Иван Динев - Устата: Хип-хопът е добре преоблечен попфолк

Пял съм на рожден ден на траурна агенция

Марковият телефон и кола не те правят някой

Ударих Азис на майтап, а хората го взеха за истина

Избягвайте секса по време на карантина - води до целувки!

- Иване, на 10-ти октомври имаш рожден ден. Защо избра премиерата на новото ти комедийно Roast шоу - “Голямото хранене на Устата”, да бъде точно тогава?
- Причината е, че самото шоу ще се играе само един-единствен път и точно затова избрах да е на рождения ми ден - тогава имам повод за празнуване и ще бъда в добро настроение. Така че, съм много любопитен дали ще могат така да ме “нахранят”, както са се заканили всички, които ще вземат участие в него, защото това са 12 комика срещу една “уста”! Това реално ще е първият мащабен Roast на популярна личност в страната ни, като точно аз ще съм на горещия стол. Наименованието Roast идва от ростовете за печене на скара, или на грил и се е превърнало в синоним за обиди.

- Какво да очакваме от това шоу и има ли опасност, след края му вече да не си приятел с тези, на чиито словесни нападки си бил подложен?
- Хората да очакват тези 12 човека да ме подложат на такъв кръстосан огън, на какъвто не са предполагали, че е възможно, защото те ще ме обиждат и нападат по най-директния начин. Всеки от тях ще има по шест минути, в които да ме “храни” и това ще бъде изключително интересно, може би не толкова за феновете, а по-скоро за хейтърите. Очаквам да дойдат и хора, които не ме харесват, защото те със сигурност ще се кефят на това, как толкова комици обиждат Устата по най-бруталния и откровен начин. Няма начин да им се разсърдя, защото аз съм ги поканил умишлено там, мога да им се разсърдя, само ако бъдат прекалено меки с мен, защото тяхното задължение е да ме накарат да се изпотя, както се казва. Техните нападки са израз на приятелството им към мен, аз съм поискал те да ме нахейтят и знам, че ще бъде както трябва. Всичко е в името на това - публиката много да се забавлява и да се смее.

- Кой е най-сполучливият и кой най-неудачният хейт към теб в социалните мрежи?
- Най-много се забавлявах на този коментар за парчетата ни със Софка: “Много хубаво парче, жалко че Устата участва - не може ли някой друг?”, а де факто аз съм го писал парчето, така че наистина ме разсмя. Най-неудачният хейт е следният: “Лятото не почва, докато Устата не пусне реклама за сладолед”, или този: “Тази вечер Софи Маринова пее с Устата”, ами с какво да пее - с дупето си, или с някои други части от тялото!?

- В чужбина, обект на откровени нападки в такъв тип Roаst шоу са били Доналд Тръмп, Чарли Шийн, Брус Уилис, Памела Андерсън... Теб лично какво те разсмя най-много в техните изяви?
- Това, което наистина ме накефи максимално беше как самите роустъри, буквално пекат известните личности с думите им. Такива неща им казват, като ги гледат право в очите, че просто е уникално да го наблюдаваш. Примерно за Памела Андерсън, известният водещ Джими Кимъл каза една култова реплика, че тя, като е раждала децата си и те са излезли ходейки - тоест толкова била широка... Също така, че Памела е единствената жена, която може да каже: “I fuck the Еighties!” Визирайки това, че е била с повечето рокзвезди от 80-те - Кид Рок, Томи Лий, Брет Майкълс, “Гънс”... При Чарли Шийн много ми допадна самоиронията му. В шоуто си той казва: “Аз постигнах мечтата на всеки работещ американец - да кажа на шефа си да върви на майната си!” Него го уволниха, след като така се беше напил, че в радиоинтервю започна да обижда продуцента на “Двама мъже и половина”, където той играеше главната роля. За Тръмп ми беше забавен коментарът, че едва ли не лисица се е сгушила на главата му и спи, защото бретонът му е като опашката на лисица. А за Брус Уилис, беше много брутална репликата на Деми Мур, която каза за него, че след като е изиграл мъртвец в “Шесто чувство”, после и техният сексуален живот умрял и го заменила с Аштън Кътчър, както и че най-хубавите му филми са тези, в които той има коса.

- А кои популярни имена от родния шоубизнес би искал да видиш на твоето място в едно Roast шоу?
- Българският шоубизнес е идеален за тази цел и има много изпълнители и актьори от по-старото и от по-новото поколение, които биха били перфектни за такова шоу. Шоубизнесът у нас е много интересен, защото популярните ни личности се взимат много насериозно, а това не е толкова оправдано, защото нивото, на което се намират не е такова, каквото си мислят. Някои се имат за големи звезди, но в очите на хората не са такива, а по-скоро са повод за забавление с техните превземки и звездомания. Това разминаване между тяхното самочувствие и мнението на хората го има при много популярни личности и ще е много забавно, ако седнат на моето място - ще бъде голяма сечня и дано моят “Roast” повлече крак..

- Успяваш ли да намериш някаква забавна страна и в извънредното положение?
- Да, разбира се. Аз пусках много статуси по време на корона-карантината, но сега вече не искам да се връщам към нея. Във фейсбук бях написал: “Избягвайте секса по време на карантина, все пак води до целувки.” Едно от хубавите неща на този период беше, че слава Богу, през това време поне няма да излиза “нов хит” на Криско.

- А кои черти от националния ни манталитет те дразнят и би иронизирал?
- Това, че ние сме много примирени и дори имаме такива поговорки, като: Преклонената глава - сабя не я сече, или: Много хубаво не е за хубаво. Това ме дразни, цялата тази малоценност, която изпитват много хора, докато звездите ни пък са с огромно самочувствие. Говоренето зад гърба също не ми харесва. У нас е важно да е зад гърба: “Виж, аз не съм интригант, но да знаеш...”. В ютюб също са много силни в коментарите и съм иронизирал това в песента ми “Гали, гали”: “Много нагли младежи, крият се в социалните мрежи...” Точно затова, сега съм направил моето шоу така, че всичко да се казва в очите и лично на мен ще ми бъде много забавно.

- Коя публична личност у нас, с която си близък, има най-голямо чувство за хумор?
- Завиждам на чувството за хумор на Иво Сиромахов и Любен Дилов-син, те са от хората, които най-много ме кефят. Имам един любим лаф на Любо: “Близнак опита да се самоубие, но по погрешка застреля брат си.” От попфолка, Азис има голямо чувство за хумор, с него сме си правили много майтапи. Примерно, като сме спрели на бензиностанцията разигравахме подобни сюжети: той слиза нещо да пазарува, а аз по едно време отивам при него и му казвам: “Айде, няма ли да си прибираш вече в колата, бе?” и прас - един шамар му удрям, а той: “Няма вече да търпя това нещо!”, и веднага се разревава артистично. След това се е случвало хората да коментират: “Устата днес преби Азис на бензиностанцията”. Така се шегуваме с него, но често си мислеха, че наистина се караме и се бием.

- Със Софи Маринова, със сигурност също имате много забавни моменти. Ще споделиш ли някой от тях?
- Да, в моето стендъп комеди - една трета е подчинена само на истории със Софи. Ще разкажа една случка с пазаруване, защото Софка с пари е като луд с картечница и си е опасен момент да я оставиш някъде с пари. Когато свърши нашето турне в Америка, с нея имахме час и половина, преди да излетим и аз є казвам: “Пий едно кафе с момичетата, а аз се качвам с момчетата да разгледам Бостън, но няма да обикаляш по магазините, нали?” След час и половина се връщам и я виждам с две пълни подаръчни торбички. Помислих си, че поне не е прекалила, а тя ми вика: “Чакай да си взема и куфара...” Оказа се, че е купила и един куфар, който също вече е пълен. Беше го натоварила с 48 парфюма и три торби с тестери! Погледнах я въпросително, а тя: “Ами, подаръци на родата!” На летището този куфар се наложи да го разпределим в два по-малки от по 35 килограма...

- Има ли други попфолк изпълнителки, които притежават чувство за самоирония и ти кои черти на певците от този жанр би осмял в твое шоу?
- Много малко са тези с чувство за самоирония, защото те са със синдрома на фолкзвездата - като раздаде първите 1000 автографа и след това става “звезда”. Кали е с интересно чувство за самоирония и си прави майтап с това, че има три деца от трима различни мъже... Аз бих иронизирал цялото его в този жанр - това, че се взимат много насериозно и смятат, че едва ли не са станали Арета Франклин, или Уитни Хюстън. Другото са многото им пластични корекции, даже последно се шегувах, че Преслава и Галена са ми като две капки... за нос.

- Кой е любимият ти виц за теб, или за твой колега?
- Срещнали се двама рапъри, единият бил Устата, и другият за нищо не ставал.

- Кой скеч в предишното ти шоу предизвикваше най-много смях в публиката?
- Скечът ми за траурната агенция, когато разказвам как са ме викнали да пея там. Това е реална история и силен момент - беше много забавно, защото те празнуваха рожден ден, но като ти се обадят за парти на такава агенция и е нормално малко да се стреснеш. От друга страна е чудесно, защото така можем заедно да скърбим за моята музикална кариера. Когато разказвам тази история, както и забавните ми случки със Софи - няма публика, която да не пада от смях просто. Както е казал Стийв Мартин: “Разликата между добрата шега и гениалната е в публиката.” Голямо значение има и самото изиграване от комедианта - така да построиш шоуто си с градация, че накрая хората да залягат от смях.

- Успяваш ли да предпазиш децата ти от пристрастяване към социалните мрежи и от какво друго ти се иска да ги опазиш?
- Засега успявам, тъй като едната е много малка, а по-голямата - Ема си има приоритети и набляга на ученето, защото иска да кандидатства в Класическата гимназия. Тя е голяма фенка на кей-попа, но не е такава, която да кисне само в социалните мрежи за клюки, което ме прави горд баща. Най-притеснителното за мен са наркотиците и искам да я предпазя от тях, а другото е, че искам да продължава да бъде толкова честна. Онзи ден, с нея бяхме свидетели как в един столичен мол две момичета - малко по-големи от нея бяха откраднали диадема за едно левче. Хванаха ги, а майка им се разрева от неудобство и на Ема това є направи силно впечатление. Тийнейджърите по принцип са склонни да вършат глупости да откраднат нещо, но се радвам, че Ема видя тази ситуация и този срам, защото понякога е добре да видиш нещата отстрани.

- А за кой колега би казал само хубави неща?
- О, свалям шапка на много хора, на всички, които си вършат добре работата. Сега излезе новото шоу на Цитиридис и той ме кефи - младо момче, което има накъде да се развива. Димитър Павлов също направи добро шоу. В момента хип-хопът е добре преоблечен попфолк, но от хип-хоп изпълнителите харесвам “СкандаУ” и Бате Сашо, не че не се шегувам и с тях. От поп музиката ми допадат Графа, Орлин Павлов, Любо и Миро.

- В какво вярваш?
- Вярвам в късмета и засега съм го имал, като той за мен е олицетворение на чудесата. Така че, може да се каже, че вярвам и в чудеса.

Нашият гост
Известният рапър Иван Динев - Устата е завършил Математическата гимназия в Стара Загора, където станал известен като Иван Рапа. Освен по музиката се увлича и по танците, като на 15 години става шампион на България по брейк. През 1998-ма година, той започва да работи с Лейди Би и DJ Станчо, а след това успешно стартира самостоятелната си кариера с няколко хитови песни. Много популярни стават дуетите му с Руши Видинлиев и с Румънеца и Енчев, но на най-голям успех се радват дуетите му със Софи Маринова, с която имат съвместни участия и концерти, не само в България, но и в чужбина. Освен със Софи, Устата е работил и с почти всички най-големи звезди в попфолка, като Азис, Галена, Преслава, ДесиСлава, Тони Стораро... В последните години, атрактивният изпълнител се изявява успешно и като стендъп комик. Първото му шоу “Звездите отзад” се радва на голям интерес от страна на публиката, а сега той е готов и с новия си артистичен проект.

Коментари

Задължително поле