Дефицит на жилища вдига рекордно наемите в Европа

В Цюрих човек много трудно може да намери апартамент под наем.

Предлагането на апартаменти на Стария континент е малко

Носят вино и шоколад на огледите, за да намерят подслон

Превръщат се в дефицитна стока

В Цюрих хора, търсещи апартаменти под наем, носят вино и шоколад на огледите, за да се отличат от множеството. В Амстердам студенти се опитват месеци наред да намерят подслон преди началото на семестъра им. В Дъблин и Лисабон работещи младежи се отказват от самостоятелен живот и се връщат при родителите си, пише Блумбърг.

В най-големите градове в Европа наемателите се сблъскват с остър недостиг на предлагане, който тласка наемите до рекордни върхове. Растящите лихви по ипотечните кредити принуждават хората да се отказват от покупката на имот, повишавайки търсенето на жилища под наем. Тенденцията за работа от разстояние след пандемията води до това квалифицирани чуждестранни служители често да могат да си позволят да платят повече за апартамент под наем от местните жители в Париж, Дъблин, Берлин и Лисабон, а завръщането на студентите след COVID повишава търсенето на жилища на места като Лондон и Амстердам.

Тенденцията на бързо растящи наеми е задълбочена на Стария континент от относително малкия размер на градовете и по-високата концентрация на исторически и ниски сгради. Ако правителствата не предприемат действия относно предлагането, рискуват драстично да увеличат неравенството, тъй като хората, които не могат да си позволят да купят имот, заделят по-голяма част от доходите си за жилище под наем.

“Наемите растат и това прави живота особено труден за хора, които нямат наследено от родителите си богатство”, казва Кристин Уайтхед, преподавател по жилищна икономика в London School of Economics. “Има огромна разлика между 25-годишен човек, който си търси жилище, с родители, които са собственици на съществуващ дом и имат имоти за отдаване под наем, и младежи, които започват от нулата”, допълва тя.

В Амстердам положението е тежко за студентите. Хендрин ван Уалбек, 54-годишна собственичка на малък бизнес в Тернезен, Югозападна Нидерландия, започнала да се рови в сайтовете за наеми за стая под наем за сина си Мике близо до Амстердам през април, като влизала най-малко десет пъти на ден, за да проверява за нови обяви. До август, само няколко седмици преди началото на учебната му година в столицата, студентът по физика не бил поканен на нито един оглед.

Тя пробвала различен подход, като създала обява за Мике с подробности за интересите и изискванията му и я публикувала в социалните мрежи. Това довело до няколко покани за оглед, а после, по-малко от две седмици преди началото на семестъра, семейството в крайна сметка намерило стая за 500 евро на месец, включително режийните разходи, в предградие на 45 минути с автобус от университета на Мике.

Недостигът на жилища е особено остър в нидерландската столица, защото градът става магнит за чужденци. Благоприятната данъчна среда в града го прави привлекателен за големи международни компании като Tesla и Netflix, които установиха европейски централи там. Заради ръст на населението в града има недостиг на около 200 хил. жилища.
В други столици положението е сходно. Населението на Дъблин е нараснало с почти 12% през последните десет години, тъй като данъчните облекчения на правителството създадоха стимули за световните фармацевтични и технологични компании като Meta Platforms, компанията майка на Google Alphabet и Pfizer да установят европейските си централи там.

Компаниите често посочват жилищата като едно от основните предизвикателства за набиране на служители и задържането им. Нискотарифната авиокомпания Ryanair нае студентска жилищна сграда през лятото, за да приюти служители и обмисля покупката на апартаменти за служителите си, съобщават местни медии.

В Цюрих, където се намира най-големият научно-развоен център на Google извън САЩ, свободните апартаменти за наемане са само 0,07%, а на опашките за огледи на апартаменти редовно чакат над сто души. За хората, търсещи жилище, се превръща в обичай да носят препоръки, банкови извлечения и подаръци като вино и шоколади, когато получат покана за оглед на имот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Капитал и пазари