Бизнесменът Николай Йорданов пред “Труд”: С намалено ДДС запазваме служителте и бизнеса си

Удължаване срока на мярката “60:40” ще бъде от огромна полза

Николай Йорданов е роден 3 август 1967 г. в София. Завършва висшето си образование като инженер хидрогеолог. В ресторантьорския бизнес влиза още като студент, когато става резач на продукти в пицария. През 1994 г. създава веригата пицарии “Мамма-миа”. Част от бизнеса му е обработка и доставка на прясно печено кафе. Фирмата му е член на Българската асоциация на заведенията.

- Господин Йорданов, във вторник премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще подкрепи намаляване на ДДС в ресторантьорския бранш на 9%. Какво означава това за вашия бизнес?

- Приема се изключително удачна антикризисна мярка, която оставя ресурс в един от най-потърпевшите бизнеси както в България, така и в света. Това означава, че тези средства, които няма да бъдат събрани като данъци, ще ни дадат възможност да съхраним хората си, да се съхрани бизнесът, а от пазара да отпаднат по-малко играчи. Защото колкото повече играчи има на даден терен, толкова по-голяма е конкуренцията, което води и до по-добри цени за крайния потребител. А това означава и по-доволни клиенти. Много приятно съм изненадан, че премиерът Бойко Борисов взе политическо решение в подкрепа на бизнеса, дори когато срещна вътрешна съпротива. Тази подкрепа е правилна, много своевременна и заслужава адмирации.

- Вие лично как усетихте удара на кризата? Какво се случи със служителите Ви, успяхте ли да се възползвате от някоя от мерките, които бяха предприети преди да стане ясна държавната подкрепа за намаляване на ДДС?

- Опитах се да запазя максимален брой хора, за които имах резерви да помогна. Голяма част от останалите ми служители бяха пуснати в неплатен отпуск, което им позволи да кандидатстват по мярката за отпускане на кредити за физически лица до 1500 лв. Някои сами пожелаха да ги освободя, за да отидат на трудовата борса и да получат осигурената от държавата сигурност на 60% от заплатата, на която са били назначени. Така че мерките, които предприехме по отношение на персонала ни са шарени. Иначе единствената обявена до момента мярка 60:40 беше невъзможна за нашия бранш по простата причина, че когато един бизнес не работи, ангажиментът да поеме 40% от заплатите на служителите си и осигуровките към тях, води до още по-голяма финансова дупка. Освен това невъзможността да съкращаваме хора в рамките на 3 месеца след изтичане на мярката като работодатели ни задължава да поемем отговорност в ситуация, в която това е непосилно.

- Друга обсъждана и получила одобрението на правителството мярка е изискването фирмите да нямат задължения към държавата, когато кандидатстват по мярката 60:40, да отпадне. Това условие защо беше важно за бранша?

- Тук е важно да внесем следното уточнение. Не сме настоявали от критериите да отпаднат стари данъчни задължения, например за 2019 г. Но в нашия бизнес е невъзможно изчистването на задълженията веднага. Ние обявяваме задълженията си за предходния месец и в рамките на следващия ги изчистваме. Но пак повтарям - това са обявени задължения. В момента, в който ни беше забранено да работим, машината на бизнеса ни се чупи. Тя не може да генерира средства, с които да бъдат платени задълженията от миналия месец - осигуровки, ДДС и всичко, за което сме съобщили, че дължим, но в момента нямаме ресурс. В този смисъл, ние не можем да кандидатстваме за никоя от мерките, защото дължим. И за това предложихме да се приеме, че задълженията ни ще бъдат погасени при първа възможност, но да не се имат предвид, когато кандидатстваме за икономическите мерки.

- Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов обяви, че очаква фалит на около 50% от бранша преди да се постигне актуалната договорка с правителството. Този процент сега ще намалее ли?

- Разбира се, че ще намалее. Нека не забравяме, че пакетът все още не е приет, но ако стане факт, това е една от най-добрите антикризисни мерки. На нас много ни се иска също мярката 60:40 да бъде продължена с три, шест месеца, а най-добре до Нова година. Защото това ще подпомогне завъртането на икономическото колело. Всяка една мярка, която е достъпна до бизнеса и е реална помощ, както е намаляването на ДДС, съхранява работна сила, намалява възможността за фалит на повече фирми и раздвижва икономиката. Тоест - ще можем да внесем повече в бюджета и да се отблагодарим за инвестираните мерки.

- А ще успеете ли да вкарате повече пари в държавната хазна след намаляването на ДДС и ще се намали ли сивият сектор в бранша?

- Логиката на този процес е следната. В първия момент, в който се свали ДДС е ясно, че постъпленията ще спаднат. Но колкото повече се отдалечаваме във времето, толкова повече хората, на които им е помогнато и са икономически активни, ще завъртат колелото на икономиката. Това ще увеличи потреблението и респективно - постъпленията в хазната. Колкото до сивия сектор в бранша ни, ние не отричаме неговото съществуване. За това ние предложихме и ще положим всички усилия да реализираме създаването на ресторантьорска камара, която да регулира и унищожи некоректната конкуренция. Това ще позволи на нашия сектор да работи в здрава среда. Като заключение - очаквам в дългосрочен план постъпленията в хазната да се увеличат поради изброените причини.

- На срещата с премиера беше договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година. Защо сте толкова против този документ, който касае не само ресторантьорския бранш, но и всички, които правят бизнес в България?

- Според мен голяма част от напрежението, което се създава около Наредба Н-18 е въпрос на доверие и опазване на конфиденциалната информация. По начина, по който тази наредба беше предложена, ние трябваше да осигурим достъп до всичко, което е сърцето на бизнеса ни. Това са рецепти, ноухау... Ние не смятаме, че е правилно. Нека не забравяме, че само преди година и половина от НАП изтекоха данните на 5,5 млн. българи. Тоест, цялата уникалност на бизнеса ни започва да зависи от евентуално изпускане на данни, а не ми се иска да мисля и за недобронамереност. Ние също се борим срещу сивия сектор и нямаме нищо против да бъдем контролирани, искаме да си плащаме данъците. Но не е редно външни хора да се допускат до детайлите, на който и да е бизнес. Това е основната ни обструкция.

- Мислите ли, че този нов срок ще бъде достатъчен, за да може държава и бизнес заедно да изчистят Наредба Н-18?

- Да, аз вярвам, че отлагането ще доведе до прецизирането є. Още преди да влезем в кризисно положение, започнаха преговори в диалог с бизнеса точно в посока изчистване на проблемите в тази наредба. За да бъде тя работеща и да не се налага да бъде променяна след това. Ние не искаме отмяна, а работеща и защитаваща интересите на всички наредба.

- Много коментирана тема е и дали намаляването на ДДС ще доведе до намаляване на цените в заведенията?

- Аз и преди малко застъпих тази тема. В една пазарна икономика цените не се свалят от документи, а от конкуренцията. А конкуренцията се определя от повечето играчи на пазара и конкурентността на сектора. Ако ние запазим конкуренцията със свалянето на ДДС, цените ще паднат на пазарен принцип, което е и устойчивата посока, към която трябва да се стремим. В момента мярката със свалянето на ДДС е антикризисна, тя не цели сваляне на цените. Цели запазването на един бизнес, който да влезе в реална конкуренция в момента, когато започне да функционира нормално. А запазването на толкова сериозен сектор, спасява и работата на хиляди хора, които са обвързани с него и така те няма да натежат на социалната система. Освен това запазваме на пазара повече играчи, които да се конкурират. Оставяме и малко повече пари в бранша, с които да завърти колелото. И тогава можем да очакваме по-големи постъпления в държавата и падане на цените. Аз вярвам в това!

Коментари

Задължително поле