Традицията повелява на Гергьовден да се яде агнешко месо, може и ярешко. Но дори след края на празника, има интересни и много вкусни рецепти с това месо, които си заслужава да опитате.
Агнешкото месо обикновено се пече във фурна, има и рецепти за готвено със зеленчуци. Колкото и да е младо, то има доста подкожни тлъстини. Не случайно често се комбинира с картофи или ориз, които поемат мазнината. Пече се дълго време на умерена до слаба температура, затова трябва да се полива със соса или най-добре да се покрие с фолио.
Агнешка курбан чорба
Необходими продукти:
800 г агнешко месо с костите
1 глава лук
100 г целина
1 морков
1 суха люта чушка
1 с.л. доматен концентрат
1/4 ч.ч. перлен ориз
1 връзка джоджен
1/4 връзка магданоз
1 с.л. брашно
2 скилидки чесън
2 с.л. краве масло
2 с.л. олио
1 яйце
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Агнешкото месо се вари на слаб огън до готовност. След това бульонът се прецежда, обира се месото от костите, а дреболиите се нарязват на кубчета. Лукът, морковът и целината се нарязват на кубчета, а чесънът – на ситно. Запържват се заедно с лютата чушка в сгорещените масло и олио. Прибавят се брашното и доматеният концентрат и се запържва за кратко. Налива се бульонът и се оставя да къкри за около 10 минути, докато зеленчуците омекнат. Прибавят се месото, дреболиите и оризът. Оставят се на слаб огън, докато оризът стане готов. Яйцето се разбива добре и се прибавя към горещата супа на тънка струйка, през цедка. Трябва да се пресече (да стане на парцали). Супата се сваля от огъня и се овкусява със сол и черен пипер. Поръсва се с накълцаните на дребно магданоз и джоджен и се поднася.
Агнешка дроб сарма със заливка
Необходими продукти:
1 комплект агнешки дреболии
1 голямо агнешко було (ако има)
1 ч.ч. ориз
1/2 ч.ч. по равно олио и краве масло
3 връзки пресен лук
2-3 стръка пресен джоджен
1/2 връзка пресен магданоз
червен пипер
черен пипер, сол
За заливката:
2 яйца
1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. кисело мляко
Начин на приготвяне:
Измиваме много добре агнешките дреболии. Слагаме ги в тенджера с леко подсолена вода и ги оставяме да се сварят добре. След като са сварени, ги нарязваме на малки парчета. В тиган се сипва олиото и към него се добавят нарязаният на ситно пресен лук, запържва се и се прибавя измитият и изчистен ориз. Запържва се и той. Накрая се слагат подправките - нарязаният магданоз, червеният и черен пипер, сол на вкус. Разбърква се много добре. В по-голяма тава се слагат нарязаните дреболии и оризът с подправките и се размесват добре. Булото и маслото се нарязват на малки парчета и те се слагат в тавата. Накрая се наливат 3-3,5 чаени чаши от бульона, в който са врели дреболиите. Тавата се слага в предварително загрята фурна и ястието се пече на 180-200 градуса до пълната готовност на ориза. За заливката разбиваме добре яйцата, прибавяме киселото мляко и брашното. Разбиваме всички продукти добре до получаването на каша. Сипваме я върху ориза с дреболиите, така че да покрие цялата повърхност на тавата, и връщаме отново във фурната. Печем, докато заливката порозовее.
Пълнена агнешка плешка
Необходими продукти:
1 агнешка плешка
1 агнешки черен дроб
1 агнешки бял дроб
2/3 ч.ч. ориз
1 връзка пресен лук
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка пресен джоджен или 1 с.л. сух
1/2 ч.л. черен пипер
1 с.л. червен пипер
4 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Първата стъпка е подготовката на плешката. За да можете да я срежете и да получите “джоб”, трябва да е оставена с 2-3 ребра при разфасоването на агнето. С остър нож разцепете внимателно плешката под кожата в посока от ребрата към бута. Оформя се “джобът”, в който ще пълните плънката. Разширете го с ръка. Докато подготвяте плешката, слагате белия и черния дроб да се сварят за около 20 минути. Сгорещявате олиото в дълбок тиган или тенджера, след което изсипвате измития ориз и ситно нарязания лук в него, разбърквате, докато оризът стане прозрачен. Нарязвате черния и белия дроб на ситно и ги добавяте към ориза. Слагате също ситно нарязаните магданоз и джоджен, както и три черпака от бульона, в който са врели дреболиите, черния пипер и сол. Оставяте плънката да ври, докато оризът поеме напълно течността. Последната стъпка е същинското пълнене. Осолете плешката отвътре и отвън и напълнете получения “джоб” с плънката. Притискайте плънката плътно в получената кухина. Ако остане плънка, която не можете да съберете в плешката, добавете малко вода и я сварете отделно. Зашийте пълнената агнешка плешка с голяма игла и дебел конец. Имайте предвид, че трябва да зашиете отвора плътно, тъй като при печене оризът набъбва може да излезе. Намазвате напълнената и зашита плешка с олио и червен пипер. Слагате я в голяма тава и добавяте 0,5 л вода. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 2,5-3 часа, като периодично заливате плешката с по няколко лъжици от соса в тавата, за да остане сочна и да не изгори.
Агнешко книжен кебап
Необходими продукти:
750 г агнешко месо
750 г кромид лук
1/2 ч.ч. (100 г) топено масло
1/2 ч.ч. (100 мл) бяло вино
3-4 зърна черен пипер
1/2 връзка джоджен
1/2 връзка магданоз
5 люти чушки
сол
Начин на приготвяне:
Месото се почиства от ципите и костите, нарязва се на малки късчета, поръсва се със солта, смления черен пипер, дребно нарязаните лук, магданоз и джоджен, виното и част от маслото и се оставя да престои 2-3 часа на хладно място, като се прибавят и целите лютиви чушки. Разделя се на порции и се увива в намазана с масло пергаментова хартия. Пакетчетата се нареждат в тава, намазана с масло. Ястието се полива с останалото масло и се пече във фурна на 200 градуса. При поднасянето пакетчетата от месото се разрязват по средата.
Агнешко задушено по манастирски
Необходими продукти:
1 кг агнешко месо
1/2 ч.л. смлян черен пипер
2 с.л. брашно
2 с.л. олио
1 жълтък
сокът на 1 лимон (или на върха на ножа лимонтузу, размито в 1 ч.л. вода)
Начин на приготвяне:
Нарязваме агнешкото месо на големи хапки, които поръсваме с черния пипер и със сол на вкус. Всяко парче овалваме в брашното и леко запържваме в загрятото олио (или същото количество краве масло). Парчетата нареждаме в тенджера. Наливаме толкова топла вода, колкото е необходимо, за да покрие месото, и на тих огън под похлупак варим, докато месото напълно омекне. Отделно разбиваме жълтъка с лимоновия сок (лимонтузуто), смесваме го с 1-2 супени лъжици от соса и го сипваме в ястието, което разбъркваме с дървена лъжица. Държим тенджерата на огъня, докато сосът се сгъсти. Поднасяме веднага.
Турски кебап
Необходими продукти:
1 кг агнешко месо
3 глави лук
2 моркова
1 с.л. оцет
2 домата
300 г картофи
100 г грах от консерва
1 връзка копър
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в тенджера и запържете месото до зачервяване. Прибавете нарязаните лук, моркови, половината копър. подправете със сол и черен пипер. Запържвайте за още 10 минути на умерен огън, като разбърквате. Добавете оцета и ситно нарязаните домати. След 5 минути долейте чаша гореща вода. Похлупете съда и оставете да се готви около 1 час или докато агнешкото стане крехко. Прибавете картофите, граха и гответе още 15-20 минути. Готовият кебап поръсете с останалия копър и поднесете.