Антон Кутев, зам.-председател на ПГ на БСП, пред „Труд“: Само национална катастрофа би оправдала коалиция БСП-ГЕРБ

Популизмът вече се превръща в цивилизационен въпрос

В последната седмица на парламентарния сезон разговаряме със зам.-председателя на ПГ на БСП Антон Кутев за отношенията между власт и опозиция. Защо е невъзможна широка коалиция и какво ще последва от приетия в събота документ на социалистите „Визия за България“.

- Господин Кутев, шумно прокламираното национално събрание на БСП прие „Визия за България“, но не звучи ли много разказвателно и обещателно този документ? Не е ли просто поредният?

- Предизборната програма за управление трябва да е конкретна и точна. А днес ние говорим за управленска визия. Това е визия, която е насочена към бъдещето и в тази връзка е съвсем нормално да бъде обща. Тя не е обвързана с конкретен срок, но в една предизборна ситуация, в която БСП може и ще дойде на власт ще бъде уточнена и ще стане конкретна. В този смисъл приетата от нас „Визия за България“ е визията на една опозиционна партия за това как трябва да се развива страната за един по-дълъг период от време.

- От т.нар. „вътрешна опозиция“ на партията обаче ви критикуват, че с говоренето и с действията си БСП само налива вода в мелницата на ГЕРБ, намекна се, че дори сте „в съучастие с ГЕРБ“.

- Честно казано на форума в НДК не видях кой знае каква вътрешна опозиция. Даже, да си призная очаквах действително да има съпротива от нейна страна, но това не се случи. БСП винаги е била партия, в която се чуват и се изказват различни мнения. В някои периоди въпросната опозиция е била далеч по-шумна и по-опасна. Не мисля, че има проблем с опозиция вътре в партията. А що се отнася до риториката, че сме едно с ГЕРБ - тя е несъстоятелна. Дори смятам, че битката, която водим с ГЕРБ ежедневно е прекалено остра. Аз лично бих се съсредоточил върху по-важните теми, които наистина ще променят държавата, а не за всеки проблем, който излезе в обществото. Ние ежедневно сме в конфликт с управляващите, но аз бих намалил този конфликт само върху съществените, върху важните проблеми.

- Не разтворихте ли много ножицата между БСП и ПЕС? Предстоят европейски избори, а социалистите в България, в частност лидерът ви Корнелия Нинова казва: „Моля Сергей Станишев да не се сърди, но не трябва да бързаме за еврозоната“.

- Като се има предвид, че предстоят европейски избори, наистина я разтваряме и аз не виждам смисъл от това. В същото време това, което постави като въпрос Корнелия е важно. Затова и беше отправена репликата към Сергей, защото той беше един от хората, които направиха няколко мероприятия в подкрепа на влизането ни в чакалнята на еврозоната. В същото време имаме решение на конгрес за влизане в еврозоната, Корнелия каза, че иска да бъде преразгледано, аз не съм убеден, че моите и нейните принципи съвпадат – т.е. този разговор трябва да се проведе. Той е важен за България. Влизането в еврозоната е принципен и важен разговор за всички ни.

- Защо БСП изглежда повече като креслива опозиция, а не като алтернатива?

- Това е начин да определят БСП с единствената цел да неглижират усилията, които полагаме. Ние разбира се имаме своите грешки – някои от тях е например това, което вече споменах – да скачаме във всяка тема. От една страна може би трябва да имаме по-сериозен подбор на темите, в които се въвличаме истински, а от друга – темите, в които влизаме да ги довеждаме докрай. Ако тези две неща ги направим, мисля, че това усещане за кресливост би намаляло рязко. В същото време обаче БСП в момента се опитва начело с Корнелия Нинова да реагира действително на всеки проблем в обществото и да показва позиция, становища. А това е нещо, което в предишни етапи от историята на БСП не винаги е правено. И нека не подценяваме резултатите – самият факт, че спечелихме президентските избори убедително, това, че на последните парламентарни избори въпреки всичко имаме стабилно присъствие в парламента – това все е резултат от тази включително и медийна активност на Корнелия Нинова и на екипа, който ръководи партията. Това е нож с две остриета, но е факт, че той ни изведе от изолацията, в която се намирахме. В същото време точно този подход пък носи внушение за някаква повърхностност на посланията. Просто трябва по-внимателно да се борави с медийните изяви.

- Навремето бяхте казал, че рано или късно ГЕРБ ще покани БСП за голяма коалиция – още рано ли е или вече е късно за това?

- Преди година и няколко месеца го казах, но в ясния контекст, че БСП нито може, нито трябва да приема. Няма нищо по-деструктивно за политическата система от коалицията ляво-дясно, защото тя обезмисля политиката. Когато сава дума за такава коалиция, която събира несъбираеми неща, освен ако не става дума за ситуация с война. Само военни действия могат да оправдаят подобна коалиция. Но при всеки друг случай това е тежко предателство към избирателите, защото делението на ляво-дясно не е случайно, то е деление въз основа на принципи. То поставя въпросите за това как се разпределя бюджетът, накъде се разпределят потоците, кои се защитават и как. Въобще в това деление се състоят най-принциприте въпроси на политиката и аз не вярвам, че ще имаме ситуация, в която да се налага да правим ляво-дясна коалиция, защото това ще означава, че ще трябва да сме изправени пред национална катастрофа, за да оправдаем подобен акт.

- Означава ли това, че Европейският съюз е пред такава катастрофа, след като точно Брюксел даде пример за такава коалиция? От години тя работи в една влиятелна Германия..

- Резултатът за влиятелната Германия е много показателен за политическата система там и за хората, които представляваха тази коалиция. Защото те загубиха, особено от гледна точка на социалдемократите – те загубиха именно заради коалицията и именно заради това, че тя представлява предателство към избирателите им. Аз лично не харесвал всички неща, които се случват в Европа по отношение на политическия процес. Не харесвам и всичко, което се случва в европейската социалдемокрация през последните 30, даже 40 години. Но това е друг разговор. За мен широките коалиции трябва да се случват само в тежки катастрофи. Във всеки друг случай те могат да бъдат направени, но ще представляват груба политическа грешка и предателство към избирателите.

- Защо от БСП не подкрепихте в пленарна зала дори номинацията на д-р Дечо Дечев за управител на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), а здравната гилдия даде изключителни референции за професионализма му?

- Аз не познавам лично д-р Дечо Дечев, но чух много мои колеги, включително и от БСП, които казаха много добри думи за него. Дълбоко предполагам, че този човек е порфесионалист и знае какво прави. Неподкрепата ни за него беше принципна и тя имаше за основа нашето убеждение, че за съжаление самата фигура на управител на НЗОК е бушон. Той е там без да има реални възможности за реални политики. Това посочихме и в дебата – управителят на НЗОК няма правомощията да направи промени. Не го подкрепихме, защото той няма да има възможността да свърши работата, за която е избран. Надявам се да успее да направи нещо, проблемът не е в него, а в начина, по който е построена системата и затова ние не подкрепихме и кандидатурата.

- Може ли да посочите един успех поне на кабинета „Борисов 3“ или да отбележите трите най-големи грешки?

- За разлика от тях аз не бих казал, че има успехи. А грешките са доста. Всяко правителство на България в момента има една, единствена задача – да задвижи икономиката. Всичко друго са някакви пътища или инструменти за това. Ако някой трябва да свърши много спешно за България – то е да задвижи икономиката. В това отношение според мен Борисов не е направил нищо. Големият въпрос е дали той е в състояние да извади базови принципи на управлението и да ги реализира. Важно за мен е дали той е в състояние да премисли какво е необходимо на държавата. Ето, в случая ни е необходимо спешно да се задвижи икономиката. Съжалявам, може би е крайна оценка за човек, който три пъти става премиер – да, той може да печели избори, но не може да управлява държава. България вече няма време да чака когото и да било. Дали ще е Нинова, дали ще е Борисов, дали ще е някой друг патриот. Който и да дойде на власт в момента трябва да дойде с ясна визия. И то с такива мерки, които да се реализират в първите четири-пет месеца. Демокрацията има този недостатък – при демократичните управления всяко едно правителство има кредит на доверие само в първите месеци. Минат ли те – вече е създадена достатъчно маса съпротива. Нека не забравяме, че в същото време всяка една реформа дава резултат след две, три, десет или трийсет години. Никой от тук нататък няма право да дойде на власт без да знае кои са конкретните стъпки за задвижване на икономиката. Истината е, че толкова е обтегната вече политическата обстановка, че всеки, който дойде на власт без да знае какво прави, ще излезе от нея оплют от хората.

- Как според вас икономиката на страната ни може да стане силна?

- Имам своите представи какво трябва да се направи. Разбира се не си се представям като министър-председател и не бих искал да съм такъв. Според мен България се нуждае от нови 150 000 работни места. При съответните бързи данъчни промени, при съответните контакти на международно ниво и с бизнеса, убеден съм, че тези 150 000 работни места могат да бъдат създадени в рамките на няколко години. А те от тук нататък да издърпат напред всичко останало. Но тук не говоря за работинте места по морето, където плащат по 600, 800 или 1000 лева. Не това е икономиката, която ни трябва. На нас ни трябва високотехнологична икономика, която да дава високи възнаграждения. Това е сложно да се прави в големи държави. И е много просто да се прави в малки европейски държави като нашата, защото ние все още не сме загубили потенциала на перфектното образование, което имахме навремето. Ние изпуснахме няколко големи проекти и тук не само Борисов, и БСП на моменти има вина. Според мен е огромен проблем това, че не направихме АЕЦ „Белене“ - ето го високотехнологичният проект за милиарди. Това, че не направихме „Южен поток“, при положение, че видяхме, че ще се вържем към Турски поток – ето ви два проекта, които можеше да носят много пари и те са скъпоплатени. 150 000 нови работни места с високо възнаграждение означават 15 такива проекта, образно казано. И не става дума само за атомна енергетика, разбира се. В случая говорим за 15 високотехнологични проекти, които могат да заработят за изключително кратко време.

- Напрежението между власт и общество в целия ЕС отваря врата на популистите. Съгласен ли сте?

- Това е така. Но вижте, проблемът на съвременното общество е, че необратимо върви към популизъм. И ние обвиняваме популистите, че го предизвикват. А всъщност популистите са резултат, те не са причината за това движение. Те са резултат от това как работят медиите, как работи бизнесът, как не работи политическата система – и като се съберат всички тези фактори, те водят до популизма в съвременното общество. Влошената среда води до популизма, а не обратното. И за съжаление виждам, че това не е проблем само в България, в Европа, това е световен процес, който си върви с една или друга скорост във почти всички държави. Навсякъде хората се опитват да търсят механизми срещу популизма или езика на омразата и въпреки това тези явления се разпространяват. Този процес не е за подценяване. Той е цивилизационен въпрос. И ние като общество, става дума не българско, а европейско общество, ако имаме претенцията да бъдем Западната цивилизация, ние трябва да намерим изхода от този процес.

- Оценката ви за приключващия политически сезон? Може и с една дума.

- Омерзение. Ако трябва да използвам една дума, тя е омерзение.

Нашият гост

Антон Кутев е роден на 13 септември 1968 година в София. Икономист, трети мандат е депутат от БСП. Зам.-председател на парламентарната група на социалистите. Владее английски и руски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта