Шефът на джудото пробва сили на... Хималаите

Снимка: Архив

Президентът на федерацията ни по джудо Румен Стоилов реши да си направи необичаен подарък за 60-годишнината си. Навръх личния си юбилей днес европейският шампион по самбо от Варна 82 реши да пробва силите си на.. Хималаите. Идеята узрява от година. И макар че, не прави специална подготовка за това предизвикателство, поне 4-5 пъти в седмицата изминава за час-два с бързо ходене определени километри на Витоша.

„Това е една провокация към самия мен – обяснява той. - Лесно може да се отиде например на Малдивите или на Хаваите... Но ми се ще да видя какви са ми все още възможностите, да преоткрия себе си. Бях говорил с Боян Петров и с Дойчин Василев. Според тях ежедневната ми подготовка за поддържане на форма е напълно достатъчна да преодолея същите километри на надморска височина над 1500 метра...“.

А преходът в Хималаите ще е съвсем истински, даже с шерп. И всеки ден търсачите на силни усещания ще изминават различни маршрути.

Всъщност, не за първи път Румен Стоилов прави кардинална промяна в житейския си път. След 13 години той напусна поста вицепрезидент и на световната, и на европейската федерации по самбо. Причината е невъзможността да съвместява ръководна длъжност и в джудото, какъвто е регламентът. Преди това си тръгва и от председателското място на родната централа. Тогава на

общото събрание никой от делегатите не иска да гласува за оставката му. А вотът идва след увещания от негова страна, че оттеглянето му не е „изоставяне на любимия спорт“. И, че ще продължи да помага. Реакцията е резонна. По време на неговото управление спортът бележи най-големия си възход, а състезателите ни печелят десетки титли. Мария Оряшкова покорява неколкократно световния и европейски връх. Благой Иванов-Багата пък детронира непобедимия дотогава Фьодор Емеляненко на мондиала през 2008 в Санкт Петербург, с което слага край на хегемонията на руснака в бойното самбо. А шокът за Сборная идва пред погледа на президента Владимир Путин.

„Винаги съм казвал на състезателите, че нашата цел са титлите – казва Стоилов. - Защото всички помнят шампионите, а не медалистите.“

Самият той е минал през всички стъпала на спорта. Кариерата му започва като състезател по борба в свободния стил и 7 години е в ЦСКА. После се захваща със самбо и още 16-годишен, докато е в казармата, печели първия си медал при мъжете. А най-големият му успех е европейска титла от първенството във Варна през 1982 г. Става и трети на игрите „Дружба“ две години по-късно. За хората, които го познават от тепиха, той се слави с прякора Непобедимия. Защото срещите си печели с атрактивното изпълнение на коронната си хватка „мелница“. Техниката прилага, както в борбата, така и в самбото. А докато е състезател на „Академик“ участва и в отборни срещи на джудо.

„Както казваше и моят учител професор Райко Петров, всичко в двуборствата е борба – разкрива Стоилов. - И много от прийомите от този древен спорт се използват и в самбото. Предимството е, че си с дрехи и по-удобно е да хванеш противника. Плюс това имаш богатство от ключове на ръцете и краката.“

След като завършва образованието си в НСА, три години Стоилов е помощник треньор в националния ни отбор по самбо. По негово време настоящият ни селекционер Васил Соколов два пъти ликува със световна титла. Впоследствие получава предложение от Израел да тренира техните национали. И докато 4 години е в Тел Авив учи икономика и финанси. Научава и иврит. „Там се развих като личност“, признава Стоилов, който паралелно с това работи и като спортен директор на голям хотелски комплекс.

В добавка към биографията му зад граница, изкарва и първата война в Персийския залив. “Беше си страшничко, чуехме ли сирените, веднага се криехме в бомбоубежищата – спомня си той. - За

щастие Ирак не изстреля химическо оръжие, каквато заплаха имаше....Войната ме научи на независимост.“

През ноември 2018-а самбото направи нова голяма крачка за влизане в олимпийското семейство. Международният олимпийски комитет (МОК) даде временен статут на този спорт, който в следващите 3 години ще получава и ежегодно финансиране. А една от заслугите за това бе на Румен Стоилов. Като вицепрезидент на Международната федерация (ФИАС) българинът предлага ред иновации. Една от тях е слаборазвитите страни в този спорт да получават финансово подпомагане от ФИАС. Така през 2015 камерунката Пол Ситчепинг става първата африканка, медалистка от световно първенство – бронз. А година по-късно на мондиала в София страните участнички вече са рекордни – 88.

Наред със спорта, Стоилов се занимава с бизнес и с политика. Бил е депутат, а сега е съветник в парламента. Признава, че най-комфортно се чувства, именно в сферата на спорта. През есента на миналата година той се захваща с ново предизвикателство. Става президент на родната федерация по джудо, като избира за свой заместник един от най-успешните ни състезатели в този спорт - Даме Стойков. И само за 6 месеца националите ни се връщат отново на пътя на отличията. А голямата амбиция на новото ръководство е медал от олимпиада, който липсва вече 15 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт