На 28 май 2018 да почерпят

Оливия, Рафаел, Ния и Виктория отиват на финал в “Гласът на България” Победителят ще бъде избран на 3 юни

Джон Траволта влезе в кожата на мафиотски бос В Кан беше за първи път със семейството си и се разкърши с рапъра 50cent

ГЕРБ печели изборите в Галиче

Лорис Кариус – Виновникът

Шествия на привърженици и противници на крайната десница в Германия

Участници от MasterChef демонстрираха умения пред над 120 гости

Китай предупреди САЩ да не нарушават териториалния му суверенитет

Зрителите решават кой отива на финала на „Гласът на България“

Колите на водород идват и у нас Още през 2019 година возилата на бъдещето ще бъдат достъпни

Израел строи морска бариера, за да попречи на проникване на палестински екстремисти от Ивицата Газа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 28 май 2018

Черешите поевтиняха с почти 20%

Киев почете спасителя на българските евреи (обзор) Откриха мемориална плоча на Димитър Пешев в Украйна

Руският посланик в Берлин: Дипломатите ни, прогонени заради скандала със Скрипал, може да се върнат само след извинение от страна на Лондон

Борислав Игнатов, председател на УС на Камарата на архитектите: Термин междублоково пространство не съществува

Арх. Борислав Игнатов, председател на УС на Камарата на архитектите в България

– Арх. Игнатов, браншът отдавна говори за голямата административна тежест във всички фази на реализирането на една сграда в България – от идеен инвестиционен проект до разрешително за строеж. Колко голям всъщност е проблемът?

– Процедурите по получаване на разрешение за строеж у нас не отговарят на добрите практики в Европа и света. Ние в Камарата на архитектите в България искаме да помогнем за осъвременяване на определени процедури за намаляване на административната тежест в сектора. Това е инициатива, която идва от Министерския съвет в резултат на доклад на Световната банка, в който се препоръчва оптимизация на прекалено усложнените административни процедури. Първо, няма пропорционалност. Т.е., за да построите семейна къща, от една страна, и летище или завод – от друга, се изискват еднакъв брой проектни части. Тази непропорционалност несправедливо натоварва малките възложители и обикновените хора.

– Колко на брой документи трябва да се извадят?

– В подробен доклад и дисертация на г-жа Адриана Спасова от Българското общество по строително право се сравнява ситуацията в България, Германия, Англия и Италия. Там са разгледани два проекта – семейна къща и малък медицински център. Оказва се, че за получаване на разрешение за строеж за такъв проект у нас от възложителя се изискват 178 различни документа, в това число проектни части, обяснителни записки, съгласовки и т.н., докато в Германия необходимите документи са само 19! Проблемът е още по-голям, като сравним резултатите – очевидно е за всеки, че сградите у нас отстъпват много на немските. Излиза, че прекалено затегнатият административен режим всъщност размива отговорността за крайния резултат и по този начин пречи, вместо да помага за по-добра архитектурна среда.

– Как може да се постигнат по-добри резултати?

– Трябва да се въведат двата европейски принципа – пропорционалност на изискванията спрямо сложността на обекта и ясна дефиниция кой носи отговорността във всеки един момент от процеса. В момента имаме тежка разрешителна система с 5-степенна проверка и одобрение на проектите, която след прекалено дълги срокове води до издаването на разрешение за строеж. Всеки участник в процеса проверява и одобрява работата на предходния, което би трябвало да доведе до перфектен проект на теория. В реалността обаче това стъпаловидно „одобряване“ на проектите размива отговорността между участниците и накрая не се знае кой е виновен при проблем.

– Кои са участниците?

– Първият участник в процеса е проектантският екип на сградата, който създава инвестиционния проект по задание на възложителя. Втората фигура е водещият проектант по ЗУТ, който координира, съгласува и одобрява така изготвения проект. След това документацията отива при третият участник – консултантска фирма, която отново проверява всичко и изготвя доклад и положителна оценка за съответствие. След това проектът влиза в общината – участник №4. Там проектът и оценката се проверяват и одобряват за издаване на разрешение за строеж от съответните служби към главния архитект на общината. Накрая проектът, оценката за съответствие и издаденото разрешение за строеж отиват в Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), която отново проверява и одобрява всичко. Впоследствие разрешението за строеж влиза в сила. Често този процес отнема повече време, отколкото самото строителство на сградата! Този разрешителен режим потиска нормалното развитие на инвестиционния процес. Освен това в него има и редица несправедливости. Например при отмяна на разрешение заради проект с нарушения ДНСК глобява главния архитект на общината, без той да е автор на проекта. Така той носи бреме за чужди грешки и се принуждава да проверява проектите, без това да е регламентирано по закон. Всичко това трябва да се замени с един ясен регистрационен режим – проектантите и консултантите да носят цялата отговорност за работата си, общината да регистрира и архивира проектите преди откриване на строителната площадка, а ДНСК да прави проверки при сигнали за незаконно строителство и да санкционира виновните.

– Как е регулиран този процес в Германия?

– В Германия режимът не е разрешителен, а регистрационен, т.е. общината не одобрява проекти, а просто ги регистрира, като проектантът и възложителят декларират, че те отговарят на изискванията и носят цялата отговорност при проблем. Това разтоварва общината от неприсъщи за нея професионални проверки и одобрения и прави процеса ясен и ефикасен. У нас общините и ДНСК са принудени да се нагърбват с такава дейност. Това е логически парадокс, тъй като тези участници нямат нито професионална правоспособност, нито съответните застраховки за покриване на евентуални щети. Време е да се поучим от опита на по-организираните от нас страни и да го приложим, за да подобрим инвестиционния климат. Подобни оптимизации на нашите предложения са направени през последните години в Сърбия, Македония, Румъния и Чехия. Навсякъде те са довели до чувствително облекчаване на административната тежест за цялото общество и са довели до строителен и икономически бум. В съседна Македония от година и половина проектите се предават само електронно и разрешението се получава обратно по имейл, без дори да се ходи до общината.

– Един конкретен въпрос – има ли виновни за презастрояването в София?

– Терминът „презастрояване“ е жаргонен и не значи нищо на професионален език. Застрояването се определя от общите устройствени планове и е въпрос на общинска политика. Важно е обаче как се формира тази политика и как обществото участва в нея. Принципно строежите в комплексите на София, които нашумяха напоследък и най-вероятно визирате във вашия въпрос, отговарят на техническите и законовите норми, заложени в приетите устройствени планове. Проблемът е, че хората смятат, че тези планове са приети без тяхно знание. Вземете горещата точка „Младост” от последните месеци – устройственият план там е приет през 2008 година след обществени обсъждания и би трябвало всички да са запознати с него и да са предявили исканията си в законовия срок. За съжаление обаче изискванията за провеждане на обществени обсъждания в сегашния им вид са архаични. Разлепят се бележки по входовете, което е неефикасно, трудоемко и недоказуемо. Така у хората се поражда чувство за несправедливост, че едва ли не това се прави нарочно, за да мине между другото и да не го забележат. И когато инвеститорът започне да строи, съседите са шокирани и в повечето случаи са готови за протести. Нужен е нов начин за оповестяване и организиране на обществени обсъждания.

– Какъв може да е той?

– Едно просто и ефикасно решение би било в даден квартал, където ще има представяне и обсъждане на устройствен план, оповестяването да се извършва чрез SMS-и до живеещите в района. Това е елементарно и достъпно технически. Знаете, че всяка търговска верига го прави с клиентите си за различни кампании. Нищо не пречи това да го прави и всяка община. Има най-различни софтуери за масови SMS оповестявания. Технологията е достъпна и лесна за използване. При такова съвременно оповестяване и двете страни ще са доволни – общината ще има доказателство за оповестяването, а хората ще бъдат информирани лично и ще могат да участват в обсъжданията, ако желаят.

– Какво се случва, ако приемем, че този метод е факт, но голяма част от хората не са съгласни с бъдещ строеж на съответното място?

– Общественото обсъждане на устройствен план е основна стъпка в процеса и решава съдбата на дадена територия. Ако хората не са съгласни с дадено предложение, трябва да се търсят други решения. Проблемните парцели, които възникват в комплексите, обикновено са в резултат на реституция. Когато гражданите не са съгласни на стоеж за дадено място в устройствения план, на собствениците трябва да се предложат други парцели на справедлив пазарен принцип. Също е важно да се защитят мотивите на отказа. Например логиката в Израел е следната: нов строеж е недопустим, ако води до намаляване на стойността на околните имоти. Обратно, ако едно ново застрояване подобрява градската среда и води до увеличение на цените на останалите имоти в района, то е полезно и може да се допусне.

– Какво е мнението ви за проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за устройството и застрояването на Столичната община (ЗУЗСО)?

– Заедно с колегите ми от ръководството на Камарата на архитектите смятаме, че е крайно време това да се направи и подкрепяме инициативата за преразглеждане и осъвременяване на принципите в закона. В момента текат обсъжданията на идеите и ние участваме активно в тях. Арх. Аврамов, председател на софийската ни регионална колегия, и неговият екип ще изготвят конкретни текстове, които да предложим. Смятам, че не по-малко важна е и промяната в наредбата за обществените обсъждания, за която споменах по-горе. Тя е ключова, за да може да се споделят идеите в устройствената политика и да се чуе какво мислят хората.

– Много се говори за термини като междублоково пространство. Как законово е регламентиран той?

– В професионалния език няма термин „междублоково пространство“, понеже е прекалено общ и неясен като съдържание: по неговата логика пространството между всеки два града би могло също да се нарече междублоково. Трябва да се избягват такива псевдотермини, за да не се подвеждат хората и да не се създават негативни емоции. В закона за устройство на територията се борави с термина „урегулиран поземлен имот“, който е ясен и се отнася до конкретна собственост с точни граници и правила за застрояване.

Нашият гост

Борислав Игнатов е завършил магистратура по архитектура в УАСГ в София през 1995 г. и в Колумбийския университет в Ню Йорк през 2006 г. Работил е за няколко от най-големите архитектурни фирми в света като Perkins+Will Architects. Преподавал е в Колумбийския университет в Ню Йорк. Правоспособен архитект в САЩ и България. Носител е на множество призове и отличия за иновативна архитектура. Сред тях са награда „Златен век“ на Министерството на културата, голямата награда на Съюза на архитектите в България, наградата „Варна“. През 2010 г. е избран за „Архитект на годината“.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. А, значи бориславчо иска да ни убеди, че нямало ”междублоково”пространство, защото блоковете се строели един до друг на 30-50 см разстояние хахахахах. Браво бобик. И ти си толкова архитект, колкото ние сме космонавти. Затуй Сфия се е превърнало в купища от бетон, желязо, ламарини. И защо по другите държави има ”междублокови”пространства и защо преди 26 г се строеше, планираше, развиваше мн по-добре от сега? И какво ще каже за бърдака, в които са превърнати ”крайните квартали”на София? И кой му е дал на тоя ‘архитектин”диплома, че и архитект на годината го направили от строителната мафия:)

  1. Г-н Космонавт, с това жалко изказване с опит за ирония ли се надявате да направите България едно по-хубаво място за живеене? Мен ме е срам, че имам такива сънародници и при това в изобилие.

   1. Срам не срам, това, което сториха в софийските квартали последните 15г си е истинския срам

 2. Да така е няма такъв термин в ЗУТ, има плътност на застрояване за всеки УПИ със съответен коефициент съгл. общия градоустройствен план, който удостоверява отстоянието между съответните сгради и височината на застрояване.Това, че хората не се интересуват какво се случва в техния квартал или град си е техен проблем.

 3. В съвременна България думата архитект е истински и доказал се жаргон.А самият интервюиран е просто идиот в медицински план.Архитектурата е изкуство от древни времена.В нашето съвремие българските архитекти опозориха всичко що можаха.А това е държавата,в която един именит човек е написал книгата “За красотата и изкуството”/Исак Паси/.В нея много е написано за архитектурата,но кой да чете книги.Четенето на пари е единственото ,което знаят да правят сегашните т.нар. архитекти.

 4. Уважаеми Защитник (Борислав И) бяхме сигурни, че ще реагирате:), защото имаме един съвет към Вас – още сте млад човек и имате бъдеще, молим Ви не си продавайте душата на строителната мафия, още не е късно да се спасите. България беше едно много хубаво място за живеене, ако си спомняте, може би сте били малък тогава:) Беше страна на розите, на минералните извори, на парковете, на езерата, на цветята, на гроздето и на руйното вино и гъстия кехлибарем мед:) Интерфрендове, които са били в нея преди 89 г споделят с възторг мнението си за прекрасна България. Ние лично тъжим за нашия прекрасен роден град София – град градина, който последните 26 г беше превърнат в бетонна джунгла и гета, където 80% от трудовото население на града се мъчи да оцелява в ненормалните условия, които й се създадоха от мафиотите, решили да застрояват София и да правят много пари. Те сигурно и на Вас са дали:) Да, София е презастроена като блокове се строят в градинките пред блоковете, до входовете на училища, в градинките до стадиони и спортни съоръжения. Ние живеем извън България и имаме щастието да пътуваме по работа в доста страни. Такъв хаос, какъвто е сега в София не сме видели никъде. Блоковете са на достатъчно голямо разстояние с паркове около тях, улиците, тротоарите са без пукнатини и удобни за пешеходците, училищата се намират на доста голямо разстояние от къщи и блокове, като блоковете са обикновено по 2-3 етажа.Разликата е от небето до земята и нас от това ни боли безкрайно, защото като природна даденост София и България са много по-богати и надарени от Бога. А и да се строи поевче е безсмислено, защото в София има над 20 хил, може 30 хил. празни жилища, също така офиси, къщи. И Живко е напълно ПРАВ:) А Исак Паси ни беше един от любимите професори- невероятен естет, патриот, човек:)

  1. Ха, не всичко е загубено. Благодаря за обширния и интелигентен коментар.

 5. Уважаеми Защитник:) А Вие май се оказахте прав за ”междублоковото пространство”. Днес, доколкото знаем един багер, е навлязъл в една градинка между два блока в Младост и е започнал да копае за нов строеж:) Ще имаме нов блок, долепен до останалите два, (или почти:) Населението протестирало моля ви се. искали си градинката:) Може още и пейки да искат и люлки, пясъчници за дечковците си:)) Все искат и не се съобразяват с новите тенденции в архитектурния живот, а именно липса на междублоково пространтво, където блоците ще бъдат долепени един до друг:))) Но интересно как Бориславчо се е върнал от сащ, за да строи малка еднофамилно къще на френда си от Варна, даже и кафе масичка му е проектирал:) Не е проектирал големи 10-20 етажни блоци:) Така че Бориславчо има надежда за добро развитие:) Нали Защитник? Варна, златни пясъци, съни бийч са в доста лошо архитектурно състояние, ако Бобко е забелязал. Това лято водихме интелигентни хора от 25 държави там и на тях не им хареса, че гледката на морето е закрита от архитектурно неправилно поставени малки дъсчени магазинчета, сергийки и пр стаф. Искат романтика, цветя,звук на море, цветя и пр. неархитектурни прелести та ние доста се червихме заради некои ”архитектини” Вярваме, че Борислав не е бил между тях.. С Божията помощ другата год пак сме на Черното море, но вече на друго място:)))

 6. “Терминът „презастрояване“ е жаргонен и не значи нищо на професионален език. ”
  Така ли? Когато една улица е изградена тогава, когато къщите са били двуетажни, а колите са се броели на пръсти, тя просто не може да обслужва вече осеметажни жилища и аетомобили в пъти повече от гаражите. Това е “презастрояване”, г.архитект, когато инфраструктурата не е в унисон с броя и размера на сградите! А ако терминът “междублоково пространство” не съществува, въведете го, защото то реално съществува! Напасвайте терминологията си към реалностите, а не обратно!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.