Биткойн балонът ще се спука

Признаването му за актив е погрешно

Много от дребните фенове на крипто валутите са балами, манипулирани от армия инсайдъри

Не са стабилно средство

Твърденията, че биткойнът е новото “цифрово злато”, подхранват нов балон с него и други криптовалути. При последния през 2017-18 г. биткойнът скочи от 1000 до 20 000 долара и след това се върне на 3000 до края на 2018 година.

Тъй като фундаменталната стойност на биткойна е нула и дори би била отрицателна, ако се наложи подходящ данък върху въглерода, свързан с масовото му замърсяващо енергоемко добиване, прогнозирам, че настоящият балон в крайна сметка ще завърши с ново спукване.

Определянето на биткойна или друго крипто като “валути” е погрешно название. Те не са разчетна единица: на практика няма цени в тях. Те не са мащабируемо средство за плащане: с биткойн можете да направите пет транзакции в секунда, докато с мрежата Visa - 24 000. Биткойните почти не се използват от законните компании за плащане на стоки и услуги, въпреки че Tesla заяви, че планира да започне да ги приема.

Криптото не е стабилно средство за съхранение на стойността: дори някои крипто конференции отказват да ги приемат като начин на плащане на таксата за участие в тях. Волатилните движения на цените могат да елиминират всяка печалба на търговец в рамките на няколко часа. Те дори не са деноминирани по последователен начин, който позволява на потребителите да сравняват относителните цени на стоките. Това разчитане на различни токени е реално връщане към бартер. Семейство Флинтстоун имаха по-сложна парична система, базирана на еталон: анимационните хора от каменната ера използваха черупки.

Дори позоваването на криптото като актив е погрешно. Повечето активи имат поток от доходи (акции, облигации, търговски недвижими имоти) или употреба (жилищата) или някаква друга полезност (декретните пари осигуряват ликвидност и могат да се използват за плащания). Златото не носи доход, но се използва в промишлеността. То също така има полезност като средство за съхранение на стойността, хеджиране срещу инфлация, обезценяване на валутите и крайни рискове.

Криптото няма доход, полезност, платежни или други услуги. Дори не е анонимно, тъй като блокчейн технологията в основната му улеснява проследяването на плащанията. То е просто спекулативен балон, по-лош от историческата мания по лалета в Холандия от началото на 17 век, тъй като цветята са имали и все още имат полезност. Функцията му като средство за съхранение на стойността срещу крайни рискове е недоказана.

Виталик Бутерин, съосновател на криптовалутата ethereum, твърди, че никоя криптовалута не може да бъде едновременно мащабируема, безопасна и децентрализирана. Традиционните финансови системи са мащабируеми и безопасни: ако вашата кредитна карта или банкова сметка е хакната или открадната, вие ще бъдете компенсирани.

Криптото дори не е децентрализирано. Олигополните копачи контролират повечето от добива на биткойни. Много от тях са извън контрола на западните правоприлагащи органи на места като Китай, Русия и Беларус, което е кошмар за националната сигурност. Около 99 процента от търговията с биткойни се извършва на централизирани борси, които може да бъдат хакнати. Освен това оригиналните програмисти запазват огромен контрол върху своите творения. В някои случаи те действат като полицаи, прокурори и съдии, и отменят сделки, които би трябвало да бъдат неотменими. Нито пък криптото е справедливо: малък брой “акули” контролират голяма част от стойността на биткойна.

Това подронва твърденията, че криптото ще децентрализира финансите, ще предостави банкови услуги на необхванатите от тях или ще направи бедните богати. Блокчейн твърди, че позволява евтини парични преводи на бежанците, но криптото е много по-вероятно да осигури прикритие за измамници, манипулатори, укриващи данъци, престъпници, терористи и трафиканти на хора.

Рисковият и волатилен биткойн не влиза в портфейлите на сериозните институционални инвеститори. Много от дребните му фенове са балами, манипулирани от армия инсайдъри и продавачи на пенкилер. Това че Илон Мъск от Tesla и Майкъл Сейлър от MicroStrategy “залагат къщите си” на биткойна, не означава, че и вие трябва да го правите.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Капитал и пазари