Биляна Сивова: Как си подарих един месец вълшебство

Биляна Сивова: Как си подарих един месец вълшебство

Така младата жена нарича своя първи престой в клиниката за 20-дневно гладуване и десет дни захранване, които са преобърнали представите є за храненето, здравето и причините за болестите

Биляна е весела и енергична млада жена, на 41 има три деца - момче на 18 и две момичета - на 14 и 7. В клиниката идва за първи път в началото на юли, но без децата си. И без особени здравословни проблеми, като изключим леко повишеното кръвно. За този месец, който ще запомни като най-прекрасната си почивка досега разказва Биляна Сивова: 

“По професия съм зооинженер, работя по специалността си към един животновъден комплекс в Стара Загора, а отделно от това с мъжа ми имаме и свой частен бизнес. И двамата искахме трето дете, но за да мога да забременея, трябваше да вземам 6 месеца прогестерон. Заради този хормон и заради обездвижването качих много килограми, които не успях да сваля след раждането. В последните две години се взех в ръце и с много воля и мъка свалих 20 кг (от 103 след раждането станах 81 кг). Какви ли не диети и хранителни режими пробвах. Уморих се от тези постоянни усилия, както и то работата, която беше доста изтощителна. И затова реших да си направя подарък - да отида в клиниката на д-р Емилова и да пробвам режима на плодове и чай.

Дойдох и... останах цял месец. Двадесет дни бях на плодове и чай и сега приключвам със захранването. Свалих цели 8 кг за този месец - с лекота и с удоволствие. От тях - 4,5 кг са мазнини, това са токсините, които тялото ми е задържало. Тъй като съм с ниско кръвно, кръвното което имах преди да дойда в клиниката, не ме караше да се чувствам добре - беше 130 на 80. Сега е леко намалено и се чувствам отлично. Всъщност нямам някакви особени здравословни проблеми, но имам наследствена предразположеност към диабет тип две. И още в началото от лекциите на д-р Емилова разбрах, че гладолечението е най-добрата превенция на този тип диабет. Да, точно затова наричам този месец вълшебство, защото лекциите, кулинарните училища на Веско Станков, разговорите с лекарите, с много пациенти, с които станах приятелка, ме накараха да прогледна и да преразгледам изцяло начина си на живот.

Много грешни представи съм имала за причините, които пораждат диабет тип две, много грешни представи съм имала и за това как някои храни действат на организма ми. Всичко това е една нова вселена от знания. С тях ще променя режима си, когато се върна в къщи. Не мисля, че мога да спра месото, но ще си наложа дисциплината да ям не повече от веднъж седмично, за сметка на пълнозърнести и бобови храни, които незаслужено съм пренебрегвала досега. Зеленчуците и плодовете отдавна присъстват в семейното ни меню, защото сами си ги произвеждаме, но сега знам колко ценно е за човешкия организъм да има освен природосъобразен режим на хранене, и свое време за детоксикация. Решила съм да направя още едно дълго гладуване след няколко месеца, а дотогава ще оставам на плодове и чай до обед, това също е време за детокс на тялото.

Вълшебният месец в Боровец ще запомня и с радостта от общите походи, гимнастиката на открито под вековните борове, с часовете по танци, каланетика, йога, с концертите на известни музиканти и с цялата интересна общност от хора, които срещнах тук. Не съжалявам, че дойдох сама. И вече си мисля за следващото идване. Всяка жена се нуждае от време само за нея, от грижи за себе си. За да е пълноценна като жена и майка. Това са простички правила, но ако човек ги следва, ще се чувства добре и ще бъде здрав.

Салата нисоаз (веган вариант) 


 
Името на салата идва от района на Ница, Франция. Традиционно се приготвя с филета аншоа, но има и много други варианти, сред които е и веган салата нисоаз.

Продукти:
1/2 кг картофи
2 големи домата
200 г. зелен фасул
100 г. маслини
2 супени лъжици каперси
1 чаена лъжичка горчица
рукола, шепа магданоз
зехтин, балсамико сол, черен пипер

Картофите се сваряват и нарязват на едри парчета. Зеленият фасул се бланшира, докато омекне. Доматите се нарязват на парчета. Смесват се обезкостените маслини, горчицата и каперсите и се правят на паста. С нея се овкусява салатата, добавя се зехтин, сол малсамико, накълцания магданоз и руколата.

Най-четени

На живо

Подкаст с Виктор Блъсков: Неизбрани чужденци диктуват на български медии - Соня Момчилова