Димитрий Стефанович, синът на майстор Миро: На Балканите ядем първо с очите (СНИМКИ)

Снимки: Анита Иванова

Сръбската кухня е за бохеми

Храната за сърбите не е само да се засити стомахът, а нещо много повече от това. То е традиция, веселба и дори създаване на нови приятелства...

„Най-характерното в сръбската кухня е месото. Има части в Сърбия, където някои неща са предпочитани. Например, в Лесковац, Южна Сърбия, най-характерното е каймата, а за Централна Сърбия това е чевермето, в Западна Сърбия пък е баницата на жар, да кажем. В месото, в нашата кухня, не слагаме много подправки в месото, само сол. Това е разлика с българската скара“, каза пред „Труд news” Димитри Стефанович, син на покойния майстор-готвач Миро.

Несъмнено на Балканите трапезата, по традиция, е в изобилие.

„Ние сърбите, и не само, обичаме пълна маса. Да има месо, разядки и вино и ракия. Една плескавица и вешалица, например, могат да се сервират по-различен начин, например в една голяма лопата. Тази идея я видях в Хърватска. Там поднасят по този начин, защото хората на Балканите се храним много обилно. Ядем първо с очите. Самият аз съм ходил поне в 5-6 ресторанта със звезди „Мишлен“, дори в Белград Джейми Оливър направи един такъв, но аз не съм възпитан така. Да, много неща се променят и при нас, но традицията побеждава“, каза пред нашата медия още наследникът на майстор Миро. 

Освен месото, отбелязва, че в сръбската кухня истински специалитет може да бъде и баницата на жар, като припомня, че в България едно време също се е правила такава, но изисква повече време.

„В България се е казвало баница под връшник. Хората явно са го забравили, защото вече не се прави, а то е специфично, тъй като корите се месят, после се дърпат, оставят се да поседят малко и се пекат на жар, като отгоре се слага метален капак. Ние вече сме отвратени от всичко истинско, защото сме свикнали с изкуственото. Хубаво е да се върнем към традицията и „старото“ да се възроди“, отбелязва той.

Той определя сръбската кухня като „бохемска“. В Белград, неслучайно има и улица на бохемите, а именно ул. „Скадарска” (или „Скадарлия“, както ѝ казват мнозина). По калдъръмите там има множество механи с типичните сръбски гозби и музика на живо. 

ул. "Скадарска" в Белград

„За сърбите кафаната е начин на живот. Това е дух, хората се отпускат, не е само ядене набързо. Освен това музиката също придава атмосфера“, категоричен е Димитрий.

Самият той и вече покойният му баща са били част от компанията на не една и две сръбски звезди, сред които едни от най-големите, като Цеца, Кеба, Мирослав Илич, Весна Змиянац и др.

Майстор Миро, Цеца и Димитрий

Определя баща си като добър родител, но строг ръководител.

„В работата беше много критичен, в живота по-малко“, казва с усмивка наследникът. 

Най-четени