Наблюдението на работното място повече вреди

Наблюдението на работното място трябва да бъде предмет на регулаторен надзор и в идеалния случай на колективно договаряне.

Компании пуснаха нови инструменти за контрол на служителите 

Работодатели следят персонала си, определяйки кой е суперзвезда и кой - кръшкач

То трябва да бъде предмет на регулаторен надзор

Не можете да намерите грешка на Amazon при избора на подходящ момент. В разгара на глобална пандемия онлайн компанията за търговия на дребно пусна нов инструмент за наблюдение на работното място, който може да помогне за забавяне на разпространението на Covid. Наречен AWS Panorama, той използва технология за компютърно зрение, за да анализира кадри от охранителни камери на работните места. Той може да разпознае кога служителите не спазват правилата за дистанциране например.

Amazon, която планира да продава разработката си на други работодатели, казва, че може да подобри безопасността на работното място и по други начини. “Ходят ли служителите на места, където не трябва? Има ли разлив на масло? Не носят ли каски? Това са проблеми от реалния свят”, коментира фирмен ръководител пред FT.

Лесно е да се види как технологиите може да помогнат в борбата срещу Covid-19, тъй като работните места са основен източник на предаване на заразата. Те могат да разкрият критични точки в заводите, където например физическото дистанциране не е възможно, което може да накара компаниите да преработят работните процеси. Но както всеки инструмент, резултатите ще зависят от хората, които го използват.

След като изчетох много доклади за корпоративни инциденти, свързани с безопасността през годините, аз съм поразена колко често се използват кадри от видеонаблюдение, за да се обвинява пострадалият работник. В скорошен пример от британска фабрика за месо (индустрия, където напрежението в работно време е голямо), мъж е счупил ръката си, тичайки да вземе метална плоча. “Това е въпрос на трудова безопасност (тъй като не е трябвало да тича) и той ще бъде наказан при връщането си”, пише компанията в доклада си до британския регулатор за здравеопазването и безопасността. Не се споменава защо изобщо работникът е почувствал нужда да се затича.

В този контекст не е трудно да си представим бъдещ сценарий, при който работниците са обвинявани за заразяването си с Covid-19, вероятно с последици за тяхното заплащане по време на болничните, от работодатели, които не желаят да осъзнаят собствената си роля и отговорности.

Много работодатели проучват как да използват технологичното наблюдение за повишаване на производителността и измерване на ефективността. В света на белите якички редица компании продават софтуер, който позволява на работодателите да следят какво правят работниците на своите компютри. Time Doctor, например, прави регулярни скрийншотове на екрана на всеки служител, измерва почивките им и ги сръчква, ако влизат в сайтове, които не са свързани с работата. На супервайзърите се дават таблици, които показват “кой е суперзвезда и кой - кръшкач”.

Но не е нужно да бъдете мързелив, за да се противите на идеята за постоянно наблюдение. Изследванията сочат, че работни места, които съчетават високи изисквания (концентрация, натоварване, времеви натиск) и нисък контрол (преценка при вземането на решения и планиране на собствената работа), са разрушителни за човешкото здраве. Нашите метаболитни, сърдечно-съдови и невроендокринни системи предизвикват краткосрочни реакции на стресовите ситуации, но когато стресът е хроничен, той може да увреди телата ни или да ни изкуши да се самолекуваме. Едно проучване в САЩ, публикувано миналата година, установи, че хората на работни места с високи изисквания и нисък контрол живеят по-малко от тези, при които изискванията също са високи, но и степента на контрол е такава.

Наблюдението на работното място трябва да бъде предмет на регулаторен надзор и в идеалния случай на колективно договаряне, тъй като хората ще бъдат в по-добра позиция да преговарят за работните детайли като група. Би било обезсърчаваща ирония, ако технологията, впрегната за защита на нашето здраве при пандемия, ни направи по-болни в крайна сметка.

Коментари

Задължително поле