Кейт Бекинсейл: Щастието е смях плюс секс

Обичам екшън киното

Литературата е живот. Събуждам се, мия си зъбите и отварям книга. Това е моят ритуал. Къщата ми е пълна с книги. Събирам всякакви произведения

Не бях планирала брак с американец

Истината е, че не се справям особено добре като професионална знаменитост

Разкошната Кейт Бекинсейл изглежда превъзходно на 46 години и наскоро пусна свои предизвикателни фотографии в социалните мрежи, които напомниха защо е смятана за една от най-красивите и сексуално атрактивни звезди на планетата. За мнозита тя е една от най-качествените експортни стоки на Великобритания за Холивуд. Кейт пробива като красиво лице и тяло в романтични комедии и костюмни драми, но скоро решава рязко да смени посоката и се насочва към зрелищни екшъни и фантастики. Кейт става звезда на наситената с насилие и върколаци поредица „Подземен свят” и затвърждава репутацията си на мацка, която рита задници в мегапродукцията „Ван Хелзинг”. Бекинсейл окончателно се позиционира като красива британка с американски екшън профил в „Ледена смърт” и римейка на „Зов за завръщане”. Новите роли на Кейт включват сериала „Вдовицата”, който излезе в края на миналата година и двата игрални филма Jolt и El Tonto.

[modula id="3371512"]

- Кейт, предизвикахте страшно много и забавни коментари с репликата, че най-ценният ви актив е този между краката ви. Как приехте медийните реакции?

- Вижте, помислих, че ще бъде доста арогантно ако кажа, че най-ценният ми актив е брадичката или очите. Истината е, че не се справям особено добре като професионална знаменитост. Даже съм една по-скоро лоша филмова звезда. Не мога да бъда енигматична в отговорите на подобни въпроси и просто изстрелях първото нещо, което ми хрумна, а именно че най-ценният ми актив е моята вагина. Не го казах така буквално, но го намекнах. Просто съм алергична към подобни въпроси. А реакциите искрено ме забавляваха.

- Какви други неща ви забавляват така?

- Със сигурност не е готвенето. Признавам, че съм ужасна в кухнята. Обичам да каня гости, но не и да правя ястия. Бях най-лошата съпруга в това направление. Винаги съм си мислела, че добрата храна и добрият секс вървят заедно, но поне в едната област е добре да имам талант. В крайна сметка храна винаги може да се поръча. Хуморът е другото нещо, без което не мога. Това е добра дефиниця за щастие - смях плюс секс.

- Вие се доказахте като екшън актриса, но наскоро се пробвахте и на територията на комедията. Как ви се отрази това жанрово приключение?

- Прекрасно полезно за мен. Истината е, че имам претенцията да бъда достойна комедийна изпълнителка. Вярвам, че съм добра на територията на хумора. Особено съм доволна от участието си в няколко по-свежи и провокативни сатирична скеча. Харесвам сухия хумор, остроумните шеги. Огромна почитателка съм на Ноел Кауърд, например. Чувството за хумор е от огромно значение за мен. Във всяко едно отношение. За една наистина успешна и дълготрайна романтична връзка е от особено значение партньорите да си разбират шегите, да имат умението да се забавляват заедно на едни и същи неща и да са на една страница по отношение на усещането за смешното. Обичам да се шегувам, че ако притежавах това знание по-рано щях да си спестя много секс. А що се отнася до екшън киното - обожавам го и никога няма да се откажа от този тип филми.

- В университета сте учили литература. Какво е отношението ви към четенето?

- В нашето семейно огнище винаги е имало много книги. Родителите ми бяха актьори и държаха на качествената литература. Когато постъпих в Оксфорд наистина се задълбочих в четенето на най-разнообразни и богати текстове и произведения. Чела съм Достоевски в оригинал. Писала съм страшно дълги есета за руска литература, за други европейски класики. По това време бях пристрастена към книгите. По-късно имах пауза от близо три години, в които нищо не четях. Изпаднах в криза на идентичността. Все едно съм работила дълго време в шоколадова фабрика и после нямам желание да видя дори и едно десертче. Още по-късно забременях и с бебето всичко се промени. Вече нямах време за нищо. Майчинството погълна цялото ми внимание и всичко останало мина на заден план. Днес отново съм на ти с четенето. Когато пътувам взимам със себе си поне шест книги.

- Кои са любимите ви писатели?

- Още помня когато открих творчеството на Иън Макюън. Бях на 13 години и за мен неговите книги бяха най-удивителното нещо на света. Четях му романите дори в клас. След това се запалих по Реймънд Карвър и Силвия Плат. Обожавах онези автори страдалци. Тяхната проза може да бъде брутална. Напоследък особено много харесах „Обичам Дик” на Крис Краус. Този роман ме притесни и привлече. Страшно обичам книги, които ме карат да искам да ги захвърля в другия край на стаята и в същото време не мога да спра да ги чета.

- Колко важно е за вас да четете книги?

- Въпрос на живот и смърт е. Литературата е живот. Събуждам се, мия си зъбите и отварям книга. Това е моят ритуал. Къщата ми е пълна с книги. Под леглото, под леглото на дъщеря ми, в гардеробите. Събирам всякакви произведения. Има някои страхотни книжарници, в които влизам и купувам по 15 книги. После почти ме е срам да се върна за още на същото място. Все едно съм алкохоличка. Дори намирам за романтична идеята да се върна и да уча английска литература. Но не искам да съм от онези майки, които се състезават с дъщерите си и отиват в колежа заедно с тях, сякаш не им дават свобода и крадат идентичностите им. Няма да съм този човек.

- Вие сте от звездите, които са критични към интернет културата. Защо?

- Не мога да си представя нещо по-неприятно от постоянното висене в Интернет и непрестанното публикуване на статуси в „Туитър” и „Фейсбук”. Няма как да ме видите да пиша в социалните мрежи - „Сварих си яйца”, или друга подобна простотия.

- Как една британка с образование от Оксфорд се адаптира към холивудския лайфстайл в САЩ?

- Понякога човек просто не знае как ще се стече животът му. Трябва да сме наясно с това колко контрол може да упражняваме върху собствената си ситуация. Случва се обстоятелствата просто да те понесат. Толкова много неща не бях планирала. Не бях планирала брак с американец и главна роля в екшън хорър поредица за върколаци. Но не съжалявам за нищо и не бих върнала нищо. Чувствам се страшна късметлийка и никога не бих се оплаквала.

Коментари

Задължително поле