Васил Петров: С приятелката ми Маргарита мислим за сватба и деца

Васил Петров и Маргарита Тошева са заедно от почти 9 години и обмислят брак.

Налагало ми се е да се заключвам в хотелски стаи, заради почитателки

Проблемите идват заради отдалеченост от Бога

- Г-н Петров, тази седмица открихте Международния джаз фестивал в Банско. Какви други изяви ви предстоят?

- За мен е голяма чест, че на 25-ти август ми предстои да открия и пилотното издание на Джаз фестивала в Трявна. След това започвам репетиции и за моя традиционен концерт в Амфитеатъра на „Аполония”, който ще се проведе на 4-ти септември. Този път ще представя само български песни - не само мои, но и на колеги. На 7-ми септември, заедно с Хилда Казасян, Живко Петров, Димитър Карамфилов, Христо Йоцов, Михаил Йосифов и Теодосий Спасов ще представим проекта „Да послушаме кино”, отново на „Аполония”. Като финал на сезона, заедно с китариста Кольо Карагеоргиев ни предстои един акустичен концерт в пещерата „Леденика” - без микрофони и усилватели. Там е доста студено и ще бъде кратък, може би около 20 минути - колкото издържим, но звукът е уникален.

- Имате много натоварена програма, което значи, че има голям интерес и към вашата музика. Каква е публиката на джаз концертите у нас?

- Така е, лятото протече доста интензивно за мен, защото направих много концерти из цялата страна, а освен това пътувах и до Монако, където имах ангажимент в клуб „Амбасадорс”, в който членува и принц Алберт. Там бяхме с Живко Петров и изявата ни премина много добре и сега имаме ново запитване от тях. Освен концертите с Хилда, с Милица Гладнишка и Шуменска филхармония също направихме няколко много хубави концерта през този сезон. Определено има интерес към нашата музика, въпреки че аз не мога да кажа, че съм стриктно джаз изпълнител, но Слава Богу, че публиката, която идва на концертите е много разнообразна - от съвсем млади хора - деца, през тийнейджъри, средна възраст, чак до доста възрастни. Диапазонът е много голям и така е във всички градове - от Монако до Тервел, който е малък град, но там също има страхотна публика. На остров Света Анастасия скоро направихме и един много екзотичен концерт, който също премина при голям интерес и беше на фона на морето.

- Ще отделите ли време през лятото за почивка и коя е най-предпочитаната от вас дестинация?

- Да, вече съчетах полезното с приятното и бях на Санторини. Отидох там в края на юни, по покана на познат грък и имахме няколко незабравими дни на това екзотично място с моята приятелка - с много хубави емоции и плуване. Аз съм тренирал плуване и обичам да почивам на море, а Санторини е моя предпочитана дестинация.

- Споделете, моля, някоя интересна случка по време на концерт...

- Сещам се за такъв куриозен случай, когато ме помолиха да пея на един празник с фолклорен оркестър. Не можах да откажа и се качих на сцената, защото човекът, който ме помоли, беше много сериозен -директор на училище. Той ми каза: „Все пак, изпей поне една песен.” Отговорих му, че ще го направя с удоволствие, но няма как технически да се осъществи, защото оркестърът е чудесен, но не свири моята музика и не знае моя репертоар. Казах му, че все пак ще опитам и реших да ги попитам дали знаят нещо лесно - някакъв евъргрийн например. Викам им: „Момчета, знаете ли „Стрейнджърс ин дъ найт?”. И те казват: „А-а-а, да - странджанско знаем!” С две думи - не се разбрахме, но беше много забавен момент, за който си спомням с усмивка.

- Сред вашите приятели е и световноизвестният актьор Бен Крос. Какво, освен музиката ви свързва и той споделял ли ви е защо е избрал да живее в България, а не в Холивуд?

- На него му харесва държавата ни, харесва му и София. Преди често го водех на разходки на Витоша и му показвах различни, интересни маршрути и той беше впечатлен от красивата ни природа. Когато се установи в България, той беше решил вече да прекъсне кариерата си, но в един момент получи много сериозни предложения и ангажименти, но въпреки това не се върна в Холивуд, а остана да живее тук и вече стана български зет. С него имахме за кратко и едно заведение в София, а той ми написа и няколко много хубави текста върху моя музика, като този на песента „Ново начало”, която записахме заедно с Любо Киров и Мария Илиева.

- На вас лично кои кътчета в страната ни са ви любими?

- Всички! Аз много се зареждам, като съм в Банско, както сега и почти всеки ден отивам до езерата за тонус и това ми помага на пеенето. След джаз фестивала в Трявна пък съм планирал да си направя маршрут и походи до Боженци, а във Варна и Бургас си правя аеробик с бързо ходене в морските им градини. Обичам също Рила, Родопите и Стара планина. Слава Богу, в България на малка територия е събрано много - нали казват, че ние сме единствената държава, която граничи със собствени територии, но въпреки това на земите останали тук, има голямо географско разнообразие. Ние имаме 35 вида планини от различен геологичен тип, имаме Горно-тракийската низина със страхотна почва и невероятни посеви - такива чушки, домати, краставици… няма никъде по света и това не е просто хвалба. Имаме Мизия, имаме Добруджа и какво ли още не.

- А според вас какво липсва и трябва да се промени в държавата ни, за да не сме толкова често в дъното на различни класации?

- Грижата за човека - откровената грижа, а не лицемерната. Снощи вечерях с един норвежец, който ми сподели, че страната им е много богата на петрол и те са създали национален фонд, който се грижи за пенсиите на хората и за всички нужди на норвежкия народ, как няма да просперира такава държава! Как няма да растат като население - бяха 4,5 милиона до скоро, сега вече са 6 милиона. Ето, това е нелицемерна грижа, истинска християнска грижа за хората. Това е грижа за целия народ. Предишният норвежки крал - Олаф V, когато беше на около 90 години и го попитаха: „Вие защо не ползвате охрана?”, а той им отговори: „Как да нямам - аз имам 4, 5 милиона охрана, това е целия народ!” Това е пример за добро управление.

- В родния ефир звучат главно чужди хитове. Какво е мнението ви за музиката, която се налага масово и текстовете на актуалните хитове?

- Рапът ли? Това според мен е наложена музика, да не кажа натрапена, но има и интересни неща. В началото на кариерата си имах рап парче с „Рап нация” и с Румен Тосков - Бог да го прости. Беше хубаво парче, на което те измислиха малко уличен и хулигански текст, така че на мен ми е любопитен рапът. Даже сега - на концерта ми на „Аполония” ми се иска да поканя някой актуален рападжия и още се чудя кого да ангажирам да се включи. Както казваше и Милчо Левиев: „Няма добри и лоши стилове, има кадърни и некадърни изпълнители”… Сред младите певци има и кадърни - например Дара, както и Михаела Филева, която е много професионално подготвена. Тя прие с удоволствие да участва в моя втори проект - „Синатра: Вегас” и изпълни на 100 процента поставените є задачи.

- Винаги сте бил сред най-елегантните и добре изглеждащи изпълнители у нас. Случвало ли се е ваши фенки да ви преследват по-настойчиво, или да ви отправят неприлични предложения?

- Случвало се е, имал съм и преследвания - дори съм се заключвал в хотелски стаи. Сериозно си беше - наистина не се правя на недостъпен, но ми се е налагало да бягам и да се заключвам, заради такива почитателки... Получавал съм и доста неприлични предложения, но публиката като цяло - слава Богу е доста възпитана и има респект към изпълнителя.

- А жени с много корекции по себе си - тип попфолк изпълнителки, имали ли са някога шанс при вас?

- В интерес на истината съм се засичал с някои от тях, но не сме имали допирни точки. Те повечето са горе-долу един тип, има и някои по-хубави, но когато има видима и сериозна намеса, да не говорим за козметични интервенции във визията, това не е точно моето виждане за нещата.

- С любимата ви жена - Маргарита Тошева сте заедно от почти 9 години. Не мислите ли вече за сватба и деца и с какво тя е по-специална за вас?

- Разбира се, че мислим за сватба и деца, човек винаги мисли за тези неща, но това е Божа работа. Освен, че е човека до мен - Маргарита също така и чисто професионално се грижи почти за всички неща около кариерата ми. Тя ми е артистичен мениджър и в момента е много претоварена, покрай проектите ми. Не се срещат често такива жени и не само визията е атрактивното при нея, а е по-специална за мен с много неща. Маргарита притежава доста ценни качества на жена и на дама, съчетани с това да бъде добър професионалист, дори работохолик, да е силно амбициозна и да постига резултати. Освен това е много състрадателна и питае любов към хората.

- А един ден виждате ли се с две, или повече деца?

- Защо не, може и повече от две. Господ да реши колко - колкото даде!

- Случват ли ви се е чудеса и имали ли сте необясними преживявания?

- Бил съм свидетел на много чудеса в живота си и необяснимо стечение на обстоятелствата и съм се изненадвал на какво е способна божията сила и намеса. Например, когато на определен концерт съм се чувствал скапан и уморен и съм установил, как само една кратка молитва те изправя на крака и ти дава сили, които не можеш да разбереш от къде са дошли и как! Има много красиви молитви, освен от Библията, като тези от моя патрон - Свети Василий Велики и от Свети Йоан Златоуст. Те са много добра помощ за молещия се и ти откриват нови хоризонти, за които не си и подозирал. В други случаи, които много съм искал нещо да се случи, например очаквам важно телефонно обаждане, или друго ,пък не го получавам и в първия момент се помолвам, но без резултат. Може би съм се молил недостатъчно силно и искрено, втория път се помолвам по-силно, но явно пак недостатъчно. На третия път, защото много искам да ми се случи нещото, а то не става и наистина влагам цялото си сърце, и то се случва веднага - дори на секундата виждам директния резултат на молитвата! Не става въпрос за автосугестия, както си мислят атеистите, защото умът може да те излъже, но сърцето - не. Ако имаш дори малка, но искрена и неподправена вяра - без съмнение и чудеса стават, както се казва в този пасаж от Библията: „Ако имахте вяра, колкото синапово зърно, планини щяхте за премествате.”

- Какво ви провокира да направите песента „Де е Витлеем” по стихове на Архимандрит Серафим Алексиев?

- Самите стихотворения, които са гениални. Той е изключителен човек, а стиховете освен много талантливи, са изпълнени с невероятна енергия, имат дълбоко съдържание и са удобни за пеене. „…Да чезнеш изнурен и винаги пристрастен, към Бога устремен, на дявола подвластен...” За съжаление това е картинката на много хора днес и аз се оглеждам в тази действителност. Всички проблеми на хората идват от тяхната отдалеченост от Бога, а връзката с него е много важна. Мен лично, вярата ме спасява от негативни мисли - стига само да си кажеш една кратка и искрена молитва отправена към Бога и е достатъчно.

- А имате ли духовен учител?

- Имам доста духовни учители, вкл. архимандрит Серафим Алексиев, с когото дори имах удоволствие да се срещна в Княжевския манастир „Свети Лука”. Също така неговия приближен духовник - отец Сергий, който ми даде идея да се кръстя и по негова препоръка аз се кръстих при отец Христо, макар и на по-зрели години. Нормално е при трудност да се допитваш и да търсиш помощ и напътствия свише, но ако страниш от Бог и го избягваш - той не се намесва, за да не нарушава свободната ти воля. Господ не те безпокои, ако ти не го потърсиш, затова е казано: „Почукайте и ще ви се отвори, поискайте и ще ви се даде.”

- Любима мисъл?

Абсолютно всичко е възможно! Господ ни е дал свободна воля и ние можем да преместваме планини, стига да имаме силна вяра.

Нашият гост

Изпълнителят с най-кадифения глас Васил Петров е роден в семейство на математичка и геодезист, а музикалния си талант наследява от дядо си, който е основател на хор „Кавал”. Завършва Консерваторията през 1991 г. и още на следващата година вече е най-продаваният изпълнител в България. Музикантът затвърждава тази си позиция и през 1994-та година, когато отново е певецът с най-тиражирани албуми у нас. Емблематичен за него става албумът „Другият”, едноименната песен от който му става визитна картичка. Васил Петров издава с успех още „Васил Петров пее Гершуин”, „VASSIL”, „My Favourite songs”, „Люлчени песни”, „Vassil Petrov - Jazz & Blues”… Талантливият певец е носител на няколко награди от „Златният Орфей”, а през 2014-та година получава „Златно перо” - за изключителен принос към българската култура и изкуство.

Коментари

Задължително поле