Кметът на Видин д-р Цветан Ценков пред "Труд": Ще направим отново Видинския панаир международен

Казах на Херо Мустафа да стане посланик на Видин в Америка

Избраният донякъде изненадващо за кмет на Видин доктор кардиолог Цветан Ценков ходи още от първия ден с велосипед на работа - като „мярка“ срещу разхищенията в общината.

Той направи някои структурни промени в администрацията, освободи пенсионерите и на тяхно място назначи млади кадри. Твърди, че инвестициите ще потекат към града, тръгне ли новата магистрала между Видин и Ботевград. Твърдо е решил да спре течовете в общината и да въведе много строга финансова дисциплина. Разговаряме за тези и други негови действия и намерения.

- Господин Ценков, първият ми въпрос към вас е във връзка с разпространението на коронавируса. Град Видин се намира на две граници и в района има три гранично-пропускателни пункта. Доколко тук опасността от заразата е по-голяма в сравнение с други градове в страната? Имам предвид и това, че голяма част от хората от региона работят в Италия?

- Надявам се държавата да направи всичко необходимо за ограничаване на достъпа на хора, които имат вирусно заболяване. Но ние сме на границата, това е вярно, и мен ме притеснява това, че от средата на март тук ще започнат да слизат много туристи с круизните кораби по Дунава.

- Очаква се туристите с круизните кораби да бъдат над 100 000, може да стигнат и 150 000.

- Надявам се да се справим с проблема с помощта на така наречените термокамери, които да се доставят навреме на гранично-пропускателните пунктове. Надявам се тази световна пандемия да подмине България така, както казва баба Ванга в нейните пророчества. Да се надяваме, че както Господ за климата ни пощади тази година, също така и за пандемията ще ни пощади.

- Когато седнахте на кметския стол вие заявихте, господин Цанков, че няма да вдигате местните данъци и такси. Обещахте, че първо ще направите ревизия, за да се разбере каква е събираемостта на налозите, за да прецените как ще постъпите. Каква е ситуацията сега?

- Установихме, че събираемостта на данъците е 57 на сто. Това значи, че ние не сме си свършили работата и аз нямам основание да увеличавам налога на баба Иванка, или на Бай Иван, защото ние не сме си свършили като институция работата. Не става дума само за редовите граждани, но става дума и за големите данъкоплатци. Бъдете сто процента сигурен, че ще ги дам на съдия - изпълнител. Защо е нужно общината да ги търпи, не знам... Освен това се надявам да подобрим събираемостта на местните данъци и такси от статистически наистина влизащите в община Видин туристи. Постъпления в бюджета може да дойдат също от реорганизацията на 1000 паркинг места в синята зона. В бюджета са подсигурени вече средства за закупуване на собствена техника, с които ще се улесни дейността по сметосъбиране, сметоизвозване и поддръжка на зелените площи в парковете и централната пешеходна зона.

- Наскоро вие установихте, че има течове от постъпващи в общината средства и дадохте случая на прокуратурата. Има ли вече яснота за сумите, които са били присвоявани от служителя на гише в общината, за който съобщихте пред медиите?

- Не искам да коментирам повече случая, преди да си свършат докрай работата разследващите от специализираната прокуратура. Но засега мога да кажа, че става дума за стотици хиляди левове... Служителят е действал по най-простия способ, като парите са отивали от гражданите директно в неговия джоб. В този смисъл смятам да въведем ПОС-терминали на всяко гише, за да има минимален достъп до парите на хората.

- В началото на кметския си мандат вие заявихте, че ще давате път на младите в администрацията, за сметка на пенсионерите. Как се развиват нещата в това отношение?

- Да, тази моя идея вече се реализира и показва много добри резултати. Постепенно се освобождават хората на пенсионна възраст и на тяхно място се назначават млади кадри. Вече са освободени петнайсет служители от администрацията на пенсионна възраст. Установихме, че свежите кадри показват много по-голяма експедитивност и действат с много по-голяма енергия.

- Преди няколко години в града имаше поне 10 предприятия, които осигуряваха поминък на хората. На тяхно място сега не се вижда нищо, което да ги е заместило в съвременните условия...

- Предприятията са били не десет, а петдесет и две предприятия в три индустриални зони... Аз смятам, че нещата ще се променят с изграждането на скоростния път. Като кмет правя всичко възможно, защото аз съм и първият, който е подписал първата подписка за изграждането на магистралната отсечка Видин-София. Слава Богу, правителството разбра колко е важно това, защото 3 000 тира вървят... Само че в разговора ми с посланика на Румъния и с румънските кметове си говорим как точно да направим така, че да упражним влияние върху румънската страна, че да изградят отсечката там. И тогава ще се пътува с около 200 километра по-кратко от София до Виена, отколкото през Сърбия, още повече, че ти не излизаш от Еврозоната. Така че пътят и акцентирането върху изграждане на тунели през прохода „Петрохан“ е една от най-приоритетните задачи на Северозапада като регион.

- От опозицията ви опонират, че приказките за това как във Видин ще потекат инвестиции и как ще стане „перлата на Дунав“ само заблуждават хората...

- Естествено, че инвеститорът отива там, където му е най удобно. Ние сме най-близката точка до Европа, а - това мога да ви го докажа - в Румъния вече всичко е обхванато като работна ръка по региони. Да не говорим за Унгария. Така че видинският регион има потенциал от 25 хиляди семейства, пръснати по света и голяма част от тези хора биха се върнали. Разговарям с един от най-големите инвестиционни фондове, който се управлява от един наш съгражданин, който живее в Монте Карло, син на известен видински професор. Тези хора сами ме търсят. И аз - когато говоря по време на предизборната кампания, че Видин има огромен потенциал, защото имаме много съграждани, които работят на възлови места по света. Ако се размърдаме и използваме този потенциал, аз съм сигурен, че ще имаме успех.

- По последни данни през Дунав мост 2, откакто съоръжението работи са преминали над пет и половина милиона превозни средства. Печели ли общината нещо от таксите?

- Общината ще започне да печели, когато започне да работи новата магистрала и ние се преборим да има паралелна лента, която да осигурява достъп до всеки един имот. Там ще се открият много работни места. Аз поне знам за над 30 обекта - паркинги, хранителни заведения... Ако всеки от тях открие по 10 работни места, направете сметка колко семейства са това.

- Вие като лекар, разбира се, сте съпричастен към съдбата на видинската болница, която от доста време е в окаяно финансово състояние. Закриват се отделения, какво да се прави?

- Проблемът не е единствено във видинската болница, а той се отнася и за всички други болници в областните центрове в страната. Няма как един току що завършил млад лекар в България да взима по-малко, отколкото шофьор в градския транспорт. Един млад лекар у нас постъпва на работа със 700-800 лева заплата, а в Румъния стартовата заплата на същият лекар е 1500 евро. Проблем в случая е чисто човешкия фактор. В болницата средната възраст е над 50 години. А какво правим след 10 години? Трябва да се дадат преференции за младите лекари като в съседните държави. Нека да дадат по 2-3 хиляди лева заплати на колегите, да видите как ще напълни болницата с млади хора. Работил съм в чужбина и там разбрах какво значи да си доктор. Но в доболничния сектор няма проблеми, там се действа доста по-експедитивно, отколкото показва практиката в други държави. Така че, проблемите са там, където се формира националната здравна политика. Моето мнение е, че България трябва да поеме пътя на немския модел в болничната система.

- Заявихте неотдавна, че замисляте промяна на облика на Видинския панаир и че от място за скара-бира и чалга да се превърне в изложение на индустриални стоки..

- В България навремето имаше два международни панаира - Пловдивският и Видинският. Моята идея е следната. Да се опитаме още тази година - в някакъв вид, да възстановим международния видински панаир на старото му място - в парка „Нора Пизанти“, който е даден като дарение на общината. Това може да стане през камерите на занаятчиите, през търговско-промишлените палати на съседните четири балкански държави. Искам да направим нещо смислено. Не искам да обидя тези, които обичат чалгата и пачангата. Нищо не пречи да има бирарии на наши производители на скара, ще поканим и сърби, и румънци и да видим какво би могло да се случи.

Така че ще се опитаме да променим визията на панаира на мястото, където се намираше преди паркът „Нора Пизанти“ и това да стане едно постоянно тържище, с постоянни изложбени зали.

- Режисьорът Максим Минчев, който направи филм за Левски и който е родом от Видин, предложи в града да започне да се провежда филмов фестивал. Идеята не е ли малко екстравагантна?

- Не. Не е. Смятам, че е резонно да се случи тук подобен фестивал, имайки предвид, че градът е значим от историческа и културна гледна точка. Дори за такъв фестивал ми говори заместник-министърът на културата Румен Димитров. През юни и юли пък ще се проведе международен фолклорен фестивал на дунавските градове от Германия до Украйна.

- Докъде стигна ремонтът на градския театър, който е първият построен в страната и където бяха хвърлени доста средства? Ще започнат ли скоро в него да се играят представления?

- Ремонтът вече приключил, но там не достигат едни пари, които трябва да се подсигурят за осветлението и за озвучаването, имаме разговори с министерството на културата. Но аз искам там да се направи една ревизия, за да се види, защо е трябвало в 21 век да се постави инсталация за отопление на... нафта. Която, която се оказва и неефективна. Опитахме се да направим една проба и изхарчихме за едно денонощие нафта за хиляда 1200 лева. Излиза, че този театър ще трябва да работи, за да си плати нафтата...

- Неотдавна на посещение в града беше американския посланик г-жа Херо Мустафа. С какви впечатления остана тя?

- Тя познава доста добре нашата история, но не знаеше, че Видин в миналото е бил един от трите духовни центъра на България. Обяснихме и, че тук на едно място мирно съжителстват три религии и тя сама видя техните храмове един до друг - синагогата, джамията и църквата. Разказах, че нашия град е с хилядолетна история и много добро географско положение. Обещах да бъде канена на всички фестивали и други събития, които се провеждат в града. Подарихме и картина на местен художник, изобразяваща крепостта Баба Вида, а също и дърворезба, на която е издълбана една от портите на стария Видин - „Стамбол капия“. Надявам се, че това посещение ще бъде началото на по-нататъшно успешно сътрудничество, с оглед развитието на икономиката и на туризма. Казах на Херо Мустафа да стане посланик на Видин в Америка.

Нашият гост

Доктор Цветан Ценков е роден през 1962 г. във Видин. Завършил е гимназията “Димитър Благоев” (сега СУ “Цар Симеон Велики”), а след това завършва Медицинска академия - София. Специалист е по вътрешни болести и кардиология. След завършването си работи в отделението по кардиология в град Банкя и в отделението по кардиология във Видин. По-късно заминава за Либия, където е консултант в централната болница.

Основател е на медицински център “Биомед 99”, който менажира успешно от 20 години. През 2001 г. е избран за народен представител в 39-ото Народно събрание. През 2005 г. става член на Управителния и надзорния съвет на НЗОК. Заместник-кмет е на община Видин в началото на мандата (2011-2015). На местните избори през миналата година беше избран за кмет на втори тур в конкуренция с представителя на ГЕРБ и кандидат за втори мандат Огнян Ценков.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Огнян Стоенелов

Този уебсайт използва "бисквитки"