Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

“Атаките са срещу туризма и добивната промишленост”, казва Тодор Георгиев, главен секретар на Национална Асоциация Българско Черноморие

– Г-н Георгиев, каква е връзката между екорекета и броя заведени дела в съда от различни екоорганизации?

– Делата основно са заведени срещу проекти, за които се изисква оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Те това дебнат.

– Има ли определена група проекти, които тенденциозно се атакуват от зелени организации?

– Те задължително атакуват проекти, свързани с туризма и добивната промишленост. Там, където има икономическа дейност, където нещо може да се „спъне“. Много от делата се оттеглят. Направихме анализ на заведените дела от Сдружение „Жива природа”. Над 75% от тях са оттеглени. Има и случаи на борба до дупка. Ако една територия се командва от дадена екоорганизация, тя няма да допусне да се случи прецедент. Такъв проект е Банско от много години, а по Черноморието – Карадере.

– Имате ли информация за конкретен рекет?

– Преди дни в Поморие кметът проведе събрание с обществеността по повод водния цикъл, който се изгражда в града. Там той публично призна как от „Зелени Балкани“ са извършвали рекет спрямо общината. „Зелени Балкани“ казват: „Ние правим план за управление на Поморийското езеро.“ Поморийската общественост скочи срещу този план, кметът Иван Алексиев тръгна да го обжалва и не го прие, тъй като е в ущърб на поморийци. „Тома Белев дойде в моя кабинет, тропна по масата и каза: „20 години няма да видиш общоустройствен план, ако не пуснеш моя план за управление на езерото“, каза кметът (още по темата – виж карето).

– Според вас каква е причината за опитите да се спъват толкова много проекти?

– Една шепа хора от България бяха припознати като обществото, което пази природата. 2000 г. бяха изпратени група еколози за обучение. Само че още тогава те прозряха една истина – без пари могат да заграбят една територия и след това от там могат да вадят едни пари. Територията се казва зона НАТУРА. Те участваха в изработването на Закона за биологичното разнообразие, който е от края на 2002 г. Никое правителство не смееше да го пипне. Зони по НАТУРА се регламентират в два документа – директивата за птиците и тази за местообитанията. В тях нито на едно място не е написана забрана. Там има текстове, които казват, че проекти, каквито и да са те, би трябвало да бъдат огледани от експерти – учени, а не от еколози от неправителствени организации. След това компетентните органи трябва да кажат дали ще има въздействие върху околната среда. Ако има такова въздействие, какви са мерките за намаляването му, а не за нереализиране на проекта.

– Насочва ли някой действията на еколозите?

– Норвегия и Швейцария не са членки на ЕС, но имат екологични фондове, които инвестират в страни от съюза. Ако сте задължени по договор да инвестирате едни пари някъде, ще ги инвестирате за какво – за това, което ви е угодно.

– Искате да кажете, че целта им е у нас да има повече защитени територии, за да привличат самите те повече туристи?

– Грубо казано да. Знаем каква е войната и за един турист.

– Вашата организация водила ли е дела срещу някого?

– Да, срещу Министерски съвет по повод на това, че беше обявена една голяма морска зона. Естествено загубихме делото, защото, ако го бяхме спечелили, цялата система, градена от зелените, се сгромолясваше.

– Какъв процент от територията на България попада в НАТУРА 2000 и как стоят нещата в Европа?

– В България – 42%, като тук не се включват биологичните коридори, които свързват отделните зони НАТУРА. В Германия са 21%, във Франция – 24%.

– Има ли спекула при обявяването на дадена зона за защитена?

– В Севлиево има две реки – Видима и Росица, и един язовир, който попада в зона НАТУРА, защото в него има резовски карагьоз. Това е единствената риба в Черно море, която е защитена. Как стигна в този язовир, много е странно. Появила се е на невероятни места.

– А какво се случва с устройствените планове по Черноморието?

– От 2008 г. единственият общоустройствен план, който е приет, е за територията на град Бургас, а не на община Бургас. Всичко останало се спира.

Иван Алексиев, кмет на Поморие, на дискусия (31 март т.г.):

Ръка върху Поморийското езеро сложи „Зелени Балкани“, и то не от вчера. Успях чрез решение на МС да предоставя стопанисването на езерото на община Поморие. Втората стъпка, която предприех, взриви мира между общината и организацията – да изготвим ние интегрирания план за управление на езерото. „Зелени Балкани“ бяха изготвили един проект. Поморийци скочиха срещу него – и солари, и рибари, и калвадачи, защото този проект за управление обслужваше единствено интересите на „Зелени Балкани“. От „Зелени Балкани“ казаха, че Поморие в близките 20 години няма да види общ устройствен план заради кмета си, защото им е взел езерото.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.