Румяна Арнаудова: Обвиняем за престъпната схема в Медицински университет е заплашил разследващите

Едно от обвиняемите лица за незаконен прием на студенти с фалшиви документи в Медицинския университет в София е отправило сериозна заплаха към разследващия екип на прокуратурата. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по БНТ. Екипът се състои от двама прокурори, трима следователи, подпомагани от агенти на ДАНС и ГДБОП.

Заплахата била "Ще плачете с кървави сълзи". По думите на Арнаудова разследващите ще подготвят писмен доклад за това поведение, което е възбудило основателен страх у екипа. Тя коментира, че не бива да се допуска подобно отношение към разследващите и ще бъдат предприети действия от страна на главния прокурор за недопускане на подобни случаи.

Специализираната прокуратура повдигна обвинение на шестима души за незаконен прием на студенти с фалшиви документи в МУ-София. На обвиняемите е определена мярка за неотклонение парична гаранция от по 200 хил. лв за всеки от тях. Седмица по-рано при акция на ГДБОП бяха иззети документи и отведени за разпит служители на университета.

По данни на прокуратурата организираната престъпна група е действала 2015- 2017 година. Чрез фирма посредник са набирани желаещи да станат студенти. След това са били записвани с фалшиви документи, а изпитите им се уреждали от длъжностни лица в Медицинския университет. Приемането по този начин е струвало между 40 000 - 50 000 евро. До момента са установени над 20 чуждестранни студенти, приети чрез престъпната схема.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право