Аманда Крю: Вече не ми се играе готиното маце

Телевизията се промени напълно и измества киното

Изпитвам глад за предизвикателства. Дали следващият проект ще ме изкара извън комфортната ми зона? Ще ми даде ли достатъчно силна артистична стимулация? Такива въпроси се въртят в главата ми, когато обмислям бъдещето на кариерата си

Страшно се забавлявах по време на “Секс на скорост”

Признавам, че ние канадците прекаляваме с любезността. Извиняваме се за всичко

[modula id="3057766"]

Аманда Крю е една от най-красивите канадки в Холивуд и поредно доказателство за качествения експорт, който страната на лоса и кленовия лист прави към шоубизнес пазара на могъщата си съседка. Аманда е висока, стройна, красива и може да се превъплъщава в разнообразни женски персонажи за целите на пъстра палитра от жанрове и формати – от хорър франчайза “Последен изход” до остроумната ситуационна комедия “Силициевата долина”. Тя произхожда от семейството на юрист и служител в телеком, израства в средната класа на Британска Колумбия и участва в реклами, сериали и филми от ранна възраст. Миналата година имаше няколко значими роли в киното и телевизията, а тази пролет ще я гледаме в хоръра “Tone-Deaf”.

- Аманда, как попаднахте в шоубизнеса?

- Играя от малка и вече не помня какво е да не си професионален артист. Още в пети клас успях да получа роля в мюзикъла “Драконови приказки”. От една агенция ме харесаха и предложиха да ме представят. През тях получих предложения за участия в реклами и започнах да се занимавам сериозно с това. По-късно отидох да уча в Американската академия по драматични изкуства.

- Лесно ли пробихте в елита на американската равлекателна индустрия?

- За щастие пробивът не беше труден, но вече самата работа е изключително изтощителна и ангажираща. Бях на 19 когато получих роля в тийн драмата на ABC Life as We Know It. Вложих много в изграждането на персонажа си и бях безкрайно благодарна за топлите реакции на публиката и критиката. После имах малка изява в поредицата “Смолвил”, която за пръв път ме срещна с разгръщащата се комиксова кино култура. Сериалът беше базиран а “Супермен” и бе част от портфолиото на DC Comics. Още тогава за мен беше ясно, че предстои експлозия на зрителски интерес към супергероите. И видяхме какво се случи в последните 10 години.

- Имате ли си любима роля?

- Не мога да кажа. Имала съм щастието и привилегията да участвам в страшно много хубави проекти, но ми е трудно да откроя някое заглавие. Като форма на развлечение със сигурност ще спомена “Последен изход” защото просто е толкова забавно да се снимаш във филм на ужасите. Ако пък стане и успех, тогава си на седмото небе. Защото знаете, че съществуват известни предразсъдъци към жанра, особено в по-елитарните среди. Но малко неща могат да се сравнят с купона по време на снимките на хорър филм. Цялата смърт на екрана, целия ужас и съспенс е богато балансиран от забавините отношениия, игри и шеги зад кадър, на снимачната площадка. Страшно се забавлявах и по време на “Секс на скорост” - младежки палави продукции също имат своя чар, но не трябва да се прекалява с тях. Нито с участването в тях, нито с гледането им.

Много съм доволна от ролята си в “Силициевата долина” и от успеха на този сериал.

- Как гледате на новата златна телевизионна ера, от която сте част. Има ли съревнование между продукциите за малкия екран и игралните филми в кината?

- Има много истина в думите на всички тези анализатори, които казват, че телевизията измести киното. Телевизията се промени напълно. Все още има стандартни тв сериали, но моделите на HBO и AMC предизвикаха истинска революция. Те продуцират изключително качествени поредици, които по нищо не отстъпват на най-престижните и амбициозни студийни филми, а в много случаи дори ги надскачат. В момента чувствам нуждата да играя в повече игрални продукции, но в никакъв случай не съм затворила вратата на телевицията. В момента, в който на хоризонта се появят интересни роли и възможности за работа с прекрасни хора аз ще съм на линия. Важното е да разказваме интригуващи истории, които да дават нещо на хората пред екраните.

- Какви проекти търсите сега?

- Изпитвам глад за предизвикателства. Дали следващият проект ще ме изкара извън комфортната ми зона? Ше ми даде ли достатъчно силна артистична стимулация? Такива въпроси се въртят в главата ми, когато обмислям бъдещето на кариерата си. Не искам да се отегчавам на снимачната площадка. Трябва ми роля, която ще ме държи в режим на изпитание. Скуката е убийство и смазва щастието.

- Лесно ли се работи в Холивудската система?

- Важно е да се довериш на своята интуиция и да търсиш личното развитие, да преследваш професионалната еволюция. В ранните си и млади години посветих огромна енергия и инвестирах много време в телевизионни продукци и направо си влязох в стереотипа на красивата колежанка. Правила съм подобни персонажи до болкка и вече нямам интерес към това. Признавам си, вече не ми се играе готиното маце.

Всеки си поставя различни цели. За мен сега е по-важно да участвам във филми, които ме привличат в артистичен план, дори и да е в по-малки роли, отколкото да се връщам към добре познатите тв проекти.

- Променя ли се ситуацията на актрисите в последно време?

- Все още бих казала, че е трудно за една актриса да пробие и да се ориентира в този свят без да става жертва на клишета и предразсъдъци. Прави са колежките, които казват, че има определено време за младите актриси, в което те имат възможност да капитализират върху желанието на индустрията за млада плът и да изиграят всичките млади любовници, гаджета и героини на света. Много добре знам това от личен опит.

- Как гледате на канадските изпълнители, които като Вас започват да работят и живеят в Холивуд?

- Това е прекрасно, много се радвам как ни посрещат в Америка и винаги ще съм благодарна на възможността да работя и живея тук. Киното се обогатява от подобна динамика. ...

- Кои от типичните стереотипи за канадците са вярни?

- Признавам, че ние канадците прекаляваме с любезността. Извиняваме се за всичко. Даже се стигна дотам, че трябваше да поработя върху това и вече да не се извинявам толкова много и толкова често.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта