Стек от патладжан (Рецепта)

Вегетарианската и веганската мода придобиват все по-голяма популярност и дори се превръща с цяла култура. Това е страхотна причина да започнете да експериментирате с различни рецепти. На пръв поглед може да ви струват странни и нестандартни, но, от друга страна, има голяма вероятност да останете много приятно изненадани. Не се страхувайте са опитате нещо ново и да предизвикате себе си, защото кулинарията няма граници.


Необходими продукти

За стека:
• Патладжан – 2 бр. 
• Семена от кимион – 1 ч.л.
• Кафяво синапено семе – 1 с.л.
• Черен пипер – 1 с.л.
• Семена от копър – ½ ч.л.
• Чесън на прах – 3 с.л.
• Лук на прах – 4 ч.л. 
• Пушен червен пипер – 2 с.л. 
• Гъби на прах – 2 с.л.
• Сладък чревен пипер – 2 с.л.
• Розмарин – 1 с.л.
• Мащерка – 1 с.л.
• Лют червен пипер – по избор

За соса:
• Сухо червено вино – 2 ч.ч. (750 мл.)
• Пресен сок от цвекло – 1 ч.ч.
• Пресен розмарин – 2 стръка 
• Зеленчуков бульон – 1 ч.ч. 
• Мазнина – 2 с.л.
• Соев сос – ¼ ч.ч.
• Веган уорчестър – 2 с.л.
• Сок от лимон – 1 с.л.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Chris • Ⓥ (@consciouschris)

Подгответе пържолите от патладжан като овъглите зеленчука над открит пламък или върху котлона. Необходимо е да го завъртите от всички страни. След това го поставете в голяма тава, покрийте го с прозрачно фолио и изчакайте да изстине напълно.

Междувременно можете да подготвите подправките за стека. В голям сух тиган на среден огън запечете семената от кимион, синапеното семе, пипера и семената от копър, докато пуснат ароматите си. Поставете ги в мелничка за подправки и ги стрийте до готовност.

След като патладжаните са изстинали трябва да ги обелите от люспата им. Посолете ги и ги подправете щедро от всички страни, и ги намажете със зехтин. Поставете ги в тава и покрийте дъното й с червено вино. 
Загрейте фурната на 200 градуса и печете за 30 -45 мин. като периодично ги завъртате.

За соса е необходимо да оставите червеното вино и сока от цвекло, заедно със стръковете розмарин, да кипнат в тенджера с широко дъно. Необходимо сместа да къкри на среден огън, докато се редуцира до ½ ч.ч. След това разбъркайте със зеленчуковия бульон и мазнината. Свалете от огъня и включете соевия сос, уорчестъра и сока от лимон.

Когато мине първоначалното време за печене на патладжаните, печете още 30 мин., но ги обливайте със соса през 5 мин. и отново ги обръщайте. В този етап от готвенето ще забележите как леко изсъхналия зеленчук започва да прилича на пържола.

Сервирайте ястието топло като можете да го гарнирате с гъби, чеснова паста и гриловани зеленчуци. 

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Renata (@plantbasedbyrenata)

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Akshay Nand (@delightedchef)

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Lidice Alvarez (@simplecookrd)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме