Д-р Милен Чолаков, общопрактикуващ лекар от Шумен, пред „Труд“: Трябва да издигнем в култ учители, лекари и честни съдии

Съществува група, която крие COVID, не се карантинира и заразява другите

Д-р Милен Чолаков от Шумен развълнува тези дни цяла България с послание във фейсбук при влизане в болницата, за да се лекува от COVID-19 - "... Бъдете живи и здрави и знайте, че в последната година бях фамилен лекар и единствения осъзнат доброволец от ОПЛ в Област Шумен, който работи в МБАЛ и Неотложната помощ в Шумен, защото няма лекари, които да помагат в този тежък за всички момент. Дадох всичко от себе си на болния човек, на Шумен, България и българския народ, които обичам от сърце. Ако стане така, да ме няма, помнете ме с добро и пазете България! Две смърти няма, без една не може!“ На третият ден продължи "... Не е леко да си тук затворен, накачен на системи, на кислород, изолиран, без лични контакти с никой, освен по соц. мрежи, посетен само от хора облечени в „скафандри“... Моля Ви смирете се и се замислете върху проблема. Може би съм единственият болен медик в БГ, който говори от първа линия истината.... поне я чуйте и оценете! Освен това, нали разбирате смисъла на изречението... Светейки за другите, ние изгаряме!.. Това е изборът на медика, това е съдбата му... Уважавайте я!“

С него от болничното легло разговаряме не само как личните лекари се справят по време на пандемия, а за всички „болежки“ на родното здравеопазване и какво „лечение“ е нужно. Докторът е критичен и казва истини, които трябва да стигнат и до управляващите, и до пациента избирател.

- Д-р Чолаков, емоционалното ви изказване в социалните мрежи развълнува много хора, думите ви са споделени над хиляда пъти, кажете как се чувствате в момента?
- В шуменската болница има прекрасни специалисти, много добър среден и висш медицински персонал. Изключително експедитивно бях придвижен, направиха ми скенер на бял дроб, стартови изследвания, бях сложен на максимална терапия и в момента се чувствам значително по-добре. Но самото заболяване е коварно, протича с приливи и отливи, така че бъдещите 10 дни ще покажат. Имам и хронични заболявания, които знаем, че коронавирусът разбутва. В бъдеще се надявам нещата да бъдат добре.

- Стискаме ви палци, ще оздравеете! Изненада ли ви тази съпричастност от хората?
- Имах сигурно над 200 обаждания, в ситуация на перманентна пресконференция съм. Не мога да откажа, защото това е форма на уважение към институцията български семеен лекар. Трябва да ви кажа, че въпреки трудностите, които преживява нашата родина, въпреки болестите на обществото, беднотията и големите емигративни процеси, все пак за всичките години на реформа в здравеопазването се създаде една много сериозна емпатична връзка между българския народ и неговите лечители. От всякаква специалност, но най-вече семейните лекари, при които се осъществява над 88% от здравната помощ. Аз очаквах такава форма на реакция, защото единственият, който не остави българите във всички проблеми - социални, здравни, политически, това бяха българските лекари. Те идеалистично застанаха до пациента и осъществяват своя морален и медицински дълг.

- Да, дълг, но вие споделяте, че сте единствен доброволец по време на пандемията. В същото време МБАЛ-Шумен непрекъснато отправя призиви. Защо никой не откликва?
- Предполагам, че ги е страх, не мога точно да кажа, това е лично решение на всеки лекар. Да не забравяме, че в доболничната помощ има два стълба - доболнични специализирани кабинети, които са също така по договор към касата, както и семейните лекари. Те например, нямат такава тежка работа, разчитат основно на направления от семейните лекари. Не съм чул, с изключение на няколко човека, които заявиха желание, но то не се изпълни със съдържание, не дойдоха. Такъв е опитът в Шуменска област, не знам в другите градове как е. А семейните лекари имат изключително голяма натовареност. Цялата вълна на COVID, освен в Спешно приемно, минава и през първичните кабинети. Това доказва и моето заболяване.

- Вие усетихте ли къде се заразихте - докато работехте в кабинета по неотложна помощ, в практиката ви на джипи или в ежедневен контакт?
- Докато бях семеен лекар, посрещнах серия от 4-5 пациенти, които бяха положителни - с COVID. Стана, докато ги прегледам и изпратя в болницата, макар че бях със сериозни лични предпазни средства, които сам съм закупил за цялата практика, както повечето семейни лекари. Бях със шлем, манта, ръкавици, маска, но се проби защитата. От което следват няколко извода. Всеки гражданин може да го сполети моята съдба. Може и най-вероятно ще има още такива случаи от средите на семейните лекари, защото основната вълна минава при тях. Цялото общество признава, че те са на първа линия, но няма никакво финансиране за това.

- Не получавате ли 1000 лева?
- Не, нито стотинка не се плаща. Заплащаме дори личните предпазни средства, с изключение на едно дарение от Община Шумен от дарителски фонд, което го разпределихме. Получихме и 500 маски от съсловната организация на семейните лекари. Но ние сме 100 практики и питайте ме как съм ги раздавал... Те на два часа стават негодни. Но по-големият проблем е в следното - аз се разболях и влизам в болницата, санитарката ми не е карантирана, не е имала контакт с мен, но моята сестра е карантинирана. Какво става с практиката ми?

- Какво наистина?
- Към момента имам 1500 здравноосигурени пациенти, иначе са над 2400 с неосигурените. Намерил съм заместник, който поема ангажимент в петък и в понеделник. Но разберете, от 15-20 години водим преговори, молим здравната каса, министерство на здравеопазването, политически дейци, които ръководят държавата, и отправям апела: „Уважаеми, избрахме ви, за да направите живота ни по-добър, да направите условията на труд и на лекари, и на всички специалисти по-добри, решете въпроса с този заместник!“ Защото ще има вълна от болни лекари, които няма да имат заместник, практиките им ще фалират и пациентите ще останат без медицинско обслужване. В момента, в който се оголи здравната карта от семейни лекари, нещата ще станат революционни. А ние очакваме след 1 месец тежка вълна и на грип. Ние сега вече имаме недостиг на кадрови ресурс в здравеопазването, а ако се оголи цялата първичната система в Шумен, тази вълна от хора кой ще ги обслужи, за да влязат в болница?

- Как да се реши този въпрос?
- Споделял съм мнение в медиите, всички знаят позицията ми, не спестявам атаки към неправдите в нашата система, не атакувам България и българския народ, а административната система, която не иска да разбере проблематиката. Има начин със служебно назначаване на заместник по съседство. Това касата може да го направи. Всеки семеен лекар, който е болен, в карантина, да вземе неговия пациент синята книжка (здравната б. а.) и да отиде при съседния, комшийско разположен или по избор, при когото пожелае в рамките на областта. Да бъде отчетено и изплатено все едно посещаваш чужд регион. Това изисква едно подписче и промяна на един параграф в рамков договор, като анекс. Сега предстои такъв анекс. Да го направят, това ще е от огромна полза за населението и за семейните лекари, защото ще ни отбремени от много неприятности. Ние също сме хора, нашата възрастова граница вече е 55 + и нови колеги не се лъжат да стават семейни лекари в област Шумен.

- Защо според вас?
- Защото това е една изпепеляваща професия, тя не е благодарна, в нея няма печалба. Колкото повече пациенти набереш, толкова повече санкции касата ти слага и причини за глоби. В ръководните органи и министерството битува една хипотетична гранична парична сума, която ако я надвишиш, цялата жестокост на касата се настройва и започват глоби, глоби, отлив на пациенти, за да стане една уравновиловка на ниво 1500 човека. И оттам се получава демотивация да се квалифицираш, да станеш по-добър, да привлечеш повече хора, да получиш по-добро финансиране. Колегите, които имат малко пациенти, не искат да записват повече. Казват - за какво да работя, след като така или иначе ще ме глобят, а като имам под 1500 няма да пратят комисията да глоби мен, а този, който има 2000. Ето я една от логиките на здравната каса. И ние се борим, но нашата борба е като сизифовския труд.

- А вие как се решихте да увеличите натоварването си по време на пандемия, не се ли страхувате, всеки е смъртен, кое ви мотивира?
- Аз съм възпитан да бъда добър българин, обичам държавата си, народа си и в този тежък момент не мога да правя предателство на неговите нужди. Все още има родолюбиви хора, които държат повече на честта, принципите, отколкото на парите. За мен парите не са важни. Първо, работих без да прекъсвам като семеен лекар в практиката си, второ, в кабинета към МБАЛ-Шумен, като лекар за неотложна помощ в най-трудната част педиатрия, и трето давах нощни дежурства в Хирургично отделение към МБАЛ-Попово.

- Това водеше ли до извънредно финансиране по линия на пандемията?
- Не. Вижте, майка ми е историк, баща ми е физик и двамата са учители и са ме възпитали в родолюбив дух. Който иска да се смее, който иска да плаче. Колкото повече такива има, България ще успее по-добре.

- През лятото синът ви се справи с COVID-19, какво ви разказа за болестта?
- Настанен съм в същата стая, където той се е лекувал. Абсолютно същата симптоматика имам. Той се отърва, но е активен спортист 21-22 годишно момче. Аз съм на 58 г. с десет придружаващи заболявания и ТЕЛК 84%. На фона на това здрави колеги се скриха, което не им прави чест и поставиха болничните си колеги да изнемогват и да припадат по нощни дежурства. Това не прави чест на българския лекар и тази моя позиция я знаят в Районната колегия на Българския лекарски съюз. Получил съм забележка за нея, неодобрение. И трябва да ви кажа, че това не го приемам и не мога да се съглася, че една от най-интелигентните професии в България - лекарската, призвана да бъде духовен водач, абдикира от тази позиция, влиза в еснафската си същност, самокапсулира се и гледа само паричките и сивата икономика. С това не мога да се съглася.

- В последните дни рязко скочиха случаите на коронавирус, над 400, 500, минаха 600... В същото време Щабът не затяга мерките, трябва ли нещо да се промени?
- В Националния оперативен щаб има двама изключителни специалисти - доц. Кунчев и проф. Кантарджиев. Те положиха огромни усилия да ни ориентират в тази нова болест и България да е средно статистически сред страните с най-малка заболеваемост в ЕС. Това, което предлагат, трябва да се изпълнява, а то не се изпълнява. Искам открито да кажа, че по мое наблюдение съществува не малка като процент група население, която целенасочено крие своето заболяване, не ходи да се открива, профилактира и карантинира, преживяват го вкъщи и така заразяват всички останали. Продължаваме с хунобългарското поведение. Може би трябва да се обърнем към себе си и да променим манталитета си. А за мерките, думата е на специалистите по епидемилогия, тях трябва да питаме и слушаме.

- Често сте казвали, че здравеопазването ни е болно, усещате ли нещо положително все пак в последните години?
- Може би COVID малко помогна за лека трансформация на манталитета на управляващите към медицинското съсловие, за промяната на мнението и настройката на населението към лекарите. Ако искаме да имаме кардинална промяна в България, трябва да издигнем три професии в култ - първо, на учителя, второ на лекаря и третата на честния съдия. Отдадем ли им нужното, осигурим ли достойно заплащане, поставим ли ги на върха на пирамидата на общественото уважение, резултатите ни до 2-3 г. ще са брилянтни и не може да ни достигне някой.

- Дано ви чуят.
- Трябва да ме чуе българският народ, защото той е мандатоизбирателят.

- За вас се знае, че не се притеснявате да искате оставки, преди десетина години надигнахте глас срещу финансовия министър и заместника му. За сегашната ситуация какво си мислите, кое е правилното?
- Не се страхувам да кажа лично мнение. Народът ще реши и е правилно да реши на избори какво да се направи. Не казвам март, може да са предсрочни, но нека българският народ да отвори историята и да види. Единственият шанс, който получихме за сравнително по-добър живот, малко приближаване към Европа, това е откакто ни приеха в Европейския съюз. Този курс не бива да се сменя - десен, проевропейски.

Нашият гост
Д-р Милен Чолаков е роден на 26 март 1962 г. Завършил е Медицинския университет във Варна. Специалист по педиатрия, детска кардиология и ревматология, завършил е и здравен мениджмънт. Обичан семеен лекар с дълъг стаж в Шумен. Председател на местната Асоциация на общопрактикуващите лекари от 2006 г. Симпатизант на ВМРО. Семеен, съпругата му д-р Тереза Чолакова е специалист по епидемиология и инфекциозни болести.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта