Онкологично болните са застрашени от недохранване

Недохранването нараства значително в хода на терапията на болни от рак и достига 40-80%, предупреждават наши специалисти.

Лекари бият тревога

Най-често засегнати са пациентите с рак на панкреаса

Малнутрицията води до усложнения и по-голяма токсичност на лечението

Между 10 и 20 на сто от смъртните случаи при онкологично болни се дължат на недохранване. За това алармираха здравни специалисти по повод Международната седмица на малнутрицията. Събитието се организира от Българското научно дружество по фармация, Дружеството на младите гастроентеролози и Клуб Млад онколог, които дадоха гласност на този сериозен здравен проблем.

“Малнутрицията или недохранването възникват, когато тялото не получава нужните количества хранителни вещества, за да функционира правилно. Най-често тя е резултат от различни заболявания - онкологични, стомашно-чревни, хирургични интервенции, както и от глад или напреднало стареене. Малнутрицията е сред причините за по-висок процент на усложнения и риск от инфекции, по-дълъг болничен престой и повишена смъртност”, обясни чл.- кор. проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация, ръководител на катедра “Фармакология” на Фармацевтичния факултет на Медицинския университет - София.

В най-рисковата група са пациентите с онкологични заболявания, като между 15% и 40% от тях имат белези на малнутриция още при поставяне на диагнозата. Недохранването оказва отрицателно въздействие върху качеството им на живот и токсичността на лечението. Засегнати от недохранване са също възрастни над 70 години, пациенти с гастроинтестинални заболявания, както и тези с респираторни и сърдечни болести.

“В хода на терапията процентът на онкологичните пациенти с малнутриция нараства значително и достига до 40-80%. Причините за това са много, от странични ефекти на прилаганото лечение, до възпалителни процеси в организма, които карат имунната система да произвежда цитокини (специфични протеини). Те могат да променят метаболизма и да доведат до разграждане на мазнините и мускулите, като потискат апетита”, коментира д-р Цветан Татаров, медицински онколог в МБАЛ “Унихоспитал” в Панагюрище.

Най-често засегнати са пациентите с рак на панкреаса (60%), карцином на глава и шия (50%), рак в горната част на гастроинтестиналния тракт (60%), на бял дроб (40%), на дебело черво (40%).

“Бързата загуба на тегло дори и само с 5% за кратко време увеличава риска от усложнения, както и резистентността към инфекции. Малнутрицията влошава физическото и психичното здраве, забавя възстановяването, а в някои случаи дори е животозастрашаваща. Средно една четвърт от пациентите в Европа страдат от недохранване при постъпването си в болница, като допълнително други 10% развиват малнутриция по време на болничния си престой”, алармира доц. д-р Зорница Горчева, гастроентеролог в УМБАЛ, “Св. Марина” в Плевен.

“Индивидуално съобразената хранителна терапия може да подпомогне по-доброто понасяне на лечението и по-бързото възстановяване. Много често грижата за пациентите и тяхното хранене остава в ръцете на близките, което не е лесна задача с приготвянето на храна със специфична калоричност и хранителни вещества. Затова трябва да знаят, че на българския пазар съществуват и т. нар. готови за консумация храни за специални медицински цели (ентерални храни). Те се покриват от здравната каса за децата до 18-годишна възраст, но не и за възрастните пациенти с малнутриция”, коментира д-р Красен Иванов, гастроентеролог в УМБАЛ “Токуда”.

Ентералните храни са балансирани по отношение на протеини, въглехидрати, мазнини, фибри, витамини, макро- и микронутриенти и са с точно фиксирани калории. Те са разработени така, че да бъдат лесно смилаеми и добре усвоявани от организма и поддържат нормалната функция на стомашно-чревния тракт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве