Министър не смее да пипне екостикерите

Депутатът Мартин Димитров: Това е квази-данък от 20-30 млн. лв. на година

Служебният министър на транспорта Георги Тодоров няма никакво намерение да спре лепенето на екостикери на автомобилите, които минават на Годишния технически преглед (ГТП). Това стана ясно по време на парламентарен контрол, когато Тодоров отговори на въпрос на на депутата от “Демократична България” Мартин Димитров.

Както многократно писа “Труд”, стикерът с чип и антенка започна да се слага на предното стъкло на колите от 12 юли по силата на наредбата за ГТП, която всеки министър може да промени. С нея прегледът се оскъпява с 10-20 лв., като всеки пункт има право да решава колко да вдигне цените.

“Досега са дадени милиарди за електронно правителство, а ние продължаваме да лепим по стъклата на автомобилите. Защо може винетката да е електронна, а за прегледите да има стикер, за който всяка година да плащаме 20-30 милиона лева квази-данък?”, попита депутатът.

Вместо отговор, служебният министър Тодоров прочете научно-популярно съчинение за ползите от екостикера. Транспортният шеф, разбира се, пропусна да спомене, че основата полза е за семейните фирми на депутата от БСП Петър Кънев, които печатат лепенката срещу 12-14 млн. лв. печалба годишно.
“Ще чакаме наредбата на промени следващият министър”, заключи с тъжна ирония Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България