Варненските делфини очакват новия си дом

Очакват общината да ускори издаването на виза и разрешително за строеж

С немалко финанси и много усилия беше върнат блясъкът на сградата- архитектурно бижу, в сърцето на Морската градина, строена през далечната 1984 г. по проект на видния архитект Симеон Саралиев, която и до днес впечатлява с фасадата си от алуминий и стъкло. Тя за Варна е като операта за Сидни, винаги ще бъде модерна, така е успял да я направи, казва Васил Василев, управител на фирмата "Феста Делфинариум", която стопанисва уникалното съоръжение.

Този сезон сградата беше изцяло реновирана отвън. Но остава големият проблем, трябва без отлагане да бъде решен. Тепърва предстои ремонт и изграждане на жизненонеобходимия мултифункционален басейн за морските бозайници. "Първото и най-важно за нас са делфините, тяхното добро здраве и благополучие и възможността да полагаме грижите, които те заслужават и които ние искаме да им посветим", сподели за „Труд“ управителят Василев. Навремето поради липса на достатъчно информация за деликатната природа и нужди на морските бозайници не са били проектирани възможности за родилен басейн, медицинска лаборатория, манипулационна, както и санитарен басейн, в който да се отделят и лекуват болните. Сега се нуждаят от тези придобивки повече от всякога. Делфините боледуват като хората и, ако един хване грип, лекуваме всички, обясни Василев. Трудни са условията за създаване на потомство и стопаните са изправени пред риска да загубят новородените. Интересен е и фактът, че във варненския Делфинариум през 1992 г. се роди първото бебе, въпреки че в световен мащаб ражданията на делфини в изкуствена среда се считат за рядкост.

Амбициозната инвестиционна програма на "Феста Делфинариум" за над 2 млн. лева предвижда час по-скоро изграждането на многофункционален басейн. Финансиране и идеен проект има, очакванията на ръководството са процедурата да стартира в края на месеца, като община Варна прояви благосклонност и подкрепа за бизнеса и развитието на туризма и ускори колкото се може по-бързо издаването на виза и разрешителни за строеж. Още повече, че кметът Иван Портних и местната управа са заложили на стратегията "Варна -дестинация за 4 сезона", а целогодишният атракцион е част от нея. Всяко забавяне може да се окаже фатално и варненският Делфинариум да последва печалната съдба на общинския в Констанца, останал без морски бозайници поради липсва на условия.

За да бъдат обновени басейнът и залата, делфините трябва да бъдат преместени. При тяхната свръхчувствителност към силата на звука, който ги депресира и разболява, не може да се извърши мащабен ремонт, да гърмят къртачи, дрелки или ъглошлайф. За това трябва да бъдат приютени в друг басейн с естествена морска вода, чието изграждане предстои отвън. Ако общината даде картбланш, строителството му може да се извърши още тази зима и когато се стопли времето, обитателите на Делфинариума да бъдат пренесени в него, докато тече основният ремонт в сградата . Освен всички задължителни условия за нормален живот и комфорт на бозайниците , новият басейн ще отвори възможности и за уникалната терапия с делфини. Според световната практика контактът с тях действа изключително положително на някои заболявания на опорно-двигателната система, на пациенти с множествена склероза, инсулт, на деца с церебрална парализа, при стрес и др.

"Ние имаме известен опит и заедно с екип от лекари се работи по изграждането на цялостна концепция за подпомагане на лечение на различни заболявания, но работата е в много ранен етап", разказа ръководителят на Делфинариума. Всъщност тук отдавна приемат при това съвсем безплатно болни деца, на които контактът с делфините помага. Медиите гръмнаха за терапията с делфините, която излекува известния актьор и шеф на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев след прекаран тежък инсулт. Той слушал сигналите на един от тях – Йоана, в залата, докато делфинът атакувал с ултразвук точните места на пораженията. "Делфините са невероятни и ме излекуваха, варненци не знаят какво богатство имат", твърди актьорът.

Поддръжката на атракциона е скъпо удоволствие и не винаги финансовият резултат оправдава инвестициите. За делфините се купуват витамини от Англия, препаратите за водата са от Италия, а рибата,прясно замразена, идва от Холандия. За тях се осигурява най-чистата вода с тръбопроводи на 150 м навътре в морето, след това минава през пречиствателна станция, през огромни филтри, докато се постигне необходимото РН. Параметрите на водата се измерват на всеки кръгъл час от дежурния експерт, въпреки че данните се отчитат и следят едновременно и прецизно с компютър. За последните пет години инвестициите в съоръженията и поддръжката надхвърлят 2.5 млн.лева.

От началото на годината над 150 000 туристи са посетили Делфинариума във Варна, от които 80 на сто са чужденци. Той е първа и неотменна спирка в маршрутите на всички туроператорски фирми. В изключителното шоу под ръководството на треньори се включват 5-те делфина - Кимбо, Доли, Попи, Йоана и Бимбо, които изпълняват двойни салта, троен аксел, спасяват човек във водата, танцуват рокендрол и валс, правят космически забивки в баскетбол. Вече има и двойка тюлени - Бианка и Лео от Дания и Холандия. Двамата ще бъдат включени като артисти в новите програми след приключване на ремонта. Екипът на "Варна Делфинариум " участва в защита на черноморските делфини и се отзовава на всеки сигнал на 112, като помага за лекуване и връщане в морето пострадалите бозайници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи