Главният редактор на "Труд" Петьо Блъсков: Време е истерията COVID-19 да спре

Да прием закон за заплащането на лекарите като в Унгария, призова той

Тези 20-30 човека, които употребиха протеста, сега се въртят да видят откъде ще се появи крайчето на баницата.

В събота "Труд" излезе с едно огромно заглавие - "Истерията COVID-19". Аз мисля, че в момента това е по-вредно от вируса. Време е за разумно, балансирано оглеждане на ресурсите на здравната ни система, подреждане на ресурсите по приоритети и максимално намаляване на истерията в медиите и администрацията на държавата.

Това каза главният редактор на "Труд" Петьо Блъсков в предаването "Пресечна точка" по Нова телевизия.

Истерията във всяко дело е катастрофално състояние. Крайно време е тя да спре. Призовавам колегите в медиите, държавната администрация да говори разумно и логично, да не говори ужасяващо. Има достатъчно умни хора в здравната система, категорично съм против изречението "Лекарите на първа линия", всички лекари са на първа линия, няма втора линия за тях, независимо къде са и какви са, отбеляза Блъсков. Да се прегледа този ресурс, да се преподреди много бързо, логично и ясно, за да не стигаме до такива нещастни случаи, допълни главният редактор на вестник "Труд" и припомни случая с младия мъж, който почина от COVID-19, докато чака линейка.

Виждате ли в Европа някоя държава, която  да се е справила? Нека да приемем факта, че всички европейски държави и много по света са си създали организация на ход. Тази болест е непредвидима, никой не знае какво ще се случи на другия ден, по какъв начин се разпространява още остава неясно. Следователно това, че на ход се правят нещата не е знак за безпомощност и некомпетентност. Това е едно тежко сражение с един непредвидим враг. На ход избираш тактическите въпроси, опитваш се да създадеш стратегия, това са естествени процеси, в цяла Европа е така. В Швеция се разви един модел, в Германия - втори модел, в Англия - трети, във Франция, Италия - четвърти модел на опити да се справя с проблема, но както виждате, с променлив резултат навсякъде. Истерията, която се създава и с това - да се самокритикуваме и да се самообвиняваме, също е огромна пречка за разумно, логично и последователно решаване на този ужасен проблем, каза още главният редактор на "Труд".

Не достигали легла. Това категорично не е вярно - в България не достигат лекари. Това е обикновената и много страшна истина. Аз го написах това нещо - ако искаме в България да има лекари, трябва да приемем закон, какъвто прие Орбан в Унгария преди две седмици, в унгарския парламент приеха закон, с който заплащането на лекарите се увеличава от 3 до 5 пъти. Лекари с над 40-годишен стаж след 3 години ще взимат 6 000 евро заплата, а начинаещ лекар, който влиза в системата, започва със заплата от 1400 евро. До третата година стига до 2 700 евро. И най-важното - законът е приет в унгарския парламент с абсолютно единодушие, и от опозиционните партии включително, напомни главният редактор на "Труд". Представяте ли си, ако наша партия внесе такъв закон какво ще стане в нашия парламент? Ще почнат да се душат един друг. Трябваше още в самото начало не да се дават по 1 000 лева - няма лошо, но това не е решение, това е палиатив. Трябва да се направи една хубава бюджетна сметка и да се види какво трябва да направим за лекарите ни, за да не бягат в Германия, Англия и т.н.. Направете като Орбан и България ще има лекари. И това увеличение на заплатите трябва да го има още в Бюджет 2021, призова Петьо Блъсков.

Резултатите от протеста ще се видят по-нататък. Хубаво направиха, че спряха протестите. Струва ми се, че това продължаващо, тлеещо, агонизиращо присъствие на площада с вече клиширани фрази не принасяше за ефикасност на този процес. Може би още в средата на септември, когато всички започна да се повтаря, трябваше да се потърси форма, каза главният редактор на "Труд".

Очевидно има някой или някои, които казват на протеста кое как да се прави. Тази измамна импровизация, която виждаме всяка вечер от толкова време, не е импровизация, има там диригент или диригенти. Очевидно протестът залиня и с него се случи това, което тези от протеста - няколкото там, твърдяха, че ще се случи с ГЕРБ, нещата се върнаха обратно към хората, които протестираха. Тези, които организират и говорят по протеста, преиграха и използваха енергията на истински протестиращите хора, посочи Блъсков.

Генезисът на протеста беше влизането на тежковъоръжени хора в президентството. Тогава беше спонтанно, енергията избухна истински, без политически привкус, с едно отношение към това недобре обмислено действие, засягащо институция. След това се накачиха най-различни хора, много странни процеси се развиха, Отначало се накачиха едни хора, които искат едно нещо, после се накачиха други. Огромната грешка на този протест беше затварянето на кръстовищата на София. С тези действия те настроиха много хора срещу себе си. Това бяха неразумни и грешни действия. Не съм съгласен, че протестът е родил нови политически играчи, а само извади от нафталина разни стари политически играчи, каза Петьо Блъсков.

Какво искаха онези трибунните хора - оставка и смяна на правителството. Това се нарича метеж, преврат се нарича, чрез насилие. Това е разликата между протеста и революцията. При революцията винаги има насилие, ако искат революция да си кажат. Защо няма лидери? В един истински протест обикновено има организация - синдикат, партия, неправителствена организация, има една структура която поема отговорността, посочи Блъсков.  А тези 20-30 човека, които употребиха хилядите с чисти помисли, сега се въртят да видят откъде ще се появи крайчето на баницата, каза главният редактор на "Труд".

Аз започвам вече да си мисля за времето, когато дигиталният човек все повече ще вземе да изчезва и на грешната планета Земя ще се върне аналоговият човек. И, ако гледате тези филми, в които се случват разни страшни неща с технологиите, в тях все повече се прокрадва носталгията по аналоговия човек. Изкуството е най-голямата врачка за бъдещето, каза по темата за промените в съвременното общуване главният редактор на "Труд" Петьо Блъсков.

Коментари

Задължително поле