Експерт: Цената на петрола няма да прехвърли 80 долара

Цената на петрола няма да прехвърли 80 долара за барел, независимо от мерките, договорени на заседанието на Организацията ОПЕК и съюзниците й. Това прогнозира по БНР Абхишек Кумар - старши анализатор в Interfax Global Energy. По думите му - каквито и мерки да вземат производителите за задържането на по-висока цена, търсенето ще я удържи на нива, приемливи и за потребителите.

"Всяка цена трябва да удовлетворява и производителите на петрол и потребителите. От тази гледна точка, всяка стойност между 60 и 80 долара за барел е реалистична", каза Кумар.

Цените на петрола и на природния газ ще намаляват, категоричен е и пазарният анализатор Чарлз Ненър. Според него предстоящата нова икономическа криза ще намали търсенето на черно злато и синьо гориво. Излизането на Катар от ОПЕК и концентрирането му единствено върху пазара на природен газ няма да промени общата тенденция, допълни Ненър:

"Цената ще падне за дълъг период от време. Това не може да се отдаде толкова на действията на Катар, колкото на факта, че хората ще имат нужда от по-малко енергия заради предстоящата криза. Цените като цяло ще падат, това важи и за природния газ".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Капитал и пазари