Си Дзинпин: Русия и Китай изпълниха предсрочно задачата да доведат търговията между страните до 200 милиарда долара

Задачата за увеличаване на обема на двустранната търговия между Русия и Китай до 200 милиарда долара е изпълнена предсрочно. Това каза китайският президент Си Дзинпин на преговори с руския премиер Михаил Мишустин в Пекин, съобщават руски медии.

Според китайския лидер към края на 2023 г. обемът на двустранната търговия между страните е достигнал 218,28 млрд. долара.

„Задачата, поставена преди пет години от президента на Русия Владимир Путин и мен да доведем обема на двустранната търговия до 200 милиарда долара, беше изпълнена предсрочно“, каза Си Дзинпин, отбелязвайки, че това отразява положителната динамика на сътрудничеството между двамата държави.

„Днес ние поставихме здрава основа за взаимодействие, неговият мащаб и качество нарастват, а способността ни да издържаме на рискове се укрепва, което напълно демонстрира устойчивостта на стрес и широките перспективи за взаимноизгодно сътрудничество между двете страни“, отбеляза Си Дзинпин.

Той припомни, че следващата година се навършват 75 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Според китайския лидер страните трябва да увеличат положителните ефекти в политическите отношения на високо ниво, съвместно да вървят напред в социално-икономическото развитие и да формират общност с обща съдба за човечеството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия