Британските фермери вече тъгуват за българите и румънците

Все по-малко сезонни работници откликват на офертите за бране и жътва в Обединеното кралство

Понижава се квалификацията на кадрите

За британските фермери става все по-трудно да намират сезонни работници. Компанията Beverly Dixon, която е една от най-големите ферми за зеленчуци във Великобритания, вече трудно успява да привлече около 1500 сезонни служители, които са необходими за брането на марули, репички и лук.

“В минали години, когато привличахме работници от България и Румъния, канехме 300 души, а откликваха 600. Сега каним 600 души, а се отзовават 100. Освен това тези, които кандидатстват, са по-малко образовани и с по-лош английски”, разказва директорът на отдел “Човешки ресурси” в Beverly Dixon. Както всички британски селскостопански производители, и тази компания разчита до голяма степен на работници от Източна Европа, които да отидат във Великобритания за жътвата и брането от април до ноември.

Компаниите повишават възнагражденията

С всяка следваща година от референдума за Brexit през 2016 г. насам обаче привличането на между 60 хил. и 70 хил. сезонни работници на Острова става все по-трудно. Това кара компаниите да повишават възнагражденията и да харчат повече за привличането и задържането на служителите. Обединеното кралство се конкурира за селскостопански работници със страни като Германия, Испания и Холандия, а понижаването на курса на паунда означава, че въпросните служители биха печелили по-малко, ако изберат да отидат в Кралството.

Браншови организации като Национален фермерски съюз и Британски летни плодове са предупредили правителството, че надеждният достъп до работна ръка е от ключово значение за производителите на плодове и зеленчуци, които са едни от най-печелившите и най-малко разчитащите на субсидии земеделски бизнеси във Великобритания. Тъй като обаче новият британски премиер Борис Джонсън настоява Кралството да излезе от състава на Европейския съюз (със или без споразумение) на 31 октомври, когато жътвата все още не е приключила, фермерите са притеснени как ще се справят с дейностите си по събиране и опаковане на продукцията през следващите седмици и месеци.

Свободата на придвижване приключва

Изявлението на британското правителство от миналата седмица, че свободата на придвижване на европейски граждани от и към Великобритания приключва на 31 октомври в случай на Brexit без споразумение (т.нар. “твърд Brexit”), без да има яснота какво означава това в детайли, задълбочи объркването сред земеделските стопани. Въпросната неяснота също така затруднява фермерите да убедят сезонните работници, които вече са във Великобритания, да дойдат пак през следващия летен сезон.

Припомняме, че преди референдума във Великобритания през 2016 г. агитиращите за напускане на ЕС (сред които беше и Борис Джонсън) изтъкваха като довод за излизането от Блока фактът, че така ще спре потокът от българи и румънци към Кралството, които заради по-ниските си изисквания за заплащане “открадвали” работни места от британските граждани.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Financial Times

Този уебсайт използва "бисквитки"