Безработицата в Англия нараства с рекордни темпове

Безработицата във Великобритания расте с най-бързи темпове сред 38-те най-богати страни в света, показва анализ на Конгреса на профсъюзите (TUC), цитиран от The Guardian.

Безработицата в Обединеното кралство расте с най-бързи темпове сред 38 от най-богатите страни в света, според анализ на Конгреса на профсъюзите (TUC).

В съобщение ден преди официалните данни за пазара на труда да се очаква да покажат ново увеличение на безработицата във Великобритания, профсъюзният орган разгледа данни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), обхващащи първите три месеца на тази година.

От 38-те държави-членки само Коста Рика е претърпяла подобно увеличение на броя на хората, които са загубили работата си между началото на януари и края на март.

Всеки регион на Обединеното кралство беше засегнат от нарастващата безработица и намаляващия брой свободни работни места, каза TUC , илюстрирайки разместването на пазара на труда между работодатели, които не могат да намерят работници с правилните умения, и нарастващата безработица.

Цифрите от Службата за национална статистика (ONS), които ще бъдат публикувани във вторник, се очаква да покажат по-нататъшно нарастване на безработицата през последните месеци в удар върху посланието на Риши Сунак, че икономиката расте стабилно.

ONS потвърди миналия месец, че икономиката е излязла от миналогодишната рецесия, нараствайки с 0,6% през първото тримесечие на годината , а проучванията на бизнес лидери показват нарастващи нива на увереност относно перспективите за икономически растеж. Потребителското доверие също се повиши тази година в отговор на нарастващото ниво на средните разполагаеми доходи.

Работодателите обаче посочиха, че въпреки възстановяването, те се стремят да намалят броя на служителите си. Отделно проучване на Chartered Institute of Management (CMI) установи, че през първите три месеца на тази година повече работодатели в Обединеното кралство са изготвяли планове за съкращаване на длъжности и замразяване на наемането, отколкото през същия период на миналата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят