Мъжете живеят по-дълго, ако са...кастрирани

В продължение на години хората са търсили извора на младостта и, съдейки по твърденията на Кат Боханън, прочутата авторка на "Ева: Как женското тяло ръководи 200 милиона години човешка еволюция", която е и доктор по философия от Колумбийския университет, мъжете са много близо до решението.
Когато става дума за удължаване на живота на всеки мъж, тя твърди, че „има един начин, по който можете да се намесите“, постигайки дълголетие - кастрацията.

Кат Боханон казва, че мъжете са минали през живота, „пренасяйки контрабандно две малки късчета смърт“, като изследванията показват, че орхиектомията, хирургичното отстраняване на тестисите, може да добави още няколко пълноценни години живот.

Говорейки наскоро, Боханън каза, че ефектът се наблюдава при американски мъже от средата на 20-ти век, които са институционализирани, обикновено за психични заболявания и кастрирани, както и при корейски евнуси. Кастрираните мъже живеели по-дълго от своите „обикновени връстници“.

Въпреки че разликата в очакваната продължителност на живота някога се смяташе за поведенческа, всъщност „изглежда има някои дълбоки връзки с имунната система и възстановяването на клетките“, казва тя. Мъжете "получават повече инфекции" през живота си и "повече ракови образувания, а прогнозата в много случаи е малко по-лоша".

Проучване от 2012 г. , публикувано в "Current Biology", установило, че средната продължителност на живота на 81 евнуси, родени между 1556 и 1861 г., е била 70 години, което е с 14,4–19,1 години по-дълго от продължителността на живота на некастрирани мъже с подобен социално-икономически статус. Изследователите заключват, че проучването „подкрепя идеята, че мъжките полови хормони намаляват продължителността на живота на мъжете“.

Боханън казва, че след обсъждане на темата със Сара Силвърман в "The Daily Show", тя е получила "много интимни" въпроси от мъже за тяхното "ситуиране с тестисите", съобщава Theguardian.com.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука