България е в топ 5 в ЕС по ръст на икономиката

Ръстът на БВП у нас е с 0,6% спрямо предходното тримесечие, докато в Германия има спад с 0,1%.

Най-добре се представят Унгария и Румъния

БВП достигна 28 млрд. лв. за второто тримесечие

България влезе в топ 5 на страните от ЕС с най-голям ръст на икономиката. През второто тримесечие на годината Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната нараства с 3,3% на годишна база, сочат експресните оценки на НСИ. Отличниците в ЕС са Унгария с 5,1% ръст на БВП и Румъния с 4,6%. По-добре от нас се представят още Полша с 4,1% ръст на икономиката и Литва с 4%, сочат данните на Евростат.

Все още не са публикувани данни за редица страни, които традиционни имат голям ръст на икономиката като Естония, Ирландия, Словения и Малта. Но вече е ясно, че изпреварваме сравнително бързо развиващи се страни като Кипър (3,2% ръст на БВП) и Словакия (+2,5%).

Най-лоши резултати в ЕС са отчетени в Италия (0% ръст на БВП), която вече три поредни тримесечие няма никакъв ръст на икономиката на годишна база. На второ място в негативната класация за най-малък ръст е Германия с 0,4% увеличение на БВП на годишна база. Икономиката на Германия дори отчете спад с 0,1% спрямо предходното тримесечие.

БВП на България за второто тримесечие на годината е 28 млрд. лв., обявиха от НСИ. Крайното потребление формира 76,3% от икономиката на страната и нараства с 2,7% на годишна база. Инвестициите осигуряват 20,2% от икономиката и се увеличават с 2,2%. Външната търговия също има положително влияние върху ръста на БВП като износът на стоки и услуги се увеличава с 3,3% на годишна база, а вносът намалява с 5,5%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика