Валежите продължават и днес

Григор Димитров отново на пътя на победите (ВИДЕО) Българинът отстрани германец в първия си мач на турнира в Маями

На 24 март 2018 да почерпят

Конкурс излъчи най-надеждния пикап Потребителите заявяват своите впечатления

Автобус пламна в движение в Търново

Илон Мъск изтри страницата на SpaceX от фейсбук

Лъвовете паднаха с 0:1 от Босна и Херцеговина Дузпа и червен картон спънаха нашите

Путин обещал на Ципрас да говори с Ердоган за турските провокации в Егейско море

Германия ни предлага бойни машини Boxer Проектът на пехотата е за 1,2 млд. лв за 158 БТР-а

Турция преговаря със САЩ за закупуване на системи за противоракетна отбрана Анкара не се е отказала и от руските С-400

Ципрас против „опростена версия“ по спора за името на Македония

Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

О.р. ген. Румен Ралчев, Велик приор на рицарите тамплиери в България, пред „Труд”: Кръстоносците са насадили у мюсюлманите желание за мъст

Тамплиерите са разгромени в петък, 13 октомври 1307 г., и за французите това е ден на погром

– Ген. Ралчев, на 27 ноември се навършиха 920 г. от Първия кръстоносен поход, който завършва с отнемане на свещения град Йерусалим и християнските свети земи от мюсюлманите. Уместни ли са аналогиите с днешния ден?

– Факторите, които способстват появата на кръстоносните походи са няколко. На първо място са религиозно-психологическите условия и разпространеното мнение, че отиването на Божи гроб опрощава всеки. На второ място са социално-икономическите условия. По това време в Европа има продължително засушаване и глад, породили бунтове и нодоволства. Налагало се е негативната енергия да бъде канализирана. На трето място са военно-политическите обстоятелства. Западните страни са били поканени от Византия да разчистят това пространство и да освободят Божи гроб, за да може християнството да има пряк достъп до него. Естествено е било църквата да оглави този и следващите кръстоносни походи, предвождани от воини с големи християнски кръстове. Първият кръстоносен поход се обявява на 27 ноември 1095 г.

– Кои държави образуват гръбнака на Първия кръстоносен поход ?

– Армиите на Италия и Франция са в основата на Първия кръстоносен поход. Кръстоносците са били изключително безжалостни към населението, което е било подложено на клане. Тази свирепост е в основата на това да се говори, че има оскверняване на исляма, че има какво да си връща ислямът на християнството и т.н. Кръстоносните походи продължават 70 г. В един момент се стига до там западните християни да се бият с източните, за да наложат католицизма. На практика християни се бият срещу християни в името на християнството. Кръстоносните походи са сложили сериозен отпечатък върху Европа и света. Впоследствие понятието „кръстоносен поход“ се използва като синоним на тотално напредване в името на нещо свещено.

– Какви поуките трябва да си извлечем днес, когато сме изправени пред нов сблъсък между християни и мюсюлмани?

– Основната поука е, че сляпата сила винаги ражда отпор. Когато притиснеш някого в ъгъла, не може да очакваш разбирателство и примирение. Онова, което става на територията на Сирия, откъдето е минал и Първият кръстоносен поход, е повторение на историята – потоци от бежанци и разделени семейства. В същото време имплантиране на дезертирали или специално подготвени бойци, които влизат в бежанския поток и идват в Европа.

– Каква е връзката между кръстоносните походи и Ордена на рицарите тамплиери?

– Почти 20 г. след Първия кръстоносен поход е формиран Орденът на рицарите тамплиери. Те създават ред в бойните редове на кръстоносните походи. Хоспителиерите развиват болнична дейности, а тамплиерите помагат на богомолците безпрепятствено да влизат и излизат от Йерусалим. Впоследствие тамплиерите се включват в бойни действия, защитавайки Йерусалим. Орденът на тамплиерите се разширява до такава степен, че има флот, сухоземни връзки и бази. Понеже са били много добре обучени и екипирани, тамплиерите са били нещо като съвременна танкова бригада – бронирани от горе до долу. При появяването си са всявали ужас. Това е било в началото, после са им намерили цаката.

– Имате предвид разгрома на тамплиерите в петъчната нощ на 13 октомври 1307 г.?

– Да, почти 200 години след създаването му. Голяма част от разбиването на ордена е плод на машинациите, които е предприел френският крал Филип Хубави. Той е бил един от най-големите длъжници, тъй като орденът е започнал да дава заеми на короновани особи и държавни глави. Почти всички банкови операции са практика на тамплиерите. Орденът става много мощен и богат, получава изключителни привилегии – не плаща данъци, включително на църквата. Започва да опрощава грехове… Тамплиерите обаче не могат да се разглеждат като изключително войнствени. Напротив, те са били приятели с мюсюлманите. За прословутата рисунка „Двама на кон“, която е емблема на ордена на тамплиерите, се говори, че това е охранителна двойка между мюсюлманин и християнин, които пазят пътищата, за да могат и християни, и мюсюлмани да отидат спокойно до Йерусалим. В един момент орденът вижда общо между мюсюлманство, християнство, юдеизъм и започва да развива идеята за създаване на световна религия. Това е преляло чашата. Впоследствие тамплиерите са преследвани, осъждани, горени, измъчвани и т.н. Орденът е разпуснат през 1312 г.

– Каква символика са търсили терористите, които на 13 ноември, петък, т.г. избиха в Париж толкова невинни хора?

– Явно са търсили символика за кървав погром за християните, тъй като тази дата е залегнала в съзнанието на французите. От друга страна, през ноември се навършват 920 г. от Първия кръстоносен поход, в който най-активната част са били французи. Случилото се е безумие почти хиляда години по-късно. Целта е насаждане на страх и съмнение, че можеш свободно да излезеш и да си прекараш времето на концерт, на стадиона или където и да е. Общото, освен съвпадението на датата, е и това, че загиват невинни християни.

– Защо допуснахме историята да се повтори близо хиляда години по-късно?

– Това е поради неразбирането на определени ценности. Тамплиерите са били носители на нещо прогресивно за тогавашното общество. Занесли са много познания, но и са се върнали с много нови неща. Това е породило завист. Днешният начин на живот на християните не се покрива с изискванията на мюсюлманите като начин на поведение и облекло. Което е разбираемо. Това са различен манталитет и схващания за устройството на света и не би трябвало да дразнят никого. Европа се развива и живее по този начин. Арабските държави имат своите ценности, но и крайности.

– Европа не е ли прекалено толерантна? Защо се оказахме толкова неподговени за случващото се?

– Тази толерантност ни прави лоша услуга и не е ясно как можем да спасим демокрацията. Разнопосочните действия на различните правителства доведоха до пълен дисбаланс във взаимоотношенията и създадоха хаос в начина, по който се реагира. България започна да строи стена, оплюха я. След година всички започнаха да строят стени… Ако това преселение продължи, няма държава в Европа, чиито социални фондове могат да издържат. Тези хора не идват да работят, а да консумират. От десетилетия се вижда, че мюсюлманите, които отидоха да работят в Германия и Франция, се капсулираха. Интеграцията не проработи. Спецслужбите на цяла Европа трябва да решават тежък казус. Не е ясно как тази зараза ще бъде излекувана с прекалено демократични средства. Толерантността в България към мюсюлманското население също е пословична. Но злоупотребата, която се извършва от крайни елементи като случаите в Пазарджик, показва, че с помощта на пари и промиване на мозъци се вербуват не само мюсюлмани, а и хора от ромското малцинство. Немотията си казва думата. Срещу малко пари се получава пета колона, която може да се радикализира и това ще е фатално за спокойствието в България и в Европа. Не можем да се радваме, защото заиграе ли мечката в комшиите, ще дойде и у нас.

Нашият гост

Румен Ралчев е роден през 1952 г. в София. Завършил е право в Софийския университет, полицейската школа и УНСС.
Велик приор на Велик приорат (България). Стар Велик майстор на масоните.
Работил е в УБО и НСО. Бил е началник на охраната на Тодор Живков, Петър Младенов и Желю Желев.
От 1991 г. се занимава с частен бизнес. Президент на “Балкан секюрити груп”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.