Бизнесменът Валентин Златев пред Би Ти Ви: На територията на Ботевград действа организирана престъпна група

Всичко става със знанието, съдействието или бездействието на кмета Иван Гавалюгов

На територията на Ботевград действа организирана престъпна група още от 2016 г., която печели от водата на града. Всичко това става със знанието, съдействието или бездействието на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов. В Ботевград пият непречистена вода от язовир Бебреш, която е и опасна за здравето на хората, става ясно от документи, които бяха показани от бизнесмена Валентин Златев, син на собственика на мини водноелектрическата централа (МВЕЦ) “Бебреш” - Васил Златев. Валентин Златев разкри пред “Би Ти Ви” подробности за незаконното използване на водата от язовира в отговор на обвинения на кмета Гавалюгов, че има проблеми с водоснабдяването заради МВЕЦ “Бебреш”. Проверка на служители на “Напоителни системи” АД обаче категорично установи, че МВЕЦ “Бебреш” не работи от 25 септември 2018 г.

Допълнително проучване на вестник “Труд” установи, че целта на кмета Иван Гавалюгов е да легитимира и узакони източването на вода от язовир Бебреш, която не е годна за питейни нужди, да си осигури 20 млн. лв. от държавата за ремонт на ВиК-мрежата в града и в крайна сметка нищо чудно да стане и член на ГЕРБ.

- Г-н Златев, откога не работи ВЕЦ-ът? И кога за последно е работил?

- Г-н Хекимян, позволете ми да направя едно уточнение преди да започнем конкретния разговор. Искам да заявя, че тук съм в качеството си на гражданин и ще изразявам единствено и само моята позиция. Ще ви помоля да се върнем малко назад във времето и да се върнем на предисторията на този въпрос. Ако не се бъркам, вие бяхте с екип през 2016 г. в Ботевград, изследвайки отново две твърдения на кмета на Ботевград, който твърдеше, че тръба свързва язовир “Бебреш” с язовир “Правец” и водата на “Бебреш” изтича в “Правец”. Второто му твърдение беше подобно на това, което той в момента разпространява в националните медии, и в собствените си медии в Ботевград, че ВЕЦ “Бебреш” е една или основна причина за отсъствието на вода в язовир “Бебреш”. Аз мисля, че вие тогава ясно установихте, че такава тръба няма, и че ВЕЦ-ът работи съгласно издадените му разрешения. Няма да коментирам въобще дали органите в Република България са ги издали правилно или не. ВЕЦ-ът работи съгласно всички закони на Република България.

- Чухме, че кметът има съображения за това, че Напоителни системи са имали нещо против и сякаш разрешението за този ВЕЦ е дошло някъде отгоре, така ли е?

- Аз не знам за нито един ВЕЦ в България, как отгоре може да дойде разрешение, защото Законът за водите ясно и точно регламентира процедурата, по която един ВЕЦ получава разрешение. Това са абсолютно голословни твърдения на г-н Гавалюгов. Странно защо в дните преди Нова година, г-н Гавалюгов отново разпространи новината, че видите ли, Ботевград отново е застрашен от водна криза и отново, че има тръба, която източва язовира, и че има ВЕЦ, който го източва. С присъщата си бързина на реакция, премиерът Борисов назначи специална комисия по този повод и на 30 декември тази комисия беше в региона. По безспорен начин тази комисия установи, че нито има такава тръба към язовир “Правец”, и че ВЕЦ-ът през почти последните две години не е работил. Работил е единствено и само в периода от 20 до 28 май 2019 г., като е изразходвал 382 хил. куб. м вода, и от 18 до 24 юни 2019 г. е изразходвал 749 хил., или общо 861 хил. куб. м вода. Това е констатирано и в документите на комисията на Напоителни системи, мога да ви ги предоставя.

Ето го доклада на Напоителни системи, който дословно казва “неподходящ момент”. Фактът е, че нито в юни, юли, август, септември и ноември не е настъпила криза с водата, значи тези 800 хил. куб. м вода не са били значими и са могли да си ги позволят. Нещо повече, на фона на 15-милионния обем на язовира, тези 800 хил. куб. м са абсолютно незначими.

- Защо тогава кметът Гавалюгов казва, че остарялата ВиК мрежа и ВЕЦ-ът, който изразходва част от водата, са част от причините Ботевград да остане без питейна вода?

- Това е интересен въпрос. Наистина защо господин кметът прави това нещо? Аз бих посочил три причини. Най-лесната и малка причина е разбирането на г-н Гавалюгов, че борейки се с богатите и успелите, той печели народната любов. Тъжно е, може и така да е, но това е негово разбиране. Втората причина, която мисля, че е значима в случая - оказва се, че в същото това време Върховният административен съд е отстранил кмета Гавалюгов от длъжност по искане на Комисията за конфликт на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество при явно констатиран конфликт на интереси при господин кмета Гавалюгов. Естествено, че в такъв момент е много по-лесно да обясняваш кой е лошият и да отклоняваш вниманието в една посока, която и Комисията вече установи, че няма такъв факт, отколкото да обясняваш какви си ги свършил. Аз ще ви покажа документите.

- Комисията установява, че в момента няма вода, която да се подава към ВЕЦ “Бебреш”.

- ВЕЦ “Бебреш” не работи от 15 месеца.

- Защо не работи?

- ВЕЦ “Бебреш” не работи през последните 15 месеца, именно поради факта, че в язовир “Бебреш” няма достатъчно вода. Големият въпрос е къде е водата.

- Само да уточним още малко детайли за собствеността. Фирмата е “Агроинженеринг”, нали така, която притежава ВЕЦ-а?

- Тя е дъщерна на “Агрохолд”, която е собственост на моя баща. Но нека се върнем към съществените причини, г-н Хекимян, защото големият въпрос, на който трябва да отговорим е защо въобще вода от язовир “Бебреш” се ползва за пиене в Ботевград и къде е водата на язовир “Бебреш”? Върховният административен съд отстранява господин кмета от длъжност поради причини, аз ще ви покажа документи, предполагам, че не са само те, не съм виждал решението на съда. Заповед на община Ботевград, където бизнесменът Иван Гавалюгов пише на кмета Иван Гавалюгов да отмени акт на предишния кмет на община Ботевград, с който фирмата “Атлантис нет” ЕООД се задължава да премахне незаконно построената въздушна кабелна интернет мрежа в града. Кметът Иван Гавалюгов на основания молбата на бизнесмена Иван Гавалюгов подписва заповед и премахва този акт. Такива имам 5 заповеди в момента. Ще ви ги предоставя всичките документи.

- Пет заповеди, казвате, по молба на бизнесмена Иван Гавалюгов, разписани от кмета Иван Гавалюгов.

- Точно така.

- Това се случва в моментът, в който той става кмет през 2015 г.?

- Точно така, през 2015 г. Това са издадени заповеди, на основанието, на което съдът е отстранил г-н Гавалюгов от длъжност кмет.

- Общинската избирателна комисия каза в края на годината, че няма основание кметът да бъде отстранен.

- Това също е нещо, което е интересно от правна гледна точка, аз мисля, че е безпрецедентно. Когато общинска комисия си позволява да коментира решение на съда, което е окончателно, но да не влизаме в юридически детайл. Ето ви още красноречив пример за конфликт на интереси. Аз си мисля, че това също е част от основанията на Върховния административен съд. Община Ботевград в лицето на кмета Гавалюгов плаща на съдружника на г-н Гавалюгов, собственик на местната телевизия 25 хил. лв., за да отразява дейността на кмета Гавалюгов. Когато г-н Гавалюгов се бори със злите и лошите, обича да споменава думата олигарх. Гавалюгов е пример за олигарх, защото ако отворим тълковните речници и видим определението на тази дума, ще видим, че г-н Гавалюков е един от крупните или може би най-крупният бизнесмен в общината. Г-н Гавалюгов разполага със средствата за масова информация в общината и г-н Гавалюгов притежава цялата власт в община Ботевград, която използва в полза на своя бизнес. Това е христоматиен пример за олигарх. Нека го наречем олигархче, мащабът на Ботевград не е толкова голям.

Да се върнем към въпроса къде е водата на язовир “Бебреш”. Г-н Гавалюгов държи да отклони въпроса къде е водата на язовир “Бебреш” и да покаже кои са лошите, които са откраднали тази вода. Аз съм израснал в Ботевград, живял съм там, пил съм винаги вода от крана на чешмата и никога нямам спомен в Ботевград да е имало проблем с водата в моето детство. Нещо повече, тази вода е била с прекрасни вкусови качества. Какво се случи в последните години, така че Ботевград остана без вода и пие най-мръсната и най-вредната вода в страната. Исторически Ботевград е лицензиран да добива вода за ползване от 28 източника - 23 сондажа и 5 водохващания.

- Язовир “Бебреш” сред тях ли е?

- Не. Държавата е построила за около 12 млн. лв. осем пречиствателни станции. В момента нито един от тези 23 сондажа и 5 водохващания не работи. И някак много странно язовир “Бебреш” се оказал единственият източник за вода на Ботевград. Язовир “Бебреш” е построен през 1987 г. с единствената цел за промишлени и напоителни нужди. Не за питейни, не е лицензиран и никога никой не е издавал разрешение.

- Язовирът сега се използва за питейни нужди.

- Това е големият въпрос, който ви моля г-н Хекимян, да задавате. Какво се е случило, кой кога е решил да унищожи 28-те източника на водохващане за Ботевград, лицензирани от държавата.

- Откога се водохваща от язовир “Бебреш” и кой е разрешил това?

- Това е големият въпрос. Аз не намерих нищо, което да обяснява защо е спряна работата на лицензираните водохващания и кой, кога е подписал документ, разрешаващ язовир “Бебреш” да бъде единственият водоизточник за община Ботевград.

- Опасна ли е водата за жителите на Ботевград, след като той не е бил предназначен за питейни нужди?

- Нещо повече. Басейнова дирекция сезира Районната прокуратура в Ботевград и не еднократно, като казва, че водата от язовир “Бебреш” се подава към населението на Ботевград без да бъде пречиствана дори и, че това е престъпление по Наказателния кодекс.

- От кога са тези предупреждения?

- Това се случва много пъти в годините, последният път е в 27 юни 2019 г. Ето го документа, ще ви го оставя.

- Кой е отговорен за това да има хващания от язовир “Бебреш”? И къде са тези хващания? По какъв начин водата от язовира стига до Ботевград?

- Хайде да започнем да разсъждаваме. По какъв начин може да бъде иззета за Ботевград вода от язовир “Бебреш”. Аз ще се опитам да ви покажа таблица, която се съмнявам дали много ясно ще може да се види на екран, която показва схемата, по която може да бъде получена вода от Ботевград от язовир “Бебреш”. Ето я стената на язовир “Бебреш”, ето я тръбата ФИ 1200, която върви за напояване. С пунктираната линия е обозначена тръба 426, която излиза от язовир “Бебреш”, само при аварийни нужди, отива на пречиствателна станция “Диканица”, и от пречиствателна станция “Диканица” пречистена би могла да влезне в системата за водоснабдяване на Ботевград. Тази тръба никога не е работила. Този водопровод на тази тръба никога не е работил. Нещо повече, няколко пъти умишлено при поставянето му от Напоителни системи е чупен, последният път беше взривен. Ако вие си спомняте разследващата журналистка Валя Ахчиева отиде и влезе в шахтата долу, за да покаже взрива на линейния водомер. Нека да погледнем какво се е случвало в годините.

- Знаем, че имате много документи, но разкажете ни накратко какво се случва с язовир “Бебреш”.

- През 2016 г. е констатирано, че тръбата, по която Ботевград може да получава вода, не функционира, и че това се осъществява от 8 нелегални врязвания в тази тръба - байпасни връзки между тръбата за напояване, която никой не отчита колко вода има в нея и системата за водоснабдяване на Ботевград. През 2017 г. това е констатирано отново. 2019 г. също е констатирано това, но забележете, водоснабдяването на населението на община Ботевград става директно от тръбопроводите на напоителна система “Ботевград”, без пречистване на водата. За целта са изградени вече 17 незаконни байпасни връзки с нашите тръбопроводи. По този начин водовземането е в разрез с разрешителното и не дава възможност на Напоителни системи да упражнява какъвто и да е контрол на водовземането на язовира. Какво значи това, г-н Хекимян - Ботевград ползва вода, за която трябва да плати нещо. Четири години ВиК “Бебреш” не е имало никакъв договор с Напоителни системи, което значи, че не е плащало никакви пари. След вашата намеса през 2016 г. ВиК “Бебреш” подписва за 2,5 млн. лв. договор с Напоителни системи. Това значи, че ВиК “Бебреш”, ботевградското дружество, дължи на държавата в лицето на Напоителни системи вода само за 2,5 млн., колкото фигурират в договора.

- Това означава, че има скрити пари, така ли?

- Какво казва кметът Гавалюгов, какво казва и Напоителни системи...

- Вие с кмета Гавалюгов говорите ли си?

- Аз ви казах, аз съм го виждал само два пъти този човек на живо. По тази причина са смешни твърденията, че съм оказал натиск. Винаги съм го виждал на обществени места, в присъствието на други хора. Първият път, когато го избраха, първият мандат кмет, формално съм му честитил. Вторият път на 50-я ми рожден ден от уважение бях поканил кметовете на Ботевград, Етрополе и Правец. Това са единствените ми контакти.

- Добре, той обаче откъде има информация, че за въпросния ВЕЦ “Бебреш” вие сте получили разрешение някъде отгоре, че не е бил построен на удачно място?

- Питайте него, на такива глупости не мога да отговарям. Нито знам в неговата глава какво означава “отгоре”, нито има такава ситуация. Вие имате възможността да му зададете въпроси. Аз ще ви помоля да му зададете още няколко въпроса. Къде е водата на язовир “Бебреш”, защо той е единственият източник, къде са парите, които се събират от населението на Ботевград, а не постъпват никъде на друго място? Ще обясня какво имам предвид.

- Ако може наистина накратко да обясните за парите от водата, които се събират...

- Г-н Гавалюгов, а освен това и Напоителни системи удостоверяват документално, че водата, която ползва Ботевград, в обем на 728 069 куб. м или до периода 1 ноември Ботевград е изразходвал от язовир “Бебреш” 8 млн. и 8764 куб. м вода. Самият г-н Гавалюгов пред ваша колежка от Би Ти Ви казва, че Ботевград зимата използва 20 000 куб. м, лятото - 30 000.

- Ще се загубим във всички тези цифри, каква е финалната сметка, която вие явно сте направили?

- Без цифри няма как да го разберем. Това прави 9 млн. куб. м вода. ВиК “Бебреш” плаща за 2,5 млн. куб. м вода. От населението събира пари за 9 млн. куб. м. Аз погледнах счетоводството, достъпно в интернет, на ВиК “Бебреш”. Фактурирани за 2019 г. са само 822 хил. куб. м вода за периода от 1 до 31 декември, което прави 91 хил. куб. м вода. Това значи, че само 10% от населението на Ботевград плаща вода, а това не е така. Това, което искам да ви кажа е, че на територията на община Ботевград действа организирана престъпна група, която събира от населението пари за 9 млн. куб. м, плаща на държавата за само 2,5 млн., а останалите пари са присвоени с цел лично облагодетелстване.

Това става в условията на продължаващо престъпление, минимум от 2016 г. до ден-днешен.

- Кой е присвоил тези пари и кой участва в тази престъпна група според вас?

- Това трябва да установят компетентните органи. Доколкото разбирам, вече са образувани 2 наказателни дела, които са установили нарушения във ВиК “Бебреш”, установили са изтичане на пари в брой, установили са изтичане на пари през фиктивни договори за резервни части. Фитинги в Ботевград от ВиК “Бебреш” са купени колкото за цялата държава. Не е правен никакъв ремонт. И са установили неправомерно изразходвани средства за купуване на коли и лично облагодетелстване.

- Предполагаме, че сега, когато Специализираната прокуратура започва проверка по язовир Бебреш, включително и по ВЕЦ “Бебреш”, ще установи тези неща или ще даде повече яснота по фактите, които излагате?

- Аз ще сигнализирам, “Агроинженеринг” ще сигнализира компетентните органи и се надявам, освен с експедитивността, с която беше назначена от премиера Борисов комисията да провери тръбата и ВЕЦ-а, ще бъде извършена с типичната задълбоченост проверка, която да установи тези факти. Защото повтарям отново - става въпрос за кражба от населението на Ботевград, за ощетяване на националния бюджет, което е престъпление по Наказателния кодекс, в особено крупни размери. Нещо повече, това става със знанието на кмета Гавалюгов, защото през този период той е информиран надлежно от компетентните органи. Аз имам писма за тези неща.

- Вие уведомили ли сте прокуратурата за това?

- Да.

Със съкращения

 

Къде отива водата на язовир Бебреш?

Позиция на “Агроинженеринг-90” ЕООД (собственик на МВЕЦ “Бебреш”)

Във връзка с многократните медийни изяви на кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов, ръководството на “Агроинженеринг-90” ЕООД (собственик на МВЕЦ “Бебреш”) заяви:

Твърденията, че МВЕЦ “Бебреш” е отговорна за ниското ниво на водите в язовир Бебреш, че “работи нерегламентирано” и “извън обхвата на своето разрешително” са абсолютно неверни и манипулативни. МВЕЦ “Бебреш” притежава Разрешение от Басейнова дирекция “Дунавски район” за ползване на вода за производство на електрическа енергия в размер на 18 млн. куб. метра годишно. По силата на Споразумение между “Агроинженеринг-90”, “Напоителни системи” и “ВиК Бебреш” от 21.08.2018 г., на МВЕЦ “Бебреш” бяха дадени права да извършва дейност при води до 12,5 метра под преливния ръб на язовир Бебреш. Предвид факта, че по време на подписването на въпросното споразумение “ВиК Бебреш” беше 100% общинско предприятие, това обстоятелство е отлично известно на Община Ботевград.

Същевременно, МВЕЦ “Бебреш” напълно спря производствената си дейност на 25.09.2018 г. - преди 470 дни. Оттогава до днес централата е била пускана с цел профилактика на съоръженията общо два пъти - от 20 до 28 май и от 18 до 24 юни 2019 г., като за целта е използвала и заплатила водни количества в размер на 749,6 хил. куб. м. - тоест, минимална част от разрешеното є годишно потребление.

В деня, когато централата приключи своята втора профилактика (24.06.2019 г.), нивото на водите в язовир Бебреш беше 8,9 метра под преливния ръб. Днес, 196 дни по-късно, през които МВЕЦ “Бебреш” не е работила и не е използвала нито литър вода, това ниво е 18 метра под преливния ръб на язовира - или с цели 9 метра по-ниско.

Редно е кметът Гавалюгов и ръководството на община Ботевград да се откажат от демагогията и да дадат на обществото отговор на следните въпроси:

Къде отива водата на язовир Бебреш? Защо всички други ползватели на вода от язовира имат водомери и отчитат и заплащат на държавата всеки ползван литър, а най-големият ползвател - ВиК-дружеството, снабдяващо общината - няма такъв? Защо, при Разрешение за 2,5 млн. куб. метра годишно потребление на вода от язовир Бебреш, ВиК дружеството източва над 3 пъти повече? Колко от тази потребена вода е заплатена на държавата? Защо язовир Бебреш се ползва от ВиК дружеството като основен водоизточник за питейна вода, след като водата в него не е и никога не е била питейна, а “условно чиста”, и той следва да бъде само допълнителен питеен източник след задължително пречистване? Снабдява ли се ботевградската водна мрежа с вода от язовира през нерегламентирани байпаси?

В заключение, относно изказаните публично “съмнения” на кмета, че централата можело да работи едва ли не тайно, държим да подчертаем, че както всяка ВЕЦ, така и МВЕЦ “Бебреш” произвежда не стоки, а електричество, което не може нито да си отнесе вкъщи, нито да скрие в склада. Веднъж произведено, то постъпва в енергийната система на страната и всеки киловатчас от него, както и времето на неговото производство се проследяват и регистрират документално, посочват от “Агроинженеринг-90”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта