Откриха обесен изчезналия мъж от Благоевград

Медицински екип е нападнат в Гоце Делчев при обслужване на адрес

Най-малко 50 души са пострадали при взрив на тайландско пристанище

Трима от ранените при вчерашното нападение в Лион са все още в болница

Момчето Ран пожела да тече боза от паметник-чешма на Людмил Кирков (СНИМКИ)

Полицията преследва заподозрян след бомбеното нападение в Лион

Силен трус с магнитуд 5,1 близо до Токио

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит в частен имот в село Лелинци

Малтийските военни спасиха повече от 200 мигранти

Емилия Кларк: Нямам време за връзки Актрисата от „Игра на тронове” не се смята за фатална жена

6 547 деца са били записани в детските градини в област Велико Търново през учебната 2018/2019 г. Педагогическият персонал, зает в детските градини, е 601 души

Най-малко 19 ученици са загинали при пожар в Индия

Мъж преби и ограби 77-годишен жител на Червен бряг в дома му

Мария Илиева и Любо Киров предизвикаха фурор в Благоевград

Почивка за стомаха

Адвокат Ирен Савова пред „Труд“: Сакскобургготски си взе имотите по царски, а не по закон Царят вече претърпя неуспех и в съда в Страсбург

Адвокат Ирен Савова

Решението на Софийски градски съд, че дворецът „Врана“ не е на Симеон II, а на държавата ще се обжалва пред по-горните инстанции и в Страсбург. За него с възмущение ще бъдат информирани влиятелни чужденци и дипломати. Това решиха над 20 видни царисти на сбирка в обителта, която все още принадлежи на бившия монарх. „Ще се борим с всички сили, за да не бъде отнет дома на Н.в. последния български цар“, заяви един от тях. „Ние ще спечелим тази битка, защото законът е на наша страна“, контрира в отговор адвокат Ирен Савова, която брани в съда интересите на държавата. Тя даде интервю за „Труд“ по телефона от Прага.

– Адв. Савова, съдът прие вашата теза, че дворецът „Врана“ не е лична собственост на българските монарси, а е на държавата в лицето на Интендантството на цивилната листа на царя. След това г-н Сакскобургготски буквално изплака: “Принуден съм към второ изгнание.“
– Чух това.

– Е? Последният цар на България, чиято баба Клементина Бурбонска е сред най-богатите в Европа, остава бездомен, бедняк, който притежава само малка къща в село Баня. Това вас не ви ли смущава?
– Спекулативна е тезата за бездомния Сакскобургготски. Решението на съда касае правния ред, по който са му възстановени имотите. Възстановени са му като на особа, различна от всички български граждани. Всеки български гражданин, който твърдеше, че негови имоти са отнети от държавата, мина през съдебни процедури, за да докаже собствеността си. Има реституционни закони, както знаете. Г-н Сакскобурготски си взе имотите по царски. Те бяха деактувани по негова изрична заповед в периода, в който бе министър-председател. След това кметове и областни управители се втурнаха в луда надпревара да му ги възстановяват – без да почиват на законодателна основа техните актове. Да не говорим за морал.

– Г-н Саксккобургготски смята, че е жертва на политическа атака.
– Атака ли! Знаете ли как се зародиха тези дела?

– Чух г-н Каролев да казва – по идея на Яне Янев.
– Не знам за идеята. Но истината е, че не държавата започна да съди г-н Саксккобургготски за имотите, а той започна да съди държавата. Това стана, след като му възстановиха двореца „Врана“, „Царска бистрица“, „Ситняково“ и „Саръгьол“, но не му възстановиха стопанството „Врана“ и двореца „Кричим“. Тогава бяхме поканени – ние и други юридически екипи да дадем становище по казуса. Преглеждайки с тази цел документи от години назад, видяхме, че има законодателен пропуск в процедурата по възстановяването и че то е станало по неправомерен начин.

– После, ако не греша, кантората „Савова & сие“, като адвокат на държавата подаде искове срещу царските наследници за дворците „Врана“, „Царска Бистрица“ и „Ситняково“. Вие водихте и съдебния спор за горите в Рила. Други адвокати заведоха дела за ловната хижа „Саръгьол“.
– Така е. От всички доказателства, които ние събрахме и анализирахме, се установи, че имотите не са придобивани от бившите монарси в лично качество. Придобивани са със средства от държавния бюджет, от името и за сметка на държавата. И няма основание те да бъдат предавани на наследниците им. За комплекса „Врана“ има представен пред съда нотариален акт за няколко парцела, собственост на Интендантството. Съдът прие нашата теза, че Интенданството е държавна институция.

– И прие за недоказано, че имотът е бил лична собственост на монарсите.
– Вижте, дори да се приеме, че е бил лична собственост на бившите царе, решението на казуса не се променя. Защото със специален Закон за обявяване на държавна собственост от 1947 г. имотите на семействата на Фердинанд, Борис III и техните наследници са одържавени. Това е закон с еднократно действие.

– Царската рода се позовава обаче на решение на Конституционния съд (КС) от 1998 г., с което законът от 1947 г. е обявен за противоречащ на българската конституция.
– Решението на КС категорично няма значението, което някои се опитват да му придадат. Да, с него законът от 1947 г. е обявен за противоречащ на приетата през 1991 г. Конституция на България. Но това решение има само декларативен характер. То не урежда правила за реституция на одържавените имоти. Затова от него не произтичат никакви права за наследниците на короната! Г-н Сакскобургготски имаше прекрасна възможност с цялата си плеяда уважавани юристи да си уреди по законодателен път собствеността. Но той избра най-бързия и лесен начин: главният прокурор Татарчев да сезира КС, който да се произнесе, че законът от 1947 г. е противоконституционен.

– А според вас не е ли противоконституционен?
– Такъв е, за това не спорим. Но твърдим, че решението на КС, което е подписано и от проф. Живко Сталев, създателят на нашата кантора, не произвежда реституционни последици с такава сила, каквато му придават съветниците на г-н Сакскобурготски. Самият той би трябвало да уважава българските закони, да не приема интерпретации на правото в негова угода и по тънката струна – как остава без дом. Историята помни как се възползва от положението си на премиер, за да облекчи процедурата относно имотите. Когато бе добре дошъл и посрещнат в България с надежда и вяра, г-н Сакскобургготски многократно заяви, че не идва за имотите, а да помогне на народа. Но се оказва, че в същото време, още преди дворецът „Врана“ да му е възстановен, той има подписан договор за неговия ремонт – смяна на трафопостове, инсталации и т.н. с пълното съдействие на държавата. Това означава ли, че е имал тайна договорка и не е бил искрен с народа? Кой хвърля милиони просто така за нещо, което по случайност след година става негово? Припомням тези факти от делото, понеже адвокатите на царя използват много морални категории и дават оценки за държавата.

– „Вече се уповавам само на това, че посегателствата над мен няма да останат незабелязани в чужбина, където частната собственост е неприкосновена“, казва г-н Сакскобургготски.
– И в България по конституция частната собственост е неприкосновена. Пренасяме спорът от здравата глава на болната – зашо? Г-н Сакскобургготски може да е имал чисти намерения и угодничеството на нашите политици да му е изиграло лоша шега. Но е факт, той 8 г. управляваше държавата самостоятелно и в коалиция и точно тогава стана възстановяването на собствеността му по царски, а не съгласно българското законодателство. Той би трябвало да насочи стрелите си към този, който го е посъветвал да стане така.

– Като дойде на власт през 2009 г. премиерът Борисов призова депутатите да изготвят специален закон, който да уреди спорния въпрос с царските земи и дворци. Това не стана обаче. Нужен ли е такъв закон според вас?
– Ние споделяме идеята за специален закон – това е застъпено в нашия правен анализ. Но то е въпрос на законодателно решение.

– Царят ще търси правата си в Страсбург. Ако ни осъди, ще му плащаме.
– И това е спекулация – ще ни осъдят, ще плащаме… Г-н Саккобургготски претърпя вече неуспех в Страсбург. Той е писал неведнъж дотам жалби по имотните дела. Но евросъдът допусна за разглеждане само решението на НС за т.нар. мораториум върху поголовната сеч в „царските“ гори. Мораториумът беше наложен, макар ние да сезирахме ръководството на НС, че няма смисъл, защото имаме възбрани върху всички гори и дворци, които са предмет на съдебни битки. Ако България плаща, то ще е само за него. Иначе евросъдът прие, че решенията на българския съд за собствеността на имотите са законосъбразни, нямат приписваните им в жалбите грехове и не ги допусна за преразглеждане. Така че заплахите със Страсбург са удар в празно пространство.

– На сбирката във Врана, където бивши царски депутати и министри – Николай Василев, Милен Велчев, Даниел Вълчев, Соломон Паси, Мехмед Дикме, Станимир Илчев, Олимпи Кътев, Камелия Касабова и др. са умували как дворецът да остане на царя, е блестял с отсъствието си проф. Герджиков. Но пред „Труд“ той заяви, че има въпроси към съда, чийто отговор би искал да чуе.
– Моето уважение към проф. Герджиков, един от любимите ми преподаватели.

– Той пита: как така през 1947 г. царските имоти са одържавени по списък, изготвен от правителството на Кимон Георгиев, след като са си били собственост на държавата и без туй?
– По нотариален акт тия имоти са на Интендантството. Аз ви обясних, че те са държавни и ако Интендантството е държавна институция и ако не е, защото през 1947 г. са одържавени.

– Въпрос №2: защо съдът не поиска историческа справка за кого интендантството е придобивало имотите – за държавата или за царската фамилия?
– На съда са предоставени в тази връзка много доказателства – и от защитата на г-н Сакскобургготски, и от нас. Съдът обстойно се е занимал с тях.

– Според проф. Герджиков имотът във Врана е придобиван на части от Фердинанд чрез частно лице. Волята му е била да го наследи Борис III и той има акт за давностно владение. Да, и Интендантството има нотариален акт, но неподписан от нотариус, невалиден, значи.
– Не е невалиден, съдът го е обсъдил в мотивите си. Моите огромни уважения към проф. Герджиков, но не бива да разглеждаме с емоция казуса. Той е, че при възстановяването на имотите не е приложена действащата правна уредба, а е търсена вратичка в нея. Правните съветници на г-н Сакскобургготски са направили пропуск. Грозно той да се запълва, когато делата са в ход и има влезли в сила съдебни решения. Стигна се до парадокс – да се спира дело.

– Тук има нещо лично, май. Малко след като чухме, че властта иска споразумение с царските адвокати, въпреки, че държавата печели делата, видяхме премиера и царя заедно в танц със саби – те очевидно са приятели, по-рано единият пазеше другия като бодигард.
– Знам само, че г-н Борисов има много топли чувства към г-н Сакскобургготски. Да, имаше спиране на делата, но до споразумение не се стигна и те продължиха. Ако сложим на първо място правото, а не личните емоции ще стигнем до по-правилни решения. Така правим ние, с уважение към всички.

– А защо държавата води дела, след като тя прехвърли „Врана“ на столичната община, пита още проф. Герджиков.
– Той знае сигурно, че като премиер Сакскобургготски лично си деактува комплекса „Врана“, за да стане общински, после г-н Софиянски да му възстанови двореца, а той да дари на общината парка, чиято поддръжка е огромен харч. Столичната община попада в кръга от ответници по делото“Врана“ именно заради дарението, което Симеон и сестра му Мария-Луиза са й направили. Те през 2001 г. отделят за себе си малка част от парка с основните части на двореца, а останалото „подаряват“ на общината срещу задължението да го поддържа. Нищо, че като несобственици не са имали право на никого нищо да подаряват, а още по-малко да поставят условия как да се ползва и поддържа парк.

– Царят загуби в съда двореца „Кричим“ и стопанство „Врана“. Върна ли ги вече на държавата?
– Нито един от тия имоти не е предаден на държавата от царя и неговите наследници, макар да има окончателни съдебни решения.

– А може ли държавата да стопанисва двореца „Врана“? Ами ако го откраднат? Ако го превърнат в развалина?
– Този въпрос задайте на управляващите. Моята задача е да защитя от правна гледна точка интересите на държавата. Имам основание да се гордея с изпълнението й – както аз, така и моите колеги.

Нашият гост
Ирен Савова e магистър по икономика и по право от УНСС.
Натрупала 10-годишен опит в реалния стопански живот като финансов мениджър на компании от българо-чешки консорциум.
От 2000 г. ръководи една от най-авторитетните адвокатски кантори “Савова & сие”. В нея работят 18 юристи, клиентите им са главно корпоративни и институционални. Има дъщеря, която продължава семейната традиция и е най-младият адвокат в кантората “Савова & сие”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (24)

 1. и за тази кифла, държавата плаща 2.5 млн хонорар за адвокатски услуги?!!! Всичко в тази държава е схема. Значи, когато комунистие им отърва – Царя има огромни имоти и богатство, ограбено от народа(47 година), когато не им отърва – Царя няма нищо. Куха работа.

 2. и кво излиза? дребните безродни човечета около дедо са се надпреварвали да му слугуват….

 3. Къде в Европа се става монарх, без коронация, клетва и т.н., г-жо Заркова

  1. Няма значене дали Симеон е коронясван или не, той наследява баща си. Но баща му (а преди това дядо му) извършват огромни престъпления, довели до национални катастрофри. През декември 1941 г. цар Борис без никакъв повод обябява война на Великобритания, в поледствие война и с САЩ. В резултат – бомбандировки над София и др. обекти. Хиляди са убити и ранени български граждани, разрушена е София. Логично е да се конфискува (одържави) имуществото на династията, дори Фердинанд и Борис да са го заплатили от джобовете си. Заради престъплемията на царете, довели до национални катастрофи.

   1. Без българската корона, липсва правно основание да му се приписва титла на /бивш/ монарх. Може да е бивш престолонаследник, но цар не се става с постановление на Министерски съвет, каквото, по същество, представлява прокламацията от 28 август 1943 г. Или твърдите, например, че Венета Марковска е конституционен съдия, след като е била избрана и утвърдена легитимно, въпреки че не успя да се закълне? Това че дълги години се провежда организирана кампания за подмяна на истината и особено насочена към журналистическата общност в България, с помощта на неговите юристи, не бива да Ви заблуждава. Очевидно, има и политически среди, които разчитат на възстановяване на монархията за по-нататъшната си кариера. Както и външни фактори, например, около британската корона със съответните ѝ служби. Или роялистките фамилии в Европа, като цяло, които Симеон опитва да използва за външнополитическите му услуги към Бойко Борисов да си прокарва семейните интереси. В европейските дворове може да са заинтересовани от затвърждаване на монархическата институция на континента, но, за разлика от Вас, явно, доста подведени български граждани и редица журналисти в България, отлично знаят какъв е статута на Симеончо

 4. До Преврата пред 1989 г. , от лични наблюдения знам, че всички горе-изброени имоти се ползваха от Номенклатурата – писатели, партийни дейци, държавен апарат. На Саръгьол ходеха Добри Джуров и Бай Тошо да стрелят по диви кози. Като цяло това си бяха зле поддържани свърталища на кукумявки и паяци. Сега изведнъж им станаха много мили на бившите номенклатурчици и настоящи олигарси. Защо ? Много просто , за 28 години те осребриха властта си , както беше планирано и сега се блазнят от мисълта да се въргалят в царски ложета с тунингованите си кифли. Това е !

 5. Как не го е срам този Цар,какъв цар Симеон е като го няма половин век във България.Този голтак като дойде какво каза не ще търся нищо от държавата България.Сега претендира за имоти Той каза за 800 дни ще оправи България.Само празни приказки от него слушам.Сега започна друга песен пак ще бягам ,бягай през хуя ми е какво ще правиш.Стига сте се занимавали със ТОЗИ алчен глупак.Не вижда че българският ПЕНСИОНЕР УМИРА от ГЛАД със 200 лв пенсия.Да си ебе майка от където е дошъл да си върви там стига със него се занимавате.ТОЙ НЯМА НИЩО ВЪВ България.
  Изгонете го Този мухлю Голак.
  Вече я няма НРБългария, Сега има НР БОКОЛАРИЯ и НР ЦИГАНАРИЯ.

 6. Дошъл е дядо му с един шинел на голият задник ,а си тръгна с вагони!Защо се вайкате и го оплаквате,а не споменавате нищо са съдбата на стотиците хиляди вдовици?Стотиците хиляди сираци!Разорените семейства!Измрелите от глад и болести прокудени фамилии!За изгубените територии защо не ревете?За неродените защо не го питате?Всеки трети в България е от фамилия на бежанци!А стотиците хиляди семейства зад граница превърнати в румънци, сърби, помаци,гърци,турци,защо да не носи отговорност?И те са от времето на дворците!А за Македония-????Щял да мигрира!Да се маха барабар с облизвачите си!

 7. Като чета коментари като този на „Иван Ил.“, все едно гледам филм от най-тъмните години на тоталитаризма. Тогава се е говорило с такъв стил, вероятно автора на коментара е израстнал и получил светогледа си тогава. Или е възпитан в хард-комунистическо семейство, където освен черно и бяло няма други цветове и нюанси. Където който не е с нас, е против нас! А другият над него, само показва изумителното си невежество, относно коронацията на Симеон, както и протокола по нея. Бих се срамувал от себе си, ако съм толкова примитивен, но явно на такива им е „пукнато пердето“-както имат израз братята македонци. Освен ако е мангал, на такива е простена тъпотата.

  1. прав е иван ил.
   чест му прави, че не е съгласен да го клецат срещу компенсацийка!

 8. Прав е колегата по-горе писал. Симеон преди да го върнат в България, ясно каза в свое интервю,че няма да търси никакви имоти и никакви наследства. Така беше. А като си дойде, почнаха делата,почнаха исканията за дворци и гори. Това не е по царски,това не е държавнически ход! Като иска,нека да си седи във „Врана“,никой не го гони,но да не съди българите и да престане да ламти за сгради и земя. Рано или късно земята ще го приеме. Два на един метра и два кубика пръст отгоре. Всички ще си отидем един ден-и царе ,и поданници,и богати,и бедни. Такъв е кръговратът на живота.

 9. Жалък комарджия, продал ордените на дядо си за да плати комарджйски задължения.

  1. По време на предизборната си кампания е оставал в Гранд Хотел Варна и там е проигравал в казиното на вечер по милион , милион и половина долара, а покойния Илия Павлов му разписвал задълженията, които после е трябвало да си плати като дойде на власт. Жив свидетел ми го разказва, пред неговите очи е губел милиони долари на вечер.Илия Павлов с такива компромати не живя дълго……

 10. Заради дядо му евреина България загуби половината си територия, заради баща му евреина България не си върна загубената територия, а синчето им мадриския мижав евреин дойде и загроби също българския народ. От евреи добро няма да види България.

 11. За по-просташка позиция от „Връщай върнатата!“ не мога да се сетя? Нямам представа как е по света, но тук липсва елементарно уважение и познаване на историята ни. Що за потресаваща въображението наглост да се одържавява Врана, след като историята е известна?

  1. Отчислявай му от заплатата си!
   Историята е известна, че трябва да бъде качен без гащи на нагаре и гонен така до мадрид…

 12. Нищо не взел, а вие царските лакеи от БКП и НДСВ, му ги дадохте, а сега го хулите. То всичко беше да се гътне Костов и сега пак комунисти……

 13. Щастливи комунистически идиотчета ,вие с
  пяна а устите си, повтаряте до втръсване
  думите на лумпените-бащите и дядовците ви за някакви национални катастрофи. Наистина българския народ пострада тежко , донякъде
  бе унищожен съремежът му към по-светли
  бъднини. На кога тежи вината за този не малък
  погром. На цялото българско общество устремено
  към обединението ни или на шепата революционери съюзени с русофилите ,чакащи
  подаянията на Русия ?!?!?!. Въпреки бруталната
  намеса на Русия в междусъюзническат война,
  вие останахте слепи и видяхте обич вместо
  омраза на руските управници . В края на ПСВ
  вие обявихте война на българския народ. Наложихте се взехте власта и за злата участ
  обвинихте българското офицерство и всички
  милеещи за цялокупна България. Вие на видяхте
  предателската роля на руските възпитаници,
  които предоставих географски карти пред света в които България никога не е притежавала Беломорието и Македония. В последно време вие
  се засрамихте. Вече не обвинявате славното
  Българско войнство. Цялата винана хвърлихте на царската фамилия. Аз отново ви питам, кой е по-виновен царя мечтател и продажните български
  историци обслужващи чужди интереси
  Товарищи с промити мозаци. Съдбата след ПСВ
  ни бе тежка но българският дух беше жив. Въпреки
  вашия терор, политически убиства , въоръжени
  въстания , подкрепяни от вражески сили.тежките
  репарации малчиливо с трудности и български
  дух успяхме и надминахме всички съседи по
  стандарт на живот. Нямаше никакви миграционни
  процеси . Напротив българските младежи възпитаници в европейските универистетите с гордост се заъвръщаха в родината си и дадоха своя
  дял за прогреса на България . Благотворителноста
  на хора с възможности процъфтяваше . За какви
  Катастрофи бръщалееите. Не бяхме ли сравними
  с германския народ възкръствайки като Феникс от
  прпелищата!….
  Е, руснаците ви подариха властта. Помогнаха ви
  в терора, който организирахте за убиете български дух. Ограбихте ни с телени мрежи за да не бягаме
  от проклетия ви рай. Унищожихте всичко
  българско в нас. Направихте ни рая от руски
  тип. Завиждахме на българските мохамедани,че мажеха спокойно да пресякът границата. Cпомнят
  едно изречение , струва и се , че беше в Стършел
  /цитирам по памет / “ Изселването на българите
  мохамедани е нищо .не мога да си представя какво
  ще остане в България ако на българите им е позволено да емигрират”
  След 80 годишно управление и 20 години отворени
  граници без никакви войни и мъдро управления
  на комунистическите шайки България загуби
  повече от 2 милиона работоспособно население.
  Изправени сме пред изчезване като народ и
  никой не говори за национална катастрофа
  породена от престъпната ви партия.
  Но вие комунистите сте като циганите. На умряло
  куче наш вадите. Изпитвате садистична родост
  когато виждате унижението на много по-благороден
  мъж от вашия примитивен разум

 14. Mrazya komunistite zaradi tova, che sa ya poshtadili tazi otrepka, a ne sa i vidyali smetkata dokato e bila maluk chervey. Parazit mrusen!

 15. TOZI GAD E 0000000000000000, TEZI IMOTI SA POSTROENI S PARI OT BALGARIJA.TOI NJAMA NISTO,DA SE VARNAT ZLATNITE PARI OKRADENI OT DJADO MU FERDINAND.TOZI NJAMA NISTO,ZAEDNO S IZMISLENITE KOBURGI- DA SE MAHAT ZAVINAGI OT REPUBLIKATA.NA GILOTINATA-KAKTO VAV FRANCIJA,DO POSLEDNOTO GADNO KOPELE.

 16. По времето на Стамболов е била нужна като „разменна монета“ – наличието на държавен глава на българския престол, пък дори и против Европа, но да ни предпазва, от евентуална руска или турска окупация, както и срещу сръбските апетити за военен реванш. Маньовърът с зпращането от Народното събрание на тричленна депутация, на която в най-малък срок да намери нов български княз, се явява съдбоносно и за Фердинанд като български княз, не само защото е немски принц и австро-унгарски офицер, а главно защото няма друг по-подходящ от него и защото, като потомък на френските Бурбони, той е в роднински връзки с мнозинството от европейските династии. И ВСЕ ПАК СТАБОЛОВ ПРИЗНАВА, ЧЕ „България ще има да пати с този княз.” Така се зараждат русофилството, и русофобството – равностойно на гражданска война в селскостопанска България, а Захари Стоянов пише през 1889г., че социализма у нас не може да вирее, „защото българския народ е земеделчески а не фабричен“. Но променящата се политика в триъгълника Русия, Англия, и Австро-Унгария недоволства от Стамболовия режим през 1894г. и на власт е царедвореца д-р Константин Стоилов, като е приет и Закон срещу обогатяване на държавните чиновници и общинските служители. О СВЕЩЕННА СПРАВЕДЛИВОСТ, а защо днес няма Закон срещу обогатяване на кобургите, и специално срещу симончо отказал се от короната – но с апетит към премиерското кресло??????

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.