Корпоративна дългова буря надвисва над икономиката

Вноските за изплащане на дългове нарастват благодарение на заемите с плаващ лихвен процент, тласкайки много компании до ръба.

Има риск за фирмите, разчитащи на покупки от домакинствата

Много компании няма да могат да изплатят задълженията си

Борчовете са за над 500 млрд. долара

Телефонът на Ричард Купър е нещо като ранно предупреждение за световната икономика. Напоследък той звъни често, пише Блумбърг. Той е партньор във водеща правна кантора за корпоративни фалити и от десетилетия консултира компании от цял свят какво да правят, когато са затънали в дълг. “Изглежда различно в сравнение с предишни цикли. Ще видим много дефолти (неплащане своевременно на задължение по дълг или облигационен заем)”, казва Купър.

Думите му дават представа за бурята от проблемен корпоративен дълг на стойност 500 млрд. долара, която вече започва да връхлита света според събрани от Блумбърг данни. Почти сигурно цифрата ще расте. И това задълбочава притесненията на Уолстрийт заради заплахата от забавяне на икономическия растеж и натиск върху кредитните пазари, които тъкмо излизат от най-тежките си загуби от десетилетия.

Проблемният дълг до известна степен расте очаквано. Изненадани от ускоряването на инфлацията, ръководителите на централните банки агресивно изцеждат ликвидни средства от финансовата система в света, като нарочно се стремят да забавят икономиките си, запушвайки притока на кредити към компаниите. Неизбежно това означава, че някои ще фалират. Но някои портфейли с корпоративни кредити изглеждат особено уязвими, след като набъбнаха в годините на исторически ниски лихви, когато дори изпитващи затруднения компании лесно можеха да вземат пари на заем.

В САЩ обемът на облигациите с висока доходност и заемите с ливъридж, които са притежавани от по-рискови и вече задлъжнели нефинансови компании, е нараснал над два пъти от 2008 г. насам до 3 трлн. долара през 2021 г., преди Федералният резерв да започне най-агресивното си повишаване на лихвите от едно поколение насам. През същия период дълговете и на нефинансовите китайски компании са нараснали. А в Европа продажбите на облигации с неинвестиционен рейтинг са се увеличили с над 40% само през 2021 г. Много от тези ценни книжа трябва да бъдат изплатени в следващите няколко години, допринасяйки за дългово бреме от 785 млрд. долара с настъпващ падеж.

С охлаждането на растежа в Китай и Европа и очакванията Фед да продължи да повишава лихвите изплащането на този дълг може да се окаже твърде тежко за някои компании. Само в САЩ вече има 120 фалита през тази година. Компании, които имат дългове за над половин трилион долара, може да не успеят да ги изплатят или поне ще изпитат затруднения да го направят.
“Мудис инвесторс сървис” съобщи, че степента на дефолти при компании със спекулативен рейтинг в цял свят се очаква да достигне 5,1% догодина спрямо 3,8 на сто през 12-те месеца до юни. При по-песимистичен сценарий тя може да нарасне до 13,7%, надминавайки нивото при кредитната криза през 2008-2009 г.

Колкото повече растат дефолтите, толкова повече инвеститори и банки може да се оттеглят от кредитиране, тласкайки компаниите към дългови проблеми с изчезването на варианти за рефинансиране. Произтичащите от това фалити ще подложат на натиск и пазара на труда, тъй като служители ще загубят работата си, а това ще ограничи потребителските разходи.

Фирмите за капиталови инвестиции процъфтяваха благодарение на лесните кредити и проста рецепта: Намерете компания, която да купите, заемете пари от Уолстрийт, след това намалете разходите, за да реализирате печалба. В резултат често тези компании за изкупуване са много задлъжнели със заеми с плаваща лихва.

Това нямаше значение, когато Фед закрепи лихвите близо до нулата и някои фирми за изкупуване не виждаха дори малък риск лихвите да се повишат - избраха да не купуват сравнително евтини хеджове, които биха защитили техните компании. Сега вноските за изплащане на дълговете нарастват благодарение на заемите с плаващ лихвен процент, тласкайки много от тези бизнеси до ръба.

Растящите лихви създават двойна заплаха за компании, обвързани с разходите на потребителите, тъй като по-високите сметки притискат бюджетите на домакинствата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Капитал и пазари