Любимите рецепти на Иван Кристоф

Извършвайки крайно рискови спасителни дейности, Иван не може да си позволи излишни килограми.

Храната на новото поколение екстремни спасители

Органично чиста и прясна

Спасителите на бъдещето извършват рискови дейности по въздух, вода и суша, пилотират различни летателни средства, боравят с дронове, камери и всякакви IT джаджи. За да бъде в добра физическа форма и с ум-бръснач, новото поколение екстремни спасители се нуждае от храна, която да е органично чиста и прясна, с минимум въглехидрати, убеден е Иван Кристоф, когото в Канада нарекоха Спайдърмен преди години, а медиите обявиха за “Герой на Торонто”. След 11 септември 2001 г., датата, променила света, той се прибра в България, за да осъществи отдавнашната си мечта - да създаде специален доброволчески спасителен отряд за екстремални и крайно рискови операции. Това го прави със свои ресурси, без подкрепата на държавата и въпреки спънките от страна на държавни структури, с помощта на международни инвеститори от Канада, САЩ, Дубай и Швейцария.

Човека-паяк отглежда био продукти във вертикална градина

Проектът на Иван Кристоф за 2020 г. започна с изграждането на 5-етажна сграда в подножието на Витоша, в която последните етажи и покривът ще са резиденцията на Спасителя на бъдещето. Планът е във височина и по външните площи да се застрои вертикална градина с южно изложение за отглеждане на био храни. Целта е доброволците спасители да получават храна и сокове от плодове, които сами отглеждат както в градски, така и в нископланински райони, където вече се изграждат тренировъчни центрове за авиатори-спасители.

Най-любимата храна на Човека-паяк са нарязани круши и ябълки, изпечени на бавен огън от дърва и поръсени с канела и пресни орехи. Може и топка сладолед отгоре. Соковете задължително се правят и изпиват в рамките на 3 минути, защото щом плодовете са нарязани със стоманен нож, се променя структурата и хранителната им стойност.

“Вече имаме изграден компактен доброволчески спецотряд, съставен от авиатори-спасители - разказва Иван. - Всеки участник е пилот на различни летателни средства. Освен каузата, за която безкористно си отдаваме времето, ресурсите и рискуваме живота си, ни обединява и това, че имаме фокус към чистата храна, за да поддържаме здрав дух в здраво тяло. Целта ни е да ядем най-чистата и подходяща храна, особено по време на натоварващи тренировки, в които всеки излишен грам и нездравословно храносмилане се отразява не само на резултатите, но и на правилното взимане на решения под стрес, което в някои случаи е въпрос на живот и смърт.” 

Към научно-изследователския проект на Човека-паяк са проявили интерес продуценти на световни тв компании и от екипа на Книгата на рекордите на Гинес. Те намират идеята му за поставяне на нова серия от световни рекорди за много интересна. Да припомним, че първото му въздушно събитие се случи над езерото Онтарио в Канада. “Сега обаче искам новите ми рекорди да са в България и за подготовката им и по време на тях да се яде само българска органична храна”, категоричен е Иван Кристоф.

Ябълков сладкиш с бисквити

Необходими продукти:
1 пакет бисквити - обикновени или маслени
4-5 био ябълки
125 г. масло
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. брашно
4 яйца
1 ванилия
пудра захар

Начин на приготвяне:
Стопява се маслото, намазва се тавичката и една до друга плътно се нареждат бисквитите. Отгоре се слагат обелените и нарязани на филийки ябълки (с дебелина 0,5 см). Върху тях се изсипва равномерно останалото масло. Разбиват се яйцата, захарта, брашното и накрая - ванилията. Изсипва се върху ябълките така, че да ги покрие напълно. Пече се отначало на силна фурна за малко време, после на 170 градуса до зачервяване - около 30 минути. Сладкишът се поръсва с пудра захар и се нарязва, докато е топъл.

Пържоли с топено сирене и сметана

Необходими продукти:
6 свински пържоли (филе)
1 кутия топено сирене
1 кофичка сметана
1 с. л. горчица
0,5 пакетче масло от 125 г.
1 каф. ч. вино
кисели краставички (по желание)
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Пържолите се начукват, посоляват се леко и се поръсват с черен пипер. Намазват се с горчица, поливат се с виното и се оставят да престоят една нощ в хладилника. На следващия ден се нареждат в йенска тенджера. Върху тях се слагат топеното сирене и киселите краставички, поливат се със сметаната. Отгоре се слага маслото и се пече 1 час на 180 градуса под капак. Последните 10 минути капакът може да се махне, за да се образува коричка.

Сьомга с кашкавал на фурна

Необходими продукти:
филета или котлети сьомга според броя на порциите
200 г. кашкавал или твърдо сирене
1 лимон
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Сьомгата се овкусява със сол, черен пипер и лимонов сок и се оставя за 30 минути. Вземат се парчета фолио, двойно по-големи от рибата. Всяко се намазва в средата с олио или зехтин и рибата се слага отгоре. Добавят се кръгчета лимон и парчетата се завиват едно по едно така, че отгоре да остане прищипнатият ръб. Рибата се пече в предварително загрята на 180-200 градуса фурна. След 15-20 минути, когато е почти готова, фолиото се отваря и рибата се поръсва с настърган кашкавал или твърдо сирене. Допича се още 5-10 минути, без да се затваря фолиото, докато се получи златиста коричка.

Печени ябълки с орехи и стафиди

Необходими продукти: 
8 био ябълки
8 ореха
8 с. л. захар
50 г. стафиди
1 ч. л. канела
ром (по желание) и лимонов сок
30 г. масло

Начин на приготвяне:
Ябълките се почистват от семенната част, без да се пробива дъното им. Не се белят. Ореховите ядки се нарязват на по-едро и се смесват със захарта, канелата и предварително накиснатите за 1 час във вода стафиди. Ябълките се нареждат в тава и в отвора на всяка се слага по една супена лъжица от сместа, капва се ром и лимонов сок. Отгоре се слага малко парченце масло. На дъното на тавата се сипва малко вода. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато ябълките омекнат и добият кафеникав цвят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме