Един въпрос към Веселин Станков: Можем ли да живеем без сол?

Някои плодове и зеленчуци натрий, макар и в минимални количества - цвекло, целина, зелени люти чушки… Натрий има и в овесените ядки, в орехите, различни ядки, каперси…

Визитка

Веселин Станков е бакалавър еколог, завършил Биологическия факултет към СУ. Експерт по здравословно хранене на растителна основа, лектор-консултант в Клиника “Д-р Емилова”.

Основател на иновативен проект за приготвяне и доставка на храна за столицата, съдържаща само непреработени и нерафинирани суровини от растителен произход.

Отговор

Това е интересен въпрос, който можем да прецизираме така: можем ли да сме в оптимално здраве без да добавяме никаква сол в храната си? Натрият, който съставлява около 40% от съдържанието на трапезната сол, е сред есенциалните елементи - без него жизнените процеси в нашето тяло биха били немислими. Парадоксално, но повечето хора не си дават сметка, че не е задължително натриевият хлорид (всъщност това е химичното наименование на традиционната сол) да е основният източник на натрий за човешкия организъм.

Принципно натуралните растителни храни биха ни осигурили достатъчно количество натрий дори и без (или с минимални количества) сол в дневното ни меню. Средностатистическият човек, който не е професионален спортист и няма ежедневни пикови физически натоварвания има нужда от около 2 г натрий дневно, което се равнява на около 5 г готварска сол. Това би трябвало да е абсолютния максимум, имайки предвид, че натрий се съдържа и в много храни. Тук се крие и проблемът. Все повече авторитети в областта на натуралната хигиена фокусират общественото внимание към пристрастяващите свойства на прекален осолените и овкусени храни.

В днешно време е абсолютно невъзможно човек да се опази от консумацията на прекомерни количества сол, ако се храни в заведения, купува полуфабрикати и готови продукти, колбаси, сирена, чипсове и какво ли още не. Колкото и да е странно, напълно законно е производителят да напише върху етикета на своя продукт примамливото „без консерванти“, въпреки че често съдържанието на сол в него е толкова високо, че просто да няма нужда от консерванти. За пореден път призовавам хората по-често да приготвят храната си вкъщи. Така много по-лесно ще контролират количество сол в дневното си меню. Тя е една от основните причини за „епидемията“ от хипертония, има данни, че подпомага негативното въздействие на бактерията H. pillory, която причинява по-чести стомашни инфекции.

Прекомерната консумация на сол може да доведе до изтъняване на костната ни структура (да, причинява загуба на калций), пристрастяващите й качества ни карат да се поемаме излишни количества храна, което със сигурност навежда на мисълта, че има пръст в епидемията от затлъстяване в съвременните консуматорски общества. В последно време все по-често ставаме свидетели на появата по щандовете на различни видове „алтернативи“ на традиционните вакуумно изпарена или морска сол – хималайска, келтска и т.н. Водят се по-здравословни и основно насочват нашето внимание към факта, че имат по-богат минерален състав в сравнение с традиционните. Това е така, но тези минерали са в много ниска концентрация, за да имат някакво реално статистическо значение за организма ни. Основното вещество в тях отново си остава натриевия хлорид. Нещо повече – за много хора традиционната йодираната готварската сол е основния източник на йод. Често екзотичните видове сол въобще не са йодирани.

Разбира се, океанските продукти и най-вече водораслите могат да бъдат адекватен източник на микроелемента микроелемента йод. Само да вметна, че йод почти не се съдържа в орехите, включително и зелените, независимо от масовото схващане.  Здравословна алтернатива на готварската може да бъде калиевата сол, която представлява калиев хлорид. На пазара може да бъде намерена най-често под формата на смес с натриев хлорид и в повечето случаи йодирана. Така по ефективен начин можем да намалим количеството натрий в храната, като пак добавяме солен вкус към ястията. Имайте предвид, че содата бикарбонат, както и натриевият моноглутамат (изписван и като MSG), често добавяни към най-различни продукти, също могат да допринесат за прекомерно високото количество натрий в менюто ни.

Малко личен опит: солта, която ползваме в нашето семейство, си е българска, добива се в поддържан резерват Атанасовско езеро, йодирана е, доста е евтина и не е трудно да бъде намерена. Когато готвим  прилагаме следния трик, с който много гастрономи не биха били съгласни, но при нас действа. Понеже вкусът й лесно се губи, когато се разтвори в ястието, ние никога не добавяме сол по време на готвене. Поръсваме леко ястието отгоре след това, така при хранене тя „пипва“ езика почти неразтворена и създава усещане за соленост, въпреки малкото си количество.

Мнение на лекаря:

Д-р Людмила Емилова:

На моите пациенти, които страдат от затлъстяване, хипертония, диабет тип две, заболявания на сърцето и кръвоносната система, препоръчвам да спрат солта изцяло, никога да не сядат на масата със солница. Ако са били пристрастени към солени храни, трябва да намаляват солта постепенно, докато я спрат изцяло. Следващата стъпка е да започнат да си приготвят сами храната без да добавят сол. И тази храна да бъде изцяло или до много голяма степен от пресни плодове и зеленчуци, бобови, кълнове, ядки… Милиони хора умират годишно заради начина си на хранене, в който има прекалени количества вредни съставки, сред тях е и солта. Три четвърти от нея идва от преработените храни, в които се влагат много евтините сол и захар, които са пристрастяващи. Сред тези храни с прекомерни количества сол са готовите пици, баници, сирене, месни и зеленчукови консерви, замразени теста, пилешкото месо, което на много места се инжектира със солена вода, за да се оскъпи, хлябът от супермаркета, колбасите, готовите сосове, чипса, кетчупа… Разбира се, има и чисто пилешко месо, както и занаятчийски хляб (в който също има сол, да отбележим, но не в прекомерни количества) и домашно приготвени сосове без сол. Но важно е човек, който иска да е здрав, да си приготвя сам храната доколкото е възможно, а когато пазарува, да чете внимателно етикетите и да търси храни без добавена сол или с минимални количества.  Винаги съветвам пациентите си да поръсват храната си с растителна хранителна мая. Тя има леко солен вкус, подобен на пармезана, но няма натриев хлорид и е изключително полезна. 

От facebook.com/emilovaclinic:

Запознайте се със слънчевото и задружно семейство Палаузови: мама Дарена, татко Илиян, Йоан – на 7 и Нора – на 2. Семейството живее от почти 20 години в Германия, но Дарена и Илиян не са за първи път в клиниката и не правят за първи път дълго гладуване. С този удивителен метод и двамата са преодолели здравословни проблеми преди много години, и двамата поддържат теглото си и доброто си настроение, пълни са с енергия и с позитивизъм. Затова са довели и децата си, страдащи от трета сливица, особено Йоан, който дори е претърпял операция за премахването й, но тя пак се е разраснала. Родителите, които имат деца с трета сливица добре познават ходенето по мъките: чакането пред лекарските кабинети, безсънието край леглото на болното дете, големите количества антибиотици заради честите възпаления с висока температура, страничните ефекти на антибиотиците, затрудненото дишане на болните деца, хъркането през нощта… 
Затова Йоан и Нора останаха няколко дни на плодове при нас, в Боровец. Йоан направи пет дни на плодове и пет дни захранване. В края на този лечебен курс родителите му споделиха, че вече спи спокойно през нощта, със затворена уста. Истинският герой на семейството обаче е две годишната Нора. Прелестното момиченце също направи пет дни на плодове и пет- захранване! Д-р Емилова съветва родителите да оставят децата сами да определят колко плодове на ден да ядат, да не спазват часовете за възрастните. Така Нора не само не загуби прелестната си усмивка и енергията си, но и намали теглото си само с 400 г. А резултатът и при нея е удивителен: момиченцето спи спокойно, не се долавят характерното за третата сливица хъркане. Д-р Емилова е категорична, че този макар и кратък курс плодолечение ще предпази децата от боледуване през есента, ще спре този омагьосан кръг от инфекции, висока температура и антибиотици. И препоръча на семейството да намали до минимум или да спре млечните продукти, както и за промени храненето на децата – с много пресни плодове и зеленчуци, с минимум животински храни веднъж седмично. Нещо, което интелигентно и отговорно към здравето на децата си семейство Палаузови ще направи. 

Рецепта за веган сладолед

Продукти
4 бр. банани
200 г ягоди
2 с.л. кленов сироп
2-3 с.л. кокосово кисело мляко ( може да се замени с кокосова 
сметана или фъстъчено масло)
пресни ягоди за украса, листенца мента
1 ч.л. течна ванилия

Приготвяне
нарязваме бананите а кръгчета, ягодите на две и ги замразяваме във фризера за една нощ. Слагаме в блендера всички съставки и блендираме до консистенция на сладолед. Украсяваме с пресни ягоди, малини, листенца мента, босилек, настърган черен шоколад… 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл