Никой не търси 12 свидетели за прегазена млада лекарка

Цвета завършва медицина с отличие и специализира в една от големите частни АГ болници, където я смятали за обещаващ кадър в специалността.

След удара 27-годишната жена е парализирана

Над 2 г. полицията не открива очевидци на инцидента, прекършил живота на д-р Цвета Кютукчиева

Прекратено е досъдебното производство

Никой не търси свидетели на катастрофа, при която е тежко ранена млада лекарка. 12 души са се обадили за инцидента на телефон 112, защо полицията не открила поне двама-трима от тях, питат се близките, които продължават чрез “Труд news” да търсят очевидци на злополуката.

27-годишната Цвета е специализант по акушерство и гинекология и работи в една от утвърдените АГ болници в София. Д-р Кютукчиева е единствено дете в семейство на лекари. Завършва медицина с отличие, колегите ѝ я описват като дисциплиниран и отдаден на професията човек, чиято мечта била да помага на хората.

На 15 април 2022 г. животът ѝ е почернен. Младата жена пресича на пешеходна пътека на бул. “Тодор Александров” и ул. “Одрин”, когато е блъсната от 21-годишен шофьор. Ударът е толкова силен, че до ден-днешен тя не помни нищо от фаталния ден.

Младият водач спира и моли случайни минувачи да извикат линейка. В същото време в периметъра още 12 човека звънят на спешния телефон 112, за да подадат сигнал за блъснат човек в безпомощно състояние. Пострадалата е откарана по спешност в “Пирогов” с тежка черепно-мозъчна травма.

Симеон Михалев, който я помита, е тестван за алкохол и дрога, а пробите му са отрицателни. В първите си показания пред разследващите той твърди, че е карал с максимално разрешените за града 50 км/ч., когато изведнъж човек притичал отпред. На полицаите казва също, че пострадалата е пресякла на червен пешеходен светофар, докато той е преминавал на зелено.

В хода на разследването обаче автотехническа експертиза показва, че Михалев не е карал с 50 км/ч, а с 90 км/ч, което почти двойно надвишава допустимото. Съсипаните родители на момичето и нейните близки са категорични, че тя никога не би пресякла на червен светофар. Била изряден шофьор и човек, който спазва всички обществени норми. Приятели на младата лекарка споделят, че щом водачът лъже за скоростта, е вероятно лъже и че Цвета пресича неправилно.

“Повече от две години и половина след ужасяващия инцидент, който едва не убива Цвета, праща я за 7 мъчителни месеца в будна кома и я инвалидизира, полицията не прави дори минимални усилия да издири свидетелите и да ги разпита. 12 човека звънят на 112 - нито един от тях не е призован. Не са разпитани и хората от крайна лява лента, които чинно чакат в колона на червен светофар, за да завият наляво. Номерата на автомобилите им се виждат кристално ясно от записите на видеокамерите”, заяви пред “Труд news” Нинелла Върбанова от сдружение “Ангели на пътя”.

Така изглежда д-р Кютукчиева днес - парализирана на легло.

“Цвета е прикована на легло и изцяло се обслужва от мен и съпругата ми. Краката ѝ са напълно парализирани, има леки движения на ръцете. Тя няма братя и сестри, а ние влизаме в години. Притеснен съм кой ще се грижи за нея. Благодарен съм на всички колеги от неврохирургията и реанимацията, които се грижиха за нея и дадоха всичко от себе си - проф. Габровски, доц. Велинов, д-р Плачков. Имаше моменти, в които не вярвахме, че ще оцелее. Те направиха и невъзможното”, разказа пред “Труд news” съсипаният баща д-р Илия Кютукчиев, лекар с 30-годишен опит. Той недоумява защо единственият свидетел на инцидента формално е водачът, който я помита.

“Има съществени пропуски в разследването. Шофьорът е заинтересована страна и не може казаното от него да се счита за обективната истина. Има хора, които са видели всичко. Молим ги да се свържат с нас. Ние не вярваме да е пресякла на червен сигнал, винаги бе много прилежна и внимателна”, ридае медикът.

От сдружение “Ангели на пътя”, които са в непрестанен контакт с близки на пострадали и загинали в катастрофи, са категорични, че докато не се разбере какво точно се е случило, семейството на Цвета няма да получи и лев от застрахователите, а пари са нужни за ежедневна рехабилитация.

“Убедена съм, че част от свидетелите са искали да дадат показания, но не са търсени и открити”, допълни Върбанова. От организацията посочват, че за изминалите 2 години единствените разследващи мероприятия са снетите показания на шофьора и експертизата.

Наскоро наблюдаващият прокурор е издал постановление за прекратяване на досъдебното производство. Според него няма данни за умишлено престъпление, а се касае за случайно деяние по чл. 15 от НК. Следователи и вещи лица смятат, че шофьорът не е имал техническата възможност да спре, а катастрофата е възникнала заради поведението на пострадалата, която е пресичала неправилно, въпреки превишената скорост на водача.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи