковата и математическата гимназии, трето и четвърто училище, най-големите детски градини № 4 и 7 са изцяло обновени с 8,6 млн. лева. Реновирахме всички социални заведения и изградихме нови. Разполагаме с над 21 социални институции, а в началото на този век имахме две… Това не е статистика, а реална грижа за децата, за хората в неравностойно положение, за възрастните и бедните. Продължаваме да модернизираме и спортната инфраструктура. Не само в областта на професионалния спорт, където имаме международни и национални успехи, но и в клубовете, а те са над 28, в които тренират стотици деца.

- Говорим за екология, образование и вяра… Но преди поривите на духа човек има нужда от хляб…Какво прави местната власт за създаване на повече работа на жителите си? Привличат ли се чужди инвестиции?

- Подкрепата на икономиката в общината е една от най-важните ни задачи. Тя дава работа и възможности за развитие и изява на хората. Съсредоточихме средства и труд в изграждането на пътната инфраструктура в индустриалната зона. Ремонтираме най-дългата улица “Индустриална” - 3 км отсечка, където са разположени част от най-големите фирми не само на Северозапада, но и на България - двата завода на Монбат, два завода на Крос, които са в топ 150 на държавата, военен завод, агрофирми … Предстои откриване на трети ж.п. прелез в района. Внимание ни към бизнеса и хората, които работят тук е постоянно и дава резултати. В Монтана има 2340 фирми - най-много в Северозападна България. А безработицата е средно 5% при над 25% преди 20 години. При нас идват да работят хора от Враца, Берковица, Лом. Не робуваме на етикета дали са български или чужди инвеститорите. Подкрепяме предприемчивите и работливите. Български фирми произвеждат велосипеди, млечни продукти и детски играчки. Испански бизнесмени правят нов търговски център за Югоизточна Европа. Имаме разговори с потенциални немски инвеститори. Технологичният парк, който създадохме с европейски средства, вече е препълнен и подготвяме разширяването му. Ще отворим и втора индустриална зона край пътя за Враца. Опитваме се да извадим максимално плюсове от това,че сме четвъртият най-близък до София областен град. И едно спокойно, зелено и нормално място за живеене и работа.

- А как се усеща в селата промяната, стига ли тя до там, където хората намаляват и оцеляват трудно?

- Не приемам тезата, че местните власти гледат повече за града, отколкото за селата. С усилия и средства на общината поправихме грешките на Програмата за селските райони, която забранява целенасочено въздействие върху селата край областните градове. Но потърпевши са не управите, а хората в селата. Това не е справедливо… Със собствени сили обновяваме улици, площади, читалища, училища, пенсионерски клубове по селата. Строим и ремонтираме храмове. Всяка година, и тази, 23-те села получават по 1,5 млн лева на година за реновиране, поддържане и изграждане на обществените сгради. Без привлечените по проекти средства. Мога да кажа, че този мандат беше на изпълнените обещания към селата.

- Но каквито и средства да се влагат в града и селата хората стават все по-малко. Само за последната година общината е намаляла с над 600 души, колкото цяло село…

- Това за съжаление е тенденция в цялата държава с изключение на два-три големи града. И в Европа е така. Но ако не променяме средата, ако не създаваме работа и перспективи, хората ще намаляват още повече. Затова общинската управа продължи инициативите си за борба с демографската криза и подпомагане на младите хора. Отпускаме средства за ин витро процедури, за пръв път гласувахме да се стимулират с по 3500 лева бизнес идеи на млади семейства. Вече плащаме по 300 лева за първо бебе и по 500 лева за второ. Това е целенасочена политика за поощряване на раждаемостта, но не безпринципно. Това не е спорт, не е бизнес, а отговорност. Хората, които създават деца, трябва да се грижат за тяхното израстване, образование, бъдеще. Подкрепяме и студенти. Търсим различни стимули за поощряване на хората, които живеят в Монтана, да останат тук, да развиват потенциала си и да променят и града си.

- Този година Монтана има най-големия бюджет от десетилетия - над 44 млн. лева. Но средствата никога не достигат! Успява ли общината да привлече достатъчно средства и от еврофондовете?

- Досега реализирахме европроекти за 14, 2 млн. лева - средства които промениха зелената система, училищата и детските градини. Остава ни да усвоим още 4 млн. Евросредствата обаче не са самоцел и повод за хвалба. Стремим се чрез европейските програми да променяме реално града, но и да изграждаме ценности и манталитет в хората. Сега подготвяме проекти за модернизиране на културната инфраструктура - Обединен детски комплекс, читалище, Младежки дом, Драматичен театър.. Това са институции, които променят мисленето, отварят хоризонти за развитие...

- Какво ще пожелаете на жителите на Монтана за празника?

- Да бъдат здрави, позитивни, да продължават да работят за бъдещето на семействата си, на Монтана и родния край. Не приемам никакви етикети за изостаналост, те са в главите на хората, които не живеят в Северозапада и не са го виждали. Познавам цялата ни страна. България е хубава навсякъде, но Северозападът е най-див, неповторим и красив. И е най-хубавото място за живеене.

Нашият гост

Златко Живков е роден на 5 ноември 1959 г. Завършил е ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, магистър по история. Специализирал е “История на българското Възраждане” в СУ “Св. Климент Охридски”. Бил е учител, директор и началник на Инспектората на МО в област Монтана. Пети мандат е кмет на Монтана. От 2007 г. е зам. председател на НСОРБ и член на Комитета на регионите в ЕС. Женен, с две деца.

Коментари

Задължително поле