Новият Тръмп – повече Рейгън, по-малко изолационизъм

Тръмп е защитник на американската мощ, който обаче разбира, че апетитите на американците за война са много ограничени.

Републиканецът няма да прави отстъпки на Путин, а ще се опита да го огъне

Основен проблем за евентуалния бъдещ президент на САЩ ще бъде Китай

Стратези, съветници, анализатори на кандидата на Републиканската партия – дал Господ

Съветникът му  Дик Морис изразява убеденост, че Тръмп няма да напусне НАТО

Приликите му с Рейгън са „очевадни“, особено когато става дума за това „да проектираш мощта си на икономическа основа“

По „китайската тема“ е много силен Елбридж Колби, бивш заместник-министър на отбраната на Тръмп

Вече пет предишни съботи, както и тази, но за последен път, чрез сглобка на текстове от американския, италианския и френския печат, се опитваме да се разходим из „Планетата Тръмп“ с цел да я опознаем и разберем малко повече. Както и за да поумуваме върху въпроса дали, ако бяхме американци, щяхме да пуснем на 5-ти ноември бюлетината за Доналд Тръмп или за Камала Харис?

Може и да бъде пресилено, но враговете на Доналд Тръмп в САЩ и по света виждат в него дявола. Привържениците му от другия полюс го превъзнасят непрекъснато и за тях той е едва ли не месия. Според първите бившият и евентуален бъдещ президент с бързите си и често необмислени действия, както и с тежкия си характер, е в състояние да срине и американските, и планетарните баланси. Другите пък са убедени, че той ще размаха някаква свръх мощна магическа пръчка, с която ще спре за 24 часа войните по света и ще му донесе мир и благоденствие. Но при евентуална победа на Тръмп след двайсетина дни със сигурност ще страдат и едните, и другите, просто защото пророчествата и надеждите им ще си останат ялови. Особено ще бъдат разочаровани неговите обожатели в Москва и други столици, които мечтаят за изолационистки обрат във външната политика на Америка при Тръмп и капсулирането й в нейната собствена черупка. 
Ще бъдат разочаровани, тъй като така смята мнозинството стратези и съветници на кандидата за държавен глава от Републиканската партия. Те са убедени, че нанесе ли се пак в Белия дом, Тръмп ще го играе преди всичко Роналд Рейгън и ще следва политиката, както вътрешна, така и външна, на великия си предшественик от осемдесетте години. И прилагайки я на практика, ще се опита да огъне на всяка цена Владимир Путин, също както Рейгън сгъна като дърводелски метър Михаил Горбачов. Известно е - после колосът на най-новите времена Съветски съюз рухна за нула време, неочаквано дори за най-големите му зложелатели.

Един от въпросните стратези и съветници на Тръмп, може би и най-слушаният, е неговият отдавнашен личен приятел Дик Морис. По собствените му думи пред журналисти той е „стар турист“ в американската политика, а се гордее с факта, че е „неформален, но интимен“ съветник на бившия президент-милиардер, с когото разговаря три - пъти четири пъти на седмица. Предвижва се в инвалидна количка след пътно-транспортен инцидент, но независимо от това води седмично неделно шоу по консервативния телевизионен канал „Newsmax“. Разговаря в средата на юли в Ню Йорк с френски кореспонденти, на които обяснява първо, че имал голяма слабост към някогашния президент на Хексагона от десницата Жак Ширак, а после им се хвали, че бил съветник на демократа Бил Клинтън, на когото бил помогнал да стане губернатор на щата Арканзас.  „Нямам официална титла в кампанията на Тръмп, но си говорим често – уточнява Дик Морис и продължава: - Тръмп винаги бърза. Познаваме се много добре - баща ми беше негов адвокат по недвижими имоти в Ню Йорк“. После Морис обяснява, че Тръмп е преди всичко бизнесмен и като такъв той има „идеология, която се основава на доста шовинистична вяра, според която Америка е основната сила на добродетелта в света и че тази сила трябва да бъде впрегната, да бъде приложена на практика“. „Той по никакъв начин не е изолационист“ - казва съветникът-приятел на кандидат-президента и се учудва защо доста медии дори в САЩ са на обратното мнение.

Един от стратезите и съветници на Тръмп, може би и най-слушаният, е неговият отдавнашен личен приятел Дик Морис.

„Тръмп е защитник на американската мощ, който обаче разбира, че апетитите на американците за война са много ограничени.“ – посочва Морис пред френските си гости и подчертава: - „Ако стане президент, той ще намери начин да се противопостави ефективно на Путин, но ще направи всичко възможно да не бъде въвлечен в конфликта в Украйна“. Според съветника-приятел другарят му Тръмп „ще работи, за да спре на всяка цена опита на Русия да подчини Източна Европа, но няма непременно да се впусне на бойното поле, както може би желае Кремъл“. „Ето защо той ще се стреми да възстанови благоприятния за Америка баланс на силите чрез превъоръжаване и чрез връщане на американското господство на енергийния пазар“ - прогнозира Морис. После уточнява, че като начало Тръмп ще премахне ограниченията, наложени в газовия и петролния сектор от Джо Байдън в името на илюзорен зелен приоритет, като за целта ще разпореди помпането на петрол в САЩ да бъде увеличено от сегашните 12 милиона барела на 20 милиона. „Тръмп иска да си има американски ОПЕК, защото разбира, че основната слабост на Китай е неговата животоспасяваща нужда от енергия, а освен това той вижда Русия като бензиностанция на Пекин, която е възможно да бъде задушена чрез драстично понижаване на цената на петрола“ - отбелязва съветникът-авер. Освен това Дик Морис изразява стопроцентова убеденост, че „Тръмп няма да напусне НАТО, но ще размахва заплахата за излизане на САЩ от пакта, за да принуди Европа да се превъоръжи“.

Доколкото до намеренията на „The Donаld“ при евентуалното си второ президентство да следва плътно политиките на предшественика си Роналд Рейгън, по темата е специалист посланик Кейтлин Троя Макфарланд. Тя е известен стратег на републиканската партия, работила е в кабинета на самия Рейгън, а през 2017 г. е била за кратко заместник съветник по националната сигурност на Тръмп, тоест зам. външен министър. Тя потвърждава пред журналисти визията на Дик Морис за Тръмп, като за нея приликите му с Рейгън са направо „очевадни“, особено когато става дума за това „да проектираш мощта си на икономическа основа“. „Рейгън спечели Студената война чрез многостранен подход - твърди посланик Макфарланд - включващ реконструкция на отбранителния потенциал, но също така технологични иновации и ускорено икономическо развитие, както и натиск върху нашите съюзници да увеличат военния си потенциал“. „Той разбираше - казва висшата чиновничка за Рейгън, - че драстичен спад в цената на барел петрол може да срине СССР. А енергийната политика на Байдън даде на Путин подарък от 100 милиарда долара. Ако този поток пресъхне, ще стане много трудно за Москва.“ – смята К.Т. Макфарланд. Тя прогнозира също така „много твърд“ подход към Русия, защото ще бъде невъзможно „да направим Америка отново велика, както желаем, оставяйки Украйна да загуби“. „Тръмп ще даде на украинците това, от което се нуждаят, за да си върнат предимството - повече самолети „F-16“ и ракети „ATACMs“, които могат да нанасят удари дълбоко в руска територия. И ако руснаците пожелаят да започнат „ескалация“, той ще вдигне залозите, защото това е неговият метод.“ – обяснява дипломатката. Все пак тя не изключва Тръмп да поиска териториални отстъпки от украинците в замяна на мир, но е убедена, че „той няма да легне пред никого“. Макфарланд смята също така, че подобна позиция на силата - срещу Иран и в подкрепа на Израел - ще бъде използвана от евентуалния бъдещ държавен глава и в Близкия изток.

А другият стратег и съветник на кандидат-президента - Робърт Уилки, който е бил министърът на Тръмп за ветераните от войните, препоръчва да бъде хвърлен поглед върху първия негов президентски мандат, за да бъде предвиден втория, който „ще бъде този на възстановяването на баланса на силите в света“.  „При Обама на украинците бяха доставени каски и одеяла, докато Тръмп незабавно разположи на територията им артилерия с управляеми боеприпаси“ - казва Уилки, отбелязвайки също така, че лично то е бил свидетел на дислоцирането на хиляди американски войници в балтийските страни. „Европейците трябва да знаят и да помнят, - натъртва ексминистърът, - че единственият жесток сблъсък между американци и руснаци след падането на Берлинската стена се случи в сирийската пустиня, когато при управлението на Тръмп руските сили заплашиха американските войски там и руснаците бяха брутално елиминирани. Това за Москва бе страхотна ударна вълна, която веднага накара Путин да се оттегли и той се скри в дупката си, без да каже дума.“ - спомня си Уилки. „Голямата грешка на европейците е да се фокусират върху стила на кампанията на Тръмп – за да бъде разбран, трябва да бъдат проследени действията му, а не изцепките.“ - казва още съветникът и бивш министър, след което подчертава: „Да си въобразяваме, че Тръмп има някаква слабост към Путин, е глупаво. Той знае, че руският президент е много опасен и затова няма да му пусне нищо, което да навреди на свободна Украйна“. „Доналд е много добър в психологията,  в откриването на слабите и силните страни на опонентите си“ - твърди Уилки, уточнявайки: - „Вярвам, че той ще каже на Путин да спре и ще намери начин да даде на украинците всичко, от което се нуждаят, за да спечелят. Заради случилото се в сирийската пустиня, мисля, че Путин ще се замисли.“

Мат Гец – шеф на консервативната формация в щата Флорида.

Един от най-изявените представители на Републиканската партия, решили, че помощта за Украйна трябва да бъде блокирана на всяка цена, е Мат Гец – шеф на консервативната формация в щата  Флорида. Медиите Отвъд Океана го смятат за нещо като въплъщение на движението на кандидат-президента „Америка на първо място“ и „виновник“ за „тръмпизирането“ на Голямата стара партия. Той е един от представителите на републиканците, които са винаги готови да блокират помощта за Украйна и отхвърляйки термина изолационизъм в кредото на Тръмп, той твърди пред симпатизанти, че „Тръмп има за цел да бъде ангажиран в света, но от гледна точка, която е полезна за Америка“. „Мисля, че Съединените щати ще останат част от НАТО, президентът Тръмп направи повече за НАТО от онези не един и двама американски президенти, които позволиха на Съединените щати да бъдат гарант на сигурността на Европа, без да изискат достатъчно значим принос от европейските демокрации за разходите на Алианса“ – обяснява Мат Гец. Той защитава преди всичко идеята, че „войната в Украйна принуди Русия да се хвърли в обятията на Китай по отношение на енергийните пазари“. „Фактът, че Русия беше санкционирана от Запада и отстранена от глобалните финансови системи, увеличи значението на Китай като енергиен клиент за руснаците“ - казва Гетц. „Опитах се да блокирам пакета с помощи за Украйна, - обяснява още той, - защото не смятам, че тази помощ ще сложи край на войната“. „Целите на администрацията на Байдън са неразумни – обяснява стълбът на „Америка на първо място“. - Те ни убеждават, че войната трябва да продължи, докато Украйна не си върне Крим и всеки сантиметър от Донбас. Това няма как да се случи. Крим е руски и всеки, който ви каже, че за да свърши войната, Крим трябва да бъде върнат на Украйна, иска войната да продължи вечно.“  „Мисля, че Путин е дестабилизираща сила, но тресавището в Украйна може да му наложи по-реалистичен подход и да го накара малко да „се свие“ в претенциите си!“ – заключава Гец.

Елбридж Колби, бивш заместник-министър на отбраната на Тръмп.

А по „китайската тема“ е много силен Елбридж Колби, бивш заместник-министър на отбраната на Тръмп и упорито спряган за член на екипа по национална сигурност на проектирания от доста социологически проучвания пак във властта „нов стар Тръмп“. Та съветникът-стратег Колби препоръчва Съединените щати да се концентрират върху китайската мощ, оставяйки най-вече на европейците да се справят с путиновата опасност. „Китай е нашето основно предизвикателство, такова каквото Германия беше за Англия  през 20-ти век и по-точно по времето на Хитлер“ – казва Колби. За него Русия е „вторичен театър“ на световната сцена в сравнение с Азия и „тежи“ едва една десета от БВП на мощния Китай. „Време е европейците да поемат отговорност да отговорят сами за себе си и макар че за излизане на САЩ от НАТО да не може да става дума, ние трябва да съсредоточим усилията си за париране на Китай и в Азия, и в света!“ – изтъква Килби. За капак той натъртва, че „политиките на твърдолинейните интервенционисти дори и сред републиканците,  вече не са издържани“, защото Съединените щати „нямат нито апетита, нито ресурсите да останат полицая на света“. Но за неутрализирането на Китай те са осъдени да положат неимоверни усилия и ако трябва - дори да се съюзят с дявола...Путин!

Стратези, съветници, анализатори на кандидата на Републиканската партия за президент на САЩ – дал Господ. Но както подчертава посланик К.Т.Макфарланд, единственото нещо, в което трябва да сме сигурни, е, че ако Тръмп пак се нанесе в Белия дом,  екипите от всевъзможни асистенти няма да решават нищо, а ще го прави самият той. „Процесът за вземане на решения ще бъде отгоре надолу и убийствено вертикален, със сигурност непредвидим!“ – заключава бившата заместник-държавна секретарка на САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения