Арестуваха младеж за побой на търновец

Спипаха камион с 9 кубика незаконни дърва

Специалист: Няма данни кърлежи и комари да пренасят коронавирус

Строители дарили над 1,1 млн. лв. за борбата с COVID-19 Средствата и медицинското оборудване са предоставени от КСБ, отделни фирми и работещи в бранша

Българска ваксина срещу Covid-19 – най-рано след година

Нети разбра, че е осиновена, сестра й е популярна водеща

1500 лв. глоба за попиляна бира на пътя

Данаил Кирилов: Нямам съмнения, че системата за случайно разпределения на дела е била манипулирана

Министерски съвет пусна официален сайт за коронавируса Ще предоставя информация за всички предприети мерки и дейности от изпълнителната власт

Харви Уайнстийн вече няма симптоми на Covid-19

Дават по една минимална работна заплата и осигуровки за свободния сектор в културата

Вицепремиерът Каракачанов предлага забрана за внос на чужди земеделски продукти в сезона до изчерпване на българските

Какво прави българинът, като му кажат “не излизай”?

Бой в домашния арест Веруюто „Бие ме, защото ме обича“ се възражда в здравната криза

Борис Джонсън остава в болница

Бившият контраразузнавач, докторът по история Павлин Павлов пред „Труд“: Случаят “Скрипал” е нескопосана акция

И за децата чичковците от ДС са като Дарт Вейдър от „Междузвездни войни“

Днес, когато тероризмът е реална заплаха за света, бившият контраразузнавач Павлин Павлов извади цялата истина за ужасния атентат преди 30 години в Златните пясъци в своята книга с предупредителното заглавие “Не дърпай втори път дявола за опашката”. Разговаряме с него както за тази драматична история, така и за предстоящата среща в Евксиноград, за случая “Скрипал”, и за сатанизираната през годините Държавна сигурност.

– Господин Павлов, премиерът Бойко Борисов потвърди от Брюксел за срещата във Варна между европейските лидери и турския президент Ердоган в понеделник, на която е домакин? Смятате ли, че на нея ще трябва да бъде повдигнат въпроса за „душевните граници” на Турция и какво да очакваме от тази среща?
– Разбира се, в стила на Ердоган може да очакваме Бойко Борисов да каже,че пък на нас сърцето ни е закопано в Тракия и Македония. Но едва ли е редно да се прави. Вижте, Ердоган си ги говори тези неща за вътрешно ползване, а ние малко „пресоляваме манджата” и си мислим, че те са отправени към нас. Той контактува с масовото население на Турция, което е постоянно напомпвано с мита за Велика Турция. Ако спре да говори така, считайте, че до месец, ще падне. Турция няма да прояви агресивно териториалните си претенции и тези приказки на Ердоган не са отправени към Европа, а към неговите сънародници.

– Бойко Борисов потвърди и за срещата в София (16-17 май), в чийто фокус ще бъде проблемът Великобритания-Русия, посочвайки колко е опасен случаят „Скрипал”, за който трябва да се заеме цялото разузнаване и контраразузнаване в света. Очаква ли се според Вас случаят „Скрипал” да отшуми сега след преизбирането на Путин за президент?
– Няма да отшуми така лесно, защото имаме вторична вълна. Ще продължи инерцията, за да се замъгли онова, което следва, а именно, че някой ще трябва да започне да се извинява. За да не се извиниш, трябва като упорито магаре да продължаваш да твърдиш, че Русия е свършила това, че Русия е виновна и т.н.

– А, не е ли?
– Разбира се, че не е. Аз предполагам, че моите колеги от МИ-5 са умрели от смях, като е станало това събитие, защото те много добре знаят своя противник и почерка му. Те професионално си опонират с руските специални служби, а в случая имаме нескопосана, непрофесионално подготвена и проведена акция. Целта й е да компрометира руския лидер, не казвам от кого, това по всяка вероятност е трета страна. Признаците за това, че е проведена нескопосано, са много. Използваното средство не е достатъчно ефективно и е извършено извън рамките на допустимите правила. Едва ли някой ще вземе да ръси прах от Втората световна война, така че набелязаната жертва хем е отровена, хем е жива, това е несериозно. Има далеч по-интересни методи, въпреки че аз вече не съм в течение на най-новите. Човекът може да бъде потупан само по рамото и през дрехата и кожата да му влезе съответното вещество и след първия душ той да почине от инфаркт. Но каква е реакцията?! Не може на втория ден сутринта министър-председателят на Великобритания да обяви, че има такъв случай и виновникът за него е Русия. Забележете, чак на 8-ия ден офицер на Скотланд Ярд, който без да прави някакви изводи, просто съобщи, че не по-рано от месец ще излязат анализите и не по-рано от седмица – резултатите от огледа на местопрестъплението.

– А защо случаят да се използва за компрометиране на Путин преди изборите и пред руснаците, за които Скрипал не е жертва, а предател?
– Целта е да го компрометират в очите на западното общество, а не пред руснаците. Но така му направиха една добра услуга. В момента когато това се чу, не можете да си представите колко ентусиазирано реагира руското общество, при тях това е синдром, който сработва. Към предателството те имат отвращение и абсолютна крайна реакция. А за това защо Тереза Мей обяви Русия за виновник, има две версии. Или защото в Англия са знаели, че може би ще има такава атака и много „тактично” са оставили на въпросните извършители да я свършат и са били готови да обявят виновника. Или реакцията е като на удавника за сламка при тази ситуация, в която Англия излиза от ЕС и британците знаят, че ги чакат лоши дни, а държавата иска да покаже, че има самостоятелна политика и е готова да се изплези на Русия. Тук искам да кажа , че британската премиерка се провали и това ще й излезе през носа.

– Но голяма част от европейските държави подкрепиха тезата на Мей срещу Русия?
– Ще цитирам онова, което е казал Бжежински, че Европа страда от неграмотни политици, а там, където е имало грамотен политик, винаги е имало просперитет- например това са Митеран, Кол, да не ги изброявам всички, за да не пропусна някой. Но в този момент политическата неграмотност масово е обхвана лидерите на Европа, всеки тича и действа хаотично. Веднага ще подчертая, че съм във възторг от премиера на Австрия Себастиан Курц, който на 31 години спечели симпатиите на народа си само за един месец. В първия ден във властта каза – повече нито един мигрант в Австрия. Бях преди две седмици там и не видях нито един за цвят- всички, които са с етническа украска бяха работещи хора в заведения, фирми. И към България показва един много умерен тон на поведение, независимо че го прегръщаме и целуваме.

– Какво мислите за изборите в Русия?
– Не може никой да поставя под съмнение компетентността и грамотността на Путин като политически и държавен лидер. С него бяхме паралелно аспиранти в „онова място” в Москва, където ми го даваха за пример, че денонощно пише и чете. Но смятам, че в тези избори, той ще е единственият човек в Русия, който няма да е доволен от резултата. Основание за това ми дава една проста сметка.От 60 % активност на избирателите, да вземеш 76% означава, че това са 45 % от населението на Русия. Реално той е взел гласове по-малко от половината, а другата половина е интересна с това, че една част организирано е гласувала против Путин и тя е около 23-24 %, но другите 40% са стряскащи – те са над 50 млн. души. За Русия това не е нормално и не е според каноните на възпитанието на този народ, да не говорим за апарата на пропагандата, за апарата на контрола, които функционират там. Да не гласува някой там е въпрос на постъпка близка до смелостта. Путин е избран без съмнение с достатъчно представителен глас, властта е в него. Но другата истина е, че все по-голямо разслоение има в обществото в чисто финансово -социален план.Има 44 милиардера, сред тях 4 жени, а от тях надолу милионерите, ако вземем да броим, ще ни се съберат очите. В същото време в малките градове и в селата, все още важи принципът- картошка посееш, картошка кушаеш. Имаше време, когато средната класа се почувства добре, но сега не е така. Има напрежение, бюрокрацията ги трови. Аз знам, че Путин много добре ще обмисли този факт и много скоро освен демонстрацията на оръжия ще видим и демонстрация на такива социални мерки, които веднага да подобрят положението на руснаците.

– А, сега към конкретния повод за срещата. Вашата книга „Не дърпай за втори път дявола за опашката” е един драматичен разказ за атентата преди 30 години пред хотел „Интернационал” в Златни пясъци, за който толкова малко се знае и помни. Защо сега излиза тази история на бял свят?
– Преднамерено и точно сега излиза книгата на тази тема, защото това е единственият атентат, при който заложници са деца и по всички признаци прилича на терористичните актове, които се извършват в момента в света- от самоинициативници. Той е този вид терористичен акт, който най-трудно може да бъде обхванат от оперативните служби и да бъде разкрит предварително. Тези хора не са давали признаци, че в техните глави се зараждат такива престъпни намерения. Напротив животът им дотогава е бил на съвсем нормални хора с труда, с бита им, гледали са семейството и деца. Това се случва през лятото на 1987 г.- три години след преименуването на българските турци, когато видимо нещата са започнали да изглеждат спокойно. Тримата протурски настроени нападатели от силистренски села решили да действат без някакви директни влияния върху тях, без връзки с организирани терористични групи, със спящи или будни клетки и т.н. те са започнали да мотивират вътре в себе си, в собствените си глави решение, което доведе до този терористичен акт. Така, както става сега на Запад. 80 на сто от кървавите събития, които стават днес, са точно такива.

– Какво точно се случва?
– Тогава се считало, че информацията трябва да се крие, защото ще бъде използвана за клеветническа кампания срещу България. Но е изтърван моментът според мен да се използва толкова демонстриращ същината на тероризма случай със заложници деца, ранени туристи, за да може да се използва превантивно, да се покаже, че има служби. Какво се е случило – извършителите решават да заминат за Турция, въоръжени с гранати, задигнати от поделение, като вземат заложници, за да пресекат границата безпрепятствено. Отначало качват в синята лада две германки по пътя за Бяла към Малко Търново, но се отказват от тях. Отиват в Златни пясъци, виждат пред хотел „Интернационал” автобус с деца от Чехословакия, единият е трябвало да хвърли граната, но се е уплашил, ужасен от факта какво може да се случи и се връщат в Добрич, откъдето вземат две деца – българчета на 12 и 15 години за заложници. 36 часа преговори с тях води зам.- окръжният началник на МВР Варна по линия на ДС Сава Денев, полковник от резерва сега. Книгата съм я писал благодарение на разказите на служителите на реда, на моите приятели – участници в това драматично събитие, по материали от Комисията по досиетата. На финала – децата са живи, двамата терористи взривени от третия по невнимание, а оцелелият е осъден на смърт.

– А генезисът на това престъпление – преименуването и Възродителният процес ли са? Всеобщото мнение е, че Тодор Живков и ДС са виновни за тях?
– Рових се в достатъчно материали, включително и с гриф секретно. Мой учител ме свърза с машинописката на Тодор Живков, която е била свидетел на разговора между него и Александър Лилов, дошъл да оповести „гениалното решение – да възсъединим нацията”. ”Сашо, умен човек си, чак преливаш от ум, но инак излизаш прост-защо ме караш да разваля дослука на тези, които сега си живеят мирно и тихо – българи, турци и цигани?”, отговорил му Първият. От материалите на всички оперативни съвещания за преименуването знам, че той не е присъствал на нито едно от тях. Били са само Георги Атанасов, Александър Лилов и вътрешният министър Димитър Стоянов. Не съм му адвокат на Тодор Живков, но на Декемврийския пленум на още тогавашната БКП след 10 ноември излиза Лилов с основен доклад и казва, че виновни за възродителния процес са Живков и органите на МВР. Хората от службите бяха полети като с кофа ледена вода, офицери станаха възмутено да му поискат оставката за тези обвинения и лъжи.

– Все пак ДС е сатанизирана и на премиерата на книгата вашите приятели от МВР, които говориха от първо лице за атентата в Златните, казаха, че са служили на държавата, но и се чувстват обидени на тази партия.
– От една страна, жертвите на възродителния процес са турските ни приятели, които бяха репресирани, а от друга- сме ние, милиционери, пожарникари, ДС, които бяхме вкарани в този огън.А кой сатанизира ДС- това не е нито СДС, нито друга партия, а БСП, ръководителите, на която не спряха да говорят, че те не са виновни, че извращенията са правени от МВР и това като топъл хляб се поемаше от опозицията. Логично беше да се каже, че ние като партия имаме вина за този период. А наглостта стигна до там, че начело на Комисията по досиета сложиха двама активни членове на БСП. И децата в детските градини вече знаят, че чичковците от ДС са като Дарт Вейдър от „Междузвездни войни” и правят само злини. Ами нашите деца… Добре, че те познават бащите си и това е, което ни спасява. А голямата ни неосъществена мечта е, че няма кой да ни потърси- имаме опит, потенциал, който може да бъде полезен, защото вече службите, не са това което бяха, и случаите в Сарафово или Лясковец го показаха.

 

Нашият гост

Павлин  Павлов работи в контраразузнаването от 1986 до 1998 г. Още като студент е преминал обучение по линия на Първо главно управление на ДС, след което е изпълнявал задачи на българското разузнаване.От 2000 до 2005 г. е директор по обществен ред и сигурност в община Варна. След това се занимава с консултанска дейност. На 66 години е, роден е в ловешкото село Румянцево. Възпитаник е на Немската гимназия в Ловеч, завършил е немска и италианска филология в СУ “Св. Климент Охридски”, доктор по история. Автор е на 11 книги, член е на Сдружението на варненските писатели.От 40 години живее във Варна, женен, баща на две пораснали деца.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (21)

 1. В базата данни на НАЦИД липсва такъв „доктор“ по история.

 2. Цялата тази работа е толкова нескопосно скроена, че няма до къде. Намират бащата и дъщерята в състояние на кома (ако това е изобщо вярно) и още на втория час службите съобщават, че БОВ е Новичок. Кога взеха ороба, кога я изследваха, кога установиха , че БОВ е именно новичок? Плюс това Новичок убива веднага, той е 8-10 пъти по-силен от стандартните НПВ, а това в-во „пощадило“ руснаците. И за какво руските разузнавачи са решили да убият двамата точно преди изборите?! На следващия ден Тереза Мей врещеше в транс, че Русия, разбирай Путин, е отровила двамата. Само че не показа на руските служби експолк. Свитал и дъщеря му. След още 2 дни фрау Меркел и на баба внучето Макрон казаха: „Абе не знаем дали Мей е права , ама ние сме зад нея“ и на следващия ден 24 покорни овце застанаха зад тях. Цялата тази история мяза на груб сценарий зад океана, а хорцето потропваха без четири държави останалите от ЕС…

  1. Гошко,абсолютно си прав.Тук има тролове,дето те плюят,но истината си е истина.Само черногледи русофоби могат да говорят щуротии.

 3. Аман от агенти на ДС и особено,като кажат моите колени от Ми5,6.Омръзнахте вече рубладжийски подлоги с глупостите си.Тези историци все били агенти на ДС.Ми-5,6 щяли да умрат от смях.Че защо не мислите,че Путин има,както външни ,така и вътрешни врагове насолили му с отравянето.Това значи, че не може да контролира на 100℅ситуацията вече.

 4. Този бивш разузнавач е автор на 11 книги. Само една от тях да представи в НС на УНИБИТ е достатъчна за орисвояване на научната степен д-р. Преподаватели и шефове на катедри там са бивши разузнавачи и шефове на управления на ДС, така че нищо не им коства след протичане на защита пред комисия от членове на НС и рецензии от хабилитирани рецензенти , на лицето да бъде присвоена научната степен „доктор“. Стига тази степен да не е „присвоена“ от журналистите. По ТВ се подвизава лицето Г. Харизанов. Той няма завършено висше образование, но водешите предаваниия го представят като политолог, а напоследък като политически анализатор. Не знаем средно училище да произвежда политолози. ВУЗ ове да обучават студенти за политолози – наспорил Господ.

 5. Гошко : Към първия ми коментар. Извинете: Скрипал (Сергей Скрипал). Вероятно по народност украинец- окончанието -ал е украинско., на руски би следвало да бъде Скрипач (цигулар).

 6. Целта на Запада е да се опита да спре идването на нов световен ред, но не този, който те планират, а съвсем друг. Но лилипутите от Запада са създадени от разумната жива Природа и няма как да отклонят или спрат потока и. Ако не го осъзнаят, че си оставят костите, а тези, които работят по плана на живата разумна Природа ще удържат победа. Който чул, чул.

 7. Че на евроатлантическите слабоумни говеда много не им е нужно…
  Днес скачат за луканов, утре се пишат дисиденти – ценности.

 8. Опазил ни Господ от такива контраразузнавачи! Този е отявлен русофил на хранилката на Путин. Нито една от тезите му не отговаря на действителността. Пълен неграмотник!

  1. Опровергай поне с нещо смислено , някакъв факт – ако можеш , разбира се . Така си просто един злобен плюнкаджия , нищо повече .

  2. Опровергай го с някакви факти , не със злобни плюнки .

  3. Стефане, какво знаеш ти, недорасляко, освен да плюеш. Павлов имаше здрави гащи да служи на Родината, а не като теб само да храносмила и отделя. Спешно трябва да посетиш тревненското училище по резбарство да гравират 1-2 мозъчни гънки на гладкия ти до блясък мозък.

 9. Поздравления за Павлин Павлов! Срам и позор за плювачите му, гад антибългарска са те!

 10. Да допълня за Павлин Павлов: 1/ уволнен дисциплинарно от МВР за слаба работа и недисциплинираност; 2/ уволнен и изгонен от общината (почти с ритници) за далаверки и др.п.

 11. Приятелски съвет към Нормалните и Обикновениte, които се изкушават да правят коментар (признавам си, че не съм от Н.О.) – „Никога, ама никога не си позволявайте да четете кой, какво е писал“. Рискувате сериозно нервно разстройство, ако не сте с психика на ниво „много стабилна“

 12. УВАЖАЕМИ ФОРУМЦИ НЕ СИ ХАБЕТЕ НЕРВИТЕ ЗА ГЛУПОСТИ А МИСЛЕТЕ ТРЕЗВО И СИ УПЛЪТНЯВАЙТЕ СВОБОДНОТО ВРЕМИ НЕ СЪС ЗЛОБА А С РАЗУМ ЗА СЛУЖБИТЕ ОТ КЪДЕТО И ДА СА НА ВСИЧКИ НОРМАЛНИ ХОРА Е ИЗВЕСТНО С КАКВО СЕ ЗАНИМАВАТ, КАК СА ОБУЧАВАНИ ТОВА СА ЗАКОНОВО ОБЕЗПЕЧЕНИ ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ КОЙТО ИЗПОЛЗВАЙКИ УЖ ЗАКОННИ СРЕДСТВА СЕ ВРАТ НАВСЯКЪДЕ И ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА ПЛАЩАТ ЦЕНАТА ВЪВ ВСИЧКИТЕ И ВАРИАНТИ. БАНДИТСКИ ФОРМИРОВАНИЯ ЗАЩО КАЗВАМ ТОВА НЕМОЖЕ НЕЩО КОЕТО СЕ КАЗВА ЧЕ Е ЗАКОН И ЧЕ УЖ ВСИЧКИ СА РАВНИ ПРЕД ЗАКОНА ДА ПОЗВОЛЯВА НА КОГОТО И ДА Е ДА НАРУШАВА ЗАКОНА. ЗНАЧИ НА ОБИКНОВЕННИЯТ ЧОВЕК Е ЗАБРАНЕНО ЕДНА КАМАРА НЕЩА А НА ТЕЗИ СПЕЦ СЛУЖБИ КОЙ И ЗАЩО ИМ РАЗРЕШИ ДА ИЗПОЛЗВАТ ДОРИ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА КАТО ФОРМА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ОБИКНОВЕН ЧОВЕК ВСЕКИ НАРУШИТЕЛ ПРЕСТЪПИЛ ЗАКОНА Е ПРЕСТЪПНИК. А В ТЕЗИ СЛУЖБИ ПРЕСТЪПВАНЕТО НА ЗАКОНА Е ПРИЕТО ЗА ЗАКОННО КАТО УЖ ВСИЧКИ СА РАВНИ ПРЕД ЗАКОНА ИЗМАМА ЗА ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА. ПРИМЕРИ МНОГО И ВСЕКИДНЕВНО ЕТО ТУК НЯКОЙ КАЗВА В УНСС СА САМО ОТ ТЕЗИ СЛУЖБИ ДА СЪГЛАСЕН СЪМ КОЙ ТОГАВА ГИ ДЪРЖИ ТАМ И ЗАЩО ТОВА Е ВЪПРОСЪТ. ДЪЖВАТА Е ТАЗИ КОЯТО ДАВА ХРАНИЛКА И ПОЛЕ ЗА ИЗЯВА НА НЕЗАКОННИ НЕЩА А ДЪРЖАВАТА В СЛУЧАЯ КОЙ Е СЛУЖБИТЕ ИЛИ ЗАКОНИТЕ КОЙТО УЖА СА ЗА ВСИЧКИ ИЛИ СИВИ КАРДИНАЛИ ОТ СЪЩИТЕ ТЕЗИ СЛУЖБИ КОЙТО ДЪРПАТ КОНЦИТЕ НА ЦИРКОВЕТЕ КОЙТО ГЛЕДАМЕ НЕПРЕКЪСНАТО ОТ ВСИЧКИ ТОЧКИ НА СВЕТА. ЕДНО Е ЯСНО ДВОЙНИ СТАНДАРТИ НА ВСИЧКИ НИВА И КОГАТО ТОВА ВИ СЕ ИЗЯСНИ И РАЗБЕРЕТЕ КОЛКО Е ФАЛШИВ СВЕТЪТ ДВУЛИЧЕН И ЛИЦЕМЕРЕН ПРОСТО Е ИЗЛИШНО ДА СЕ ЧУДИТЕ НА СПЕКТАКЪЛА КОЙТО СЕ ИЗИГРАВА СЛЕДЕТЕ ТЕЗИ АРТИСТИ ТАКА КАКТО И ФИЛМИТЕ ОТ ХОЛИВУД А КОМЕНТАРИЙТЕ СА АКО НЯКОЙ ОТКРИЕ КОЙ Е ГЛАВНИЯТ ГЕРОЙ ДА ГО НАЗОВЕ ТА ДАНО ДА СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ НЕ ОТВЛИЧАШ ВНИМАНИЕТО СЦЕНАРИЙ ПАК НА ТЕЗИ СПЕЦИАЛНО ИЗБРАНИТЕ БАНДИТИ.

 13. toto и другите тролове тук най-обичат да си мислят как ги оножда Бока.

 14. НИКОЙ НЕ ОПРОВЕРГАВА ….. Н А Ц И Д …… НИКОЙ !!!!!
  ЗАЩО БЕ КОЛЕГИ , ЗАМИСЛЕТЕ СЕ , РАЗМЪРДАИТЕ МОЗЪЦИТЕ СИ …. ИНТЕРЕСЕН СЛУЧАЙ ??????

 15. Tozi covek e otgovoren za sadbata na nasata nacjia ucil nemski iitalianski da sluzi nakomunistite s opasnosta za svoja zivot negovite publikacji mogat da cetat samo glupcite i ne normalnite todor zivkov byl mnogo umen i nisto ne znael tezi kato nego izbiha nasata predvojna intelegencjia narodnia sad prokurori i sadji pokazaha istenskia obraz G Dimitrovi Stalin tozi obraz dnes caruva u na s putin e izbran ot glupostite na amerikanskite i zapadni glavorezi koto sazdadoha i finansirana islamizaha ubici s bombi na mirnoto naselenie no zapadnia narod e za Putin koto go vizdat edinstven madar svetoven politikpoznava ruskata istoria i tragedia predi i sega no za tova vsicko zapada e vinoven .

 16. Хей,българи! Съюз с Германия и никога срещу Русия! Сбъркан 10.11.1989, сбъркан преход, сбъркан враг/някакви комунисти, някакви ДС, някакви…може би конспиратори! /.Стига омраза. Мислете за България! Резултата от всичко бе ,че изсмукаха висококвалифицираните ни кадри -висшисти, след това квалифицираните работници, а сега всичко , което има желание да работи. Вижте какво остава тук….пенсионери, болни, недъгави и….платени тролове. Никой не ни е виновен братя , сънародници скъпи. Причината си е у нас . Трябва да се стегнем, да елиминираме омразниците, да гледаме какво да правим напред , а не да се джафкаме за миналото, което само ще ни разделя и така пилеем излишно енергия, вместо да я впрегнем за градивни цели. При тези условия ще се даде път и на водачи на народа с градивни цели , с позитивна енергия….

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.