Берлин за Коридор номер 8: Скопие не може да променя европейските транспортни политики

Мануел Сарацин, специален пратеник на Германия за Западните Балкани

Надеждите ни за поетия ангажимент за промяна на Конституцията на Северна Македония не се оправдаха

Северна Македония не оправда надеждите за конституционни промени - основно условие в Преговорната рамка за започване на преговори с ЕС. Това заяви по БНР Мануел Сарацин, първият в историята на Германия специален пратеник на правителството за Западните Балкани. Сарацин е сред  малцината добри познавачи на Балканите и е силно ангажиран с евроинтеграцията на балканската шесторка.

По думите му европейският транспортен Коридор номер 8 е от стратегическо значение за региона.

Новото правителство в Скопие обаче демонстрира тази седмица, че е загубило интерес от реализацията му. Коридор №8 трябва да свърже италианското пристанище Бари и албанското Дуръс със Скопие, София и Черно море. Вместо този коридор в Скопие предпочитат да работят за коридор №10 между Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия, Северна Македония и Гърция. 

"Транспортните коридори в Европа са от компетенцията на Брюксел. В лично качество смятам, че не е в правомощията на една отделна държава да променя европейските приоритети в транспортната политика", коментира Сарацин. "Тук става дума за дълъг и сложен процес с много и различни споразумения. По време на моите разговори в София разбрах, че България е озадачена, но и притеснена от тази заявка на Скопие. Изграждането на коридор №8 със сигурност е от стратегическо значение."

Преди малко повече от година германският Бундестаг прие декларация за Република Северна Македония, с която похвали "безпрецедентната за региона" готовност на страната да се присъедини към ЕС, която е пример за останалите държави от Западните Балкани. 

"За съжаление, надеждите ни за поетия от Скопие ангажимент за промяна на Конституцията на Република Северна Македония не се оправдаха. Тази промяна е основното условие на Съвета на ЕС за предоставянето на преговорната рамка на Скопие", констатира Мануел Сарацин. 

"Що се отнася до декларацията на Бундестага - нейната цел беше да изиграе ролята на мост, по който да премине политическото ръководство на Република Северна Македония, показвайки на хората там, че нямат никакви основания да се притесняват за своите идентичност, език и култура. И че Германия е на тяхна страна. Но в същото време беше сигнал и към България, че сме единни в убеждението си, че българското население в Северна Македония ще бъде вписано в Конституцията", каза дипломатът. 

Според мен този мост беше хубав и стабилен. Но, за съжаление, се оказа, че македонската страна все още не може да мине по него, добави той.

Според Саразин, пред България има много възможности чрез ангажимента й за европейската интеграция на Западните Балкани да заслужи още по-голямо уважение от страна на останалите страни членки на ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България