Клетва за феърплей във футбола пред Борисов (обзор)

Бизнесмените Гриша Ганчев, Васил Божков, Георги Домусчиев и президентът на БФС Борислав Михайлов седнаха от едната страна на масата, а от другата представителите на държавата, начело с премиера Бойко Борисов. Снимка: Министерски съвет

Безпрецедентна среща на премиера с клубните босове Божков, Ганчев и Домусчиев

Главният прокурор и вътрешният министър участваха в разговорите с “Лудогорец”, “Левски” и ЦСКА

Дискутират проблемите час и 15 минути

Безпрецедентната среща на най-високо ниво в българския футбол, за която “Труд” информира обществеността, стана факт. В понеделник точно в 11 часа, броени дни преди старта на новия сезон в Първа лига, премиерът Бойко Борисов събра в своя кабинет босовете на грандове “Лудогорец”, “Левски” и ЦСКА. В Министерски съвет по реда на пристигане се появиха бизнесмените Георги Домусчиев, Гриша Ганчев и Васил Божков. Освен собствениците на трите клуба, в сградата на бул. “Дондуков” №1 бе привикан и Борислав Михайлов, президентът на БФС. Присъстваха също главният прокурор Сотир Цацаров и неговия заместник Иван Гешев, както и министърът на вътрешните работи Младен Маринов. А министерството на младежта и спорта бе представлявано от Гошо Гинчев, съветник на министъра Красен Кралев, който е в отпуск и се възстановява от операция.

Последното събитие от подобен характер у нас бе през 2003 година, но тогава в хотел “Родина” липсваха висши представители на държавата и магистрати.

Срещата “тежка категория” се свика само 4 дни след писмото на ЦСКА до БФС за преразглеждане на телевизионните права заради четворен сблъсък на интереси от страна на Кирил Домусчиев. Той обаче не се появи в Министерски съвет, но първи пристигна неговият брат Георги като съсобственик на телевизията с право да излъчва българското първенство до 2021 година, футболния клуб “Лудогорец” и компанията “Футбол Про Медия”. Минути след това “онзи джип”, извел Михайлов от задния вход на стадион “Васил Левски” след загубата от Косово (2:3), остави Първия на футбола ни пред входа на Министерски съвет. Гриша Ганчев бе трети, а последен дойде Васил Божков, придобил “Левски” чрез свои фирми през февруари тази година.

В 12.15 часа срещата приключи, а главните действащи лица напуснаха по абсолютно същия ред. Единствен босът на “сините” финтира успешно чакащите го журналисти, излизайки през служебния вход, намиращ се откъм ул. “Сердика”. Божков и Домусчиев не взеха отношение по темата, а от думите на Михайлов и Ганчев стана ясно, че срещата е генерирала обещание “да има феърплей в шампионата...”. Нещо, което звучи ако не абсурдно, то поне като признание, че досега правилата за честната игра са били чужди на футболния ни елит. А за да бъде пиесата класическа Михайлов обяви - “бил чувал, че имало натиск над съдиите”. Но едно е да кажеш - друго да докажеш. Дано поне висшите прокурори в кабинета на Борисов да са разбрали точно смисъла на въпросните слова. В противен случай ще излезе, че срещата е била само с фиктивен и нищожен характер. Защото в България дори всяко чудо е за 3 дни, а именно толкова остават до първия мач от новата кампания в родния футбол...

 

Министър-председателят: Скандалите започнали още във финала за Суперкупата

Без напрежение по терена и трибуните

Бойко Борисов излезе с кратък коментар в часовете след проведената среща с президентите на водещите клубове у нас. Премиерът изрази увереност, че през новия сезон в Първа лига ще властват принципите на честната игра, а не задкулисни игри.

“Проведох среща със собствениците на трите водещи футболни отбора - Георги Домусчиев (“Лудогорец”), Васил Божков (“Левски”) и Гриша Ганчев (ЦСКА-София), за да обсъдим началото на футболното първенство с оглед на спокойното му протичане - написа Борисов в своя профил във Фейсбук. - Те заявиха, че отборите им ще бъдат водени от принципите на честната игра и няма да се допуска напрежение на терена, което да се пренася към агитките”.

Присъствали на срещата разкриха, че Борисов е коментирал, че скандалите са започнали още във финала за Суперкупата “Лудогорец” - “Локо” (Пд) на 3 юли и това светнало лампичка за срещата. “Игра с рамо се отсъди фаул”, споделил премиерът за една от немалкото спорни ситуации.

 

Младен Маринов, министърът на вътрешните работи:

Няма да допуснем уговаряне на срещи

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов обяви след срещата на собствениците на водещите футболни клубове с премиера Бойко Борисов, че МВР ще вземе мерки да не се допуска купуване на мачове, както и натиск на длъжностни лица и на футболисти.

“Това, което ние ще предприемем обаче няма как да го обявя - разкри той. - Нашият фокус ще е върху това да не се допуска купуване на срещи. Поведението на агитките е до голяма степен функция на това, което се случва в отборите, футболния терен и отношенията между собствениците на клубовете. Много е важно там да има феърплей, а не напрежението да рефлектира върху феновете и качеството на спорта. Не само на футбола”.

Младен Маринов добави, че има сигнали за нередности в българския футбол и те са оповестени.

“Познавате ме, аз говоря само, когато има факти - добави министърът на вътрешните работи. - Премиерът Бойко Борисов искаше да седнем на една маса и да начертаем план как да не се стига до това нещо”.

 

Борислав Михайлов, президент на БФС:

Без конфликт на интереси за телевизионните права

Шефът на централата не знае да има натиск върху реферите

Президентът на БФС Борислав Михайлов заяви, че няма конфликт на интереси за телевизионните права. През миналата седмица ЦСКА изпрати писмо-сигнал до БФС, което бе именно заради тв-правата. Клубът обвини Кирил Домусчиев в четворен конфликт на интереси като собственик на излъчващата шампионата “Нова Броудкастинг Груп”, на участника в първенството футболен клуб “Лудогорец”, на фирмата оперираща с тв правата “Футбол Про Медия” и четвърто - член на изпълкома на футболната централа, която администрира първенството. От “Армията” поискаха друга телевизия да предава мачовете на ЦСКА като се отчисляват пари съответно към БФС и съперниците на “червените”.

“Да, г-н Ганчев сподели своите притеснения - разкри Михайлов. - БФС ще събере своите адвокати, тъй като има подписан договор преди 4 години. Ние няма как да решим проблем, в който може да има конфликт на интереси. БФС не е такъв орган. Такъв е Комисия за защита на конкуренцията. Тя е прегледала процедурата за “Нова”, която предава първенството, при сделката с Кирил Домусчиев за закупуване на тази медия и не са направили забележка. Ще бъде отговорено официално на ЦСКА”.

Шефът на родната футболна централа добави, че не знае да има натиск върху родните съдии.

“Големите клубове си стиснаха ръцете, което се случва много рядко - отбеляза Михайлов. - За натиск върху съдиите само се говори. Ако има такъв, мерки ще бъдат взети. Всички знаят моя телефон и нито един рефер не ми се е обаждал за 14 години. Лесно е да се каже, трудно да се докаже. Инициативата за срещата е на премиера Бойко Борисов. Той се грижи за цялата държава. Благодарим му за срещата.”

 

Гриша Ганчев, собственик на ЦСКА:

Разбрахме се да няма купуване на мачове и съдии

Босът на ЦСКА Гриша Ганчев разкри, че на срещата между него, собственика на “Лудогорец” Георги Домусчиев и силния човек в “Левски” Васил Божков при министър-председателя Бойко Борисов, са обсъждали феърплея преди началото на новия сезон.

“Договорихме се, дано да е за последен път и да има феърплей - каза Ганчев. - Разбрахме се да не се купуват мачове, да не се купуват съдии, да не се “пробиват” отбори. И да победи най-добрият”.

Относно казусът с ТВ правата, босът добави: “Това ще го решат компетентни органи - български, европейски и т.н.”.

Междувременно от “Левски” ще решават до края на седмицата дали също да внесат в БФС писмо-сигнал за тв правата в родното първенство.

 

УЕФА погна “лъвовете”

Разследват България за мачовете с Чехия и Косово

Сериозно наказание грози българския футбол, стана ясно след срещата на президентите на родните грандове с Бойко Борисов. Според Борислав Михайлов, президентът на БФС, от УЕФА е започнала разследване заради поведението на родните фенове по време на европейските квалификации с Чехия (1:2) в Прага (1:2) и Косово (2:3) в София през юни. Дисциплинарната комисия на Европейската футболна централа вече е отворила процедура срещу “лъвовете” заради проявен расизъм в последния мач. Тогава дори агитки на двата тима се спречкаха в ложата на Сектор А на националния стадион “Васил Левски”, но до по-сериозен инцидент не се стигна. Много е вероятно обаче от Нион да затворят частично съоръжението в София за двубоя България - Англия през октомври.

Подобни проблеми не са чужди и на родните клубове. Именно заради подобни провинения “Левски” ще домакинства в следващите 2 мача от европейския турнири пред празни трибуни. А през 2017 година клубът изтърпя друга подобна санкция в двубоя с “Хайдук” (1:2).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ