Тетевен се готви за празника на лютата рибена чорба

Планинският град Тетевен се готви за традиционния ден на Тетевенската саламура. Това е люта рибена чорба, подходяща за предястие, за ракиено мезе и против махмурлук. Яде се както топла, така и студена. Ценителите я предпочитат студена. 

Празникът тази година ще се проведе в съботния ден на 15 юни. Откриването е планирано за 10.00 ч. на пл. "Сава Младенов". Участие ще вземат представители на кметствата, читалищата, ученици, учители, хотелиери и ресторантьори, пожарникари, полицаи . 
 
От кметството съобщиха, че в зеления град са добре дошли всички, които искат да видят "на терен" как става приготвянето на традиционната саламура. Както всяка година - организирано е и състезание за най-вкусен вариант и прочит на чорбата. 
 
В зеленото градче разправят, че има много лесен начин да се разбере става ли една чорба за ядене или не: истинската саламура трябва да отговаря на три основни критерия – да бъде много солена, много кисела и много люта. След третата лъжица, ако по челото няма пот и не се сърба звучно, значи нещо определено ѝ липсва. Консумира се задължително с люта тетевенска сливова ракия", казват старите тетевенци. 
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини