Златко Живков – кмет на община Монтана: Монтана посреща празника си съc строителна програма за 15 млн. лева

- Г-н Живков, Монтана чества за 26-ти път празника си – Деня на Свети дух! Освен установената вече традиция, богата културна програма и много гости, има ли какво друго да радва жителите на областния град и региона?

- Поводи за радост и гордост определено има. Въпреки трудното време и проблемите, животът е такъв, какъвто сами си го направим. А през последните повече от 15 години Монтана се промени много – стана по-съвременен и красив град. Това се случи с усилията на местната управа и помощта на хората. И през тази година приоритет за нас остава подобряването на жизнена среда, разширяване на зелената система, създаването на по-добри условията за живот. Сред най-важните ни задачи е реализирането на програмата „Региони в растеж”, която включва проекти за над 19 млн. лева през целия период до 2020 г. Започваме реконструкцията на парковете – „Градската градина” и „Монтанензиум”, след това „Калето”, „Огоста” и алеята „Хаджи Димитър”. Стартирахме и процедурите по модернизацията на образователна инфраструктура. Ще ремонтираме сградите на най-големите училища в града - Природо-математическата гимназия и Гимназията за чужди езици, III-то и IV-то училище и двете най-големи детски градини. В тези дейности ще инвестираме 9 млн. лева. По швейцарската програма продължава изграждането на нова детска градина в квартал „Кошарник” за около 2 млн. лева. Там ще има и комплекс за социални и здравни услуги. Този обект е приоритет за нас, предназначен е за роми и други уязвими групи. Надявам се да открием сградата в края на лятото или през есента на тази година.

Продължава и програмата за санирането на старите жилищни блокове в Монтана. От старата програма остават два блока, които ще приключим до месец, но има и нови 43 предложения. Чакаме да видим какво ще реши Народното събрание за бъдещето на програмата за енергийна ефективност. Много активно работим от години и с програмите за трансгранично сътрудничество. По проект с община Пирот продължаваме реставрационните дейности на крепостта „Калето”, която е основно звено в туристическите маршрути в Северозапада. Ще доставим и ново медицинско оборудване за болницата. Със сръбската община Враня си сътрудничим за подобряване на спортната инфраструктура, а с община Медиана – Ниш сме заедно на културното поле. По общ проект ще закупим нова сцена за концерти и творчески изяви. Трансграничните ни проекти са общо за около 2,5 млн. лева. Пред реализация е и реконструкцията на спортната инфраструктура в града за 1 млн. лева. Продължваме и изграждането на храма Свети Дух, сумата е около 350 000 лева, но очакваме подкрепа и за иконостаса и други дейности. Трябва ни около 1 млн. лева, за да завършим храма и парка край него. Общо тази година строителната ни програма е за над 15 млн. лва. Стремим се да направим средата, в която живеем, още по-добра. Няма човек, който е дошъл в Монтана и да не е отчел, че градът е много променен и осъвременен. Но най-важното е, че това отчитат и хората тук.

- Подобрената жизнена среда със сигурност е много важно условие за развитието на града. Но това е невъзможно без повече работни места, добри заплати и перспективи за развитие.

- Взаимоотношенията на общинската администрация с бизнеса са на много добро ниво. А това дава възможности за привличане на инвестиции и икономически растеж. В момента тече преотреждане на терени за разширяване на прозводството на най-големите работодатели на територията на Монтана – фирмите Монбат, Емко, Крос, Стройкерамика, БКК. Само в новата фабрика „Фиш компас” инвестициите са 10 млн. лева. Това са нови работни места и приходи за хората, но и за местната хазна. Планираме да разширим и технологичния парк, защото вече е тесен за фирмите, които изградиха предприятия и търговско-сервизни комплекси. Чрез парка градът се увеличи с над 1 км. Разширяват се производствената база и цялата индустриална зона на Монтана. Това е повод за оптимизъм и доказателство, че хората предпочитат нашия спокоен и зелен град, който не е далеч от столицата. В Монтана безработицата е около 7 %, а преди години бе 23 %. С темповете, с които се движи икономиката на общината, много скоро дори ще има проблем с квалифицираната работна ръка.

- А какво се случва в 23-те села на общината, където живеят над 10 000 души?

- 2017 е годината с най-висок бюджет в община Монтана досега. И средствата в него са предвидени и за мащабна строителна програма в селата. За съжаление като областен град Монтана няма възможност да кандидатства по програмата за развитие на селските райони и това ни обрича да работим само със собствени средства за благоустрояване и ремонти по селата. В пет села трябва да оправим читалищните сгради, те са в тежко състояние и не са пипани от години. А това са най-важните обществени сгради в българските села. Училищата и детските градини там вече са малко, останаха само читалища и църкви. И ние държим да ги подържаме в добро състояние, за да се ползват от хората. Ще ремонтираме читалищните сгради в Долно Белотинци, в Горно Церовене, Долна Рикса, в Сумер и Стубел. Миналата година потегнахме пет читалища, сега - още пет. Бяхме си поставили за цел да имаме християнски православни храмове във всичките 23 села и го направихме. Сега довършваме иконостаса на новата черква в Трифоново, изграждат се черквите във Войници и Крапчене и ремонтираме храмовете във Винище и Липен. Имаме ангажименти и за реконструкция на четвъртокласната пътна мрежа във седем села. Най-големите са в Смоляновци и триъгълника Долна Рикса, Клисурица и Славотнин. Трябва да добавя и килийното училище в Долна Вереница, ангажиментите по храма в Горна Вереница и оградата около черквата. Имаме много работа в селата тази година. В общината се реализират над 40 проекта, само в селата са над 25. Когато решаваш проблемите на хората не можеш да ги делиш на малки и големи.

- Какво ще кажете на хората в Монтана и общината по случай празника Свети Дух?

- Градът има прекрасна природа, достатъчно ресурси и възможности за развитие, но истинския капитал са хората, които продължават да живеят и работят, да раждат и отглеждат децата си тук. Но амбициите и очакванията на хората растат. Онова, което ни е задоволявало вчера, вече е недостатъчно днес. Като местна управа ние правим всичко, за да привлечем средства и с идеите и енергията на всички наши жители да преобразим родния си край.

Честит празник на всички! Желая здраве и късмет. И поглед напред!

 

Нашият гост

Златко Живков е роден на 5 ноември 1959 г. Завършил е ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, магистър е по история. Специализирал е „История на българското Възраждане” в СУ „Св. Климент Охридски”. Бил е учител, директор и началник на Инспектора на МО в област Монтана. Пети мандат е кмет на Монтана. От 2007 г. е зам. председател на НСОРБ и член на Комитета на регионите в ЕС. Женен, с две деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта