Огнян Дъскарев, журналист и международен анализатор, пред „Труд news“: Завръщането на Тръмп е уникално в американската политическа история

Байдън може да се откаже и да номинира Мишел Обама

Положението в Тексас е като пред гражданска война, но дотам няма да се стигне

Интересни събития стават отвъд Океана. Губернаторът на щата Тексас републиканецът Грег Абът заяви, че е готов за потенциален конфликт с федералните власти във връзка със ситуацията около премахването на загражденията по границата с Мексико, за да се предотврати притокът на нелегални мигранти. Той бе подкрепен от 25 негови колеги губернатори - републиканци. Така точно едната половина от американските щати застана срещу другата, както е било през 1861 г. И е довело до Гражданската война. Според нашия събеседник обаче дотам няма да се стигне. И още - ще спечели ли Доналд Тръмп номинацията на републиканците за президентските изори на 5 ноември т. г.?

- Как ще се отрази присъдата срещу Тръмп на предизборната му кампания, господин Дъскарев?
- Според мен ще се засили подкрепата за него, защото това е неописуемо, което става - за някаква случка опреди 30 години да те осъдят за такава колосана сума - осемдесет и един милиона и триста хиляди. Той беше в съда и каза, че ще обжалва, дори до Върховния съд. Но трябва да се знае, че това е граждански, а не наказателен процес. Това ще засили още повече подкрепата за него, защото е очевидно политическо преследване.

- Какво става в Тексас? Гражданска война ли ще има, ще се отцепи ли щатът от САЩ, нещата много ескалираха, има и убит войник?
- Положението е много опасно. Според мен Байдън трябва да отстъпи. Има вече съобщения, че президентът Байдън ще затвори южната граница. Има и нещо друго - републиканците в долната камара обявиха категорично, че подкрепят Тексас. И от 26 губернатори на щати от Републиканската армия 25 също подкрепят Тексас. Само губернаторът на Върмонт още не се е изказал.

- Припомнете как се стигна до този безпрецедентен конфликт?
- За три години Байдън пусна между 6 и 9 милиона незаконни емигранти, които влизат през южната граница на САЩ с Мексико. Това създаде страшен хаос, който е рай за наркокартелите и те вкарват огромни количества от изкуствения китайски наркотик фентанил, който убива около сто хиляди американци всяка година. А китайците правят огромни печалби. Това е причината губернаторът на Тексас Грег Абът да задейства Националната гвардия на щата и да спре доколкото може незаконните мигранти, защото граничните власти буквално не могат да се справят с това човешко нашествие. Националната гвардия на САЩ не си мърда пръста, защото тя е под командата на Байдън. Абът се позова на конституционното право на щата на самоотбрана поради кризата с мигрантите, която той определи като „инвазия“. Губернаторът разположи режеща бодлива тел по границата, но това негово решение бе пратено във Върховния съд на САЩ, който с 5:4 гласа нареди да се премахне тази тел. Той отказа и обяви, че ще сложи повече режеща бодлива тел...

- ... И бе подкрепен от губернаторите на 25 щата, управлявани от републиканци, които излязоха със съвместно изявление, в което изразиха солидарността си с Грег Абът за „усилването защитата на американските граждани от исторически нива на нелегални мигранти, смъртоносни наркотици като фентанил и терористи, навлизащи в страната“?
- Това са точно половината от американските щати. За нещастие така започват гражданските войни. Но дотам няма да се стигне, не сме в 19 век, ще се разберат. Но положението е сериозно, има явен сблъсък между федералното правителство и щата Тексас.

- Нали идеята за ограда с Мексико бе точно на Тръмп, той бе построил вече голяма част от нея?
- Да, но още в първия си ден в Белия дом Байдън издаде няколко указа, единият от които бе за спиране изграждането на оградата - едни огромни железни панели, които струват милиони, защото Тръмп бе изградил вече няколкостотин мили от оградата. Сега се скапват и ръждясват, въобще една огромна съсипия. Байдън официално възложи на вицепрезидентската си Камала Харис да отговаря за мигрантите, но тя не направи абсолютно нищо. И вече от година губернаторът на Тексас и колегите му от другите гранични щати изпращат автобуси, пълни с незаконни емигранти пред дома на Камала Харис.

- Предварителните избори в два щата - Айова и Ню Хемпшър, донесоха смазваща победа на Доналд Тръмп и оттегляне от надпреварата на двама основни претенденти. Продължава единствено Ники Хейли. Докога според вас ще остане тя на терена?
- Според мен ще бъде до 25 февруари, когато са предварителните избори в Южна Каролина, където тя бе два мандата губернатор. И там ще загуби и това ще бъде много унизително за нея и мисля, че ще се откаже, защото просто няма за какво да продължава повече. Тя има доста добро финансиране, което идва главно от демократически, т. е. от левите донори - това трябва да се знае - например от Холивуд. А според едно социологическо проучване отпреди най-много месец, цели 43 на сто от тези, които сега гласуват за нея на предварителните избори, биха гласували за Байдън на президентските избори. С две думи - Ники Хейли е фалшив консерватор.

- Като продължава участието си не се ли цели тя във вицепрезидентския пост при номинацията на Тръмп?
- Тръмп абсолютно сигурно ще спечели номинацията на десницата и се чуват гласове да вземе Хейли за свой вице. Първо, тя е жена и е цветнокожа. Второ, тя може да привлече по-умерените избиратели на десницата, тези, които са център-ляво, както и една не малка част от независимите избиратели - тези, които гласуват и на ляво, и на дясно. Но в същото време ще отблъсне най-истинските консерватори от дясното крило на Републиканската партия, а там е базата на Тръмп. Не мисля, че той ще я вземе за вицепрезидент. По-скоро няма. Пък и най-големият му син - Доналд младши, го призова да не я взима.

- Много пъти сте казвал, че печелившата двойка на републиканците би била Тръм-Десантис, Десантис се отказа и обяви, че ще подкрепя Тръмп... Има ли той шансове?
- Според мен има такава възможност. Той е истински консерватор и изключително успешен губернатор на щата Флорида. Вярно, те си размениха доста лоши думи с Тръмп, но така е в политиката. Сега са приятели. Десантис е Тръмп номер две, с едно изключение. Той беше против големите локдауни по време на пандемията, които Тръмп все пак наложи, докато беше президент с помощта на другите губернатори. Десантис наложи най-малко локдауни във Флорида, това не се отрази на икономиката на щата и той процъфтява в момента. Това е единствената разлика между тях - Десантис го обвиняваше, че е бил прекалено строг с локдауните, но това е минало. Така че според мен Десантис има шанс.

- Ако Ники Хейли се откаже след 25 февруари, Тръмп остава единственият кандидат на Републиканската партия. И то далеч преди да се приключили предварителните избори...
- Това е уникално! Това е може би най-голямото завръщане в американската политическа история. Нека си спомним къде беше Тръмп преди точно три години, през януари 2021-ва? Заради събитията на 6 януари той беше изоставен от всички - от приятели и съюзници, до него останаха само най-верните му хора. Ако някой тогава беше казал, че само след 3 години Тръмп ще се завърне с гръм и трясък и ще вземе номинацията на десницата, едва ли някой щеше да повярва. Ето защо това е огромно политическо завръщане, което си има своите причини.

- На какво се дължи този триумфален марш? Той няма профил в социалните мрежи, цялата мощ на сегашната администрация е срещу него, както и водещите медии?
- Според мен има няколко основни причини. На първо място - Тръмп е роден лидер, въпреки че не беше политик допреди 7-8 години, а бизнесмен. Той свири на една много тънка струна за обикновените американци - защитава малкия човек. Той казва - аз съм един от вас. Втората причина е слабостта на Байдън, който е най-слабият американски президент от Втората световна война насам. Той се провали навсякъде - и в Афганистан, и в икономиката, и в миграцията - между седем и девет милиона, никой не им знае точния брой, с всичките ужасни последици. Стигна се дотам, че в щати като Ню Хемпшър и Айова, които са далеч от южната граница, избирателите на Тръмп слагат този проблем на първо място. Третата причина е второто нечувано нещо след завръщането на Тръмп - действащият президент на САЩ иска да хвърли в затвора кандидата за президент на другата голяма партия, за да се отърве от него на изборите. Това също е нечувано и се разчете от десните избиратели като абсолютна несправедливост и напомпа популярността на Доналд Тръмп. Особено глупаво е обвинението срещу него в Ню Йорк, че нарочно е надул стойността на своите имоти, за да вземе по-големи заеми. Само че банките, от които той е взел заеми, нямат никакви оплаквания от него, защото си е плащал редовно заемите. Е, къде е вината му?

- Ако не го допуснат на предварителни избори в Колорадо и Мейн, както постановиха техни съдилища?
- Това е част от третата причина - абсурдните съдебни преследвания. Върховният съд на Колорадо лиши Тръмп от участие в изборите в щата въз основа на третата част от 14-та поправка на конституцията, приета - забележете - през 1868 година, веднага след края на Гражданската война. Въведена е заради това, че Александър Стивънс, който е бил вицепрезидент на Конфедерацията, се е кандидатирал за Конгреса. И северняците казали - чакай бе, ти беше вицепрезидент на южняците, ние си проливахме кръвта, ще ставаш член на Конгреса! И приемат тази трета част на 14-та поправка, в която се изреждат длъжностите, за които нямат право да кандидатстват участници в метеж, в каквото сега обвиняват Тръмп за събитията на 6 януари 2021 година. Но в тази поправка думата „президент“ не се споменава и това ясно сочи, че тази поправка не се отнася до Тръмп! Той обжалва това решение на Колорадо и на 8 февруари Върховният съд на САЩ трябва да се произнесе. Почти съм сигурен, че ще отхвърли забраната за участие на Тръмп в предварителните избори, защото това би бил изключително лош прецедент.

- Какво става в Демократическата партия, господин Дъскарев? Ще има ли Байдън конкурент, той е вече на 82 години?
- Има един кандидат, Бил Филипс, бивш конгресмен, който дори участва в първичните избори в Ню Хемпшър, но Байдън не участва. Има и една писателка - Мериън Уйлямсън, но двамата нямат абсолютно никакви шансове. 66 на сто от избирателите на Байдън считат, че той вече е твърде стар. Те си задават въпроси като например как той ще участва в дебати с Тръмп, как ще изкара втори мандат, ако спечели? И може да се случи нещо друго. На конференцията на демократите за номинация за президент Байдън да се появи и да хвърли бомбата, че се отказва от номинацията и делегатите да подкрепят някой друг, например Мишел Обама, която може да обедини левицата. Или да предложи сегашния губернатор на Калифорния Гавин Нюсъм, който е млад и красив ляв политик. Това се е случвало в американската политика през 1968 година, когато президентът Линдън Джонсън се отказа на конференцията и демократите номинираха Хюбърт Хъмфри, който след това загуби от Ричард Никсън. Не изключвам Байдън да разиграе този вариант. Но има една друга възможност, твърде опасна за Тръмп.

- И тази опасност е?
- Тя бе изтъкната и от Хейли, и от Десантис. И тя е, че ако Тръмп получи дори само една присъда до 5 ноември, когато са изборите, не е ясно как ще реагират самите десни избиратели. Те могат да си кажат - как ще гласувам за този човек, ами той е осъден! Това е много сериозен довод и поради тази причина прокурорите ровят и препускат, за да могат да осигурят поне една присъда на Тръмп до 5 ноември. Това е нечувано. Това е целта на американската левица. Но американската конституция позволява да се кандидатираш за президент дори от затвора.

Нашият гост
Огнян Дъскарев е роден в София през 1954 г. Завършва Английската гимназия в столицата и английска филология във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Работил е като преводач от английски в “Техноекспортстрой” в Нигерия и в Южен Йемен. Пътувал е много из Африка, която познава добре. Превел е от английски редица книги между които “Смърт край Нил” от Агата Кристи и “Ние, живите” от Айн Ранд. Журналист и международен анализатор, живее в България и САЩ, с двойно гражданство. Автор на книгата с разкази, есета и публицистика “От другата страна. Избрано” (2020). А наскоро излезе и втората му книга с разкази “Марс и Манхатън”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта