Актрисата Яна Кузова: Не съм ходила на детска градина, израснах в телевизията

Чаровната водеща на Auto Motor Show е завършила НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Красимир Спасов. Носителка е на наградата „Аскеер“ за поддържаща женска роля в представлението „Къщата на гнева“. Любителите на сценичното изкуство могат да се насладят на актьорската й игра в театър „Възраждане“. Яна има зад гърба си участия в над 20 постановки на софийска сцена. Печели кастинг за водеща на телевизионно предаване по БНТ, когато е едва на 12 години. Обича екстремните спортове. Кара сърф и сноуборд. Във вените й тече бензин, а автомобилите са неин приоритет. Най-вече бързите. Обожава да шофира, особено на писта. И демонстрира завидни умения в Auto Motor Show.

 

- Яна, как стана така, че започнахте като водеща на автомобилно предаване в Би Ти Ви?

- По нормалния път - явих се на кастинг, от доста време исках отново да се занимавам с телевизия и форматът ми допадна. Екипът ме хареса заради отношението ми към автомобилите и начина, по който работя. Преминах през тестове на различни автомобили и шофиране в по-екстремни обстановки. И на финала станах водеща. Разбираме се чудесно в екипа, много е забавно по време на снимки. Сработихме се много лесно и с Влади Кулев, което улеснява работата допълнително.

- Откога датира вашата любовна история с автомобилите?

- Откакто се помня. Не се бях занимавала с тестове на автомобили преди това. Който си мисли, че е лесно да шофираш кола за един милион лева бързо, минавайки на сантиметри от операторите, и в същото време да говориш смислени неща пред камера, жестоко се лъже!

- Все още ли тренирате бокс?

- Да, продължавам. Боксът за мен е много добра кардиотренировка, освен това помага за рефлексите и работи за по-добра концентрация, което е важно за актьорската ми професия. Старая се да водя здравословен начин на живот и да спортувам във всеки възможен момент, когато имам свободно време. Очаквам с нетърпение зимния сезон, за да карам сноуборд. Обичам зимата, планината. Там се чувствам най-свободна.

- Случвало ли се е да използвате боксьорските си умения извън залата?

- Не, никога. Надявам се да ги използвам само за роли в театъра и киното, а не в живота.

- Сърф, сноуборд, бокс, автомобили - може ли да се каже, че сте „мъжко момиче“?

- Да, определено харесвам динамичните спортове и адреналинът подхранва ежедневието ми, но обичам женското у себе си и не се притеснявам да го показвам. Не мога да се нарека „мъжко момиче“ - просто съм себе си. Правя това, което ми харесва, без да се замислям за впечатлението, което оставям.

- Кое е най-трудно - да си актьор на сцената, актьор пред камерата или водещ на тв предаване?

- Няма лесно. Колкото по-трудно, толкова по-добре! Смятам, че за да развива себе си във всеки аспект, човек трябва да преодолява всекидневно трудности. В работата си давам сърце и душа и никога няма да спра!

- Били сте и модел - кога, за колко време, как ви се струва като професия?

- Е, не бих казала, че няколко изяви като 7-годишна ме правят модел (смее се). Иначе - красива професия. Но никак не е лесна.

- Имате ли и други таланти - например рисувате ли, пеете ли, танцувате ли?

- За моята професия е важно да умея много неща и да развивам талантите си. Винаги ще се старая да го правя. Като говорим за таланти, наскоро бях жури в конкурс за талантливи деца в категория „Театър“ като част от проекта на Би Ти Ви и „Фондацията“ - „Талантът обича всяко дете”. Впечатлих се от способността на децата да скачат във всяко предизвикателство с вяра и ентусиазъм, което е безценно, ако искат да станат артисти. Те ми напомниха, че човек никога не трябва да губи това си умение, особено актьорът.

- Бихте ли оставили актьорската професия заради телевизията?

- Не. Театърът ми дава всичко, заради което се чувствам жива. Без публиката не мога. Без сцената също. Адреналина не го заменям за нищо. Никога няма да спра да изпитвам великата необходимост да изразявам себе си, емоциите си, стремежите си чрез театър! Това е моят начин да покажа коя съм. А телевизията... тя е част от мен, откакто се помня. Някак ме допълва и завършва. Не искам да заменям, не искам да оставям едно за сметка на друго. Искам и ще правя това, което ме прави щастлива и удовлетворена.

- Семейството ви е свързано с телевизията - баща ви е известен режисьор, майка ви е тонрежисьор, а дядо ви - един от първите тв оператори. Не смятате ли, че при тази кръвна връзка с телевизията вашата работа като тв водещ е донякъде очаквана и предопределена?

- Точно това имам предвид, казвайки че телевизията е била винаги част от мен. Нещо като да си влезеш вкъщи...усещане за уют, усещане да бъдеш себе си.  Като дете не съм била на детска градина, научих се да общувам в телевизията, с децата на колегите на родителите ми, там се учех на социализиране (смее се). Нямах нужда от играчки в раницата. Да заменя камера с Барби?! Никакъв шанс! Или да предпочета блокче за рисуване пред тонрежисьорския пулт на мама - значи да имам температура. Да си играя навън?! Благодаря, ще монтирам при тати, после Димитър Шарков има генерална репетиция в трето студио с актьорите за новогодишната постановка (добре че съм родена, когато още имаше телевизионен театър). Димитър Шарков е първият режисьор, който предложи да ме снима, и първият, който ме попита: „Янче, хайде, кога ще ставаш актриса?“ Бях на 4 години. Не знам дали всеки избира родителите си... но аз съм си избрала моите! И пак да имам възможността да го живея това детство - пак така ще е! Гордея се с фамилията си. Благодаря на дядо ми за нея. Един голям човек, от едно голямо поколение. Ако всичко това се нарича предопределеност - харесва ми.

- За какво мечтаехте като малка?

- Като всички деца - мечтаех да бъда голяма.

- Какво дете бяхте - кротко момиченце или бандитка?

- Усмихната, ужасно енергична и в интерес на истината - изненадващо послушна. Винаги облечена с роклички, но с поне по 5-6 синини по краката.

- Какви бели правехте?

- Обожавах да издебвам моментите, в които сестра ми излиза, аз с всичка сила влетявах в нейната стая, избирах най-новия й парфюм и почти се изкъпвах с него. От малка имам страст... какво да се прави (смее се).

- Още във втори курс се снимахте в „Забранена любов“. Как протече животът ви, след като завършихте НАТФИЗ?

- Работа, работа и пак работа.

- Освен по предаването Auto Motor Show по Би Ти Ви в момента работите ли по други проекти?

- Да, обичам динамиката и се стремя да я поддържам. Играя в над 10 представления в театър „Възраждане“, ходя на кастинги, снимаме Auto Motor Show и работя по още няколко проекта.

- В момента имате ли човек до себе си? Замисляте ли се за деца и семейство, или още ви е рано?

- За финал на интервюто ще запазя най-съкровеното за себе си. Щастлива съм, че съм обичана и обичам.

Коментари

Задължително поле